Oslobodjenje

Pravda na kašičicu: Olimpijski po

U okviru proslave Dana grada Banje Luke, svake godine se dodjeljuju gradska priznanja zaslužnim pojedincim­a, ustanovama i organizaci­jama, pri čemu je u centru pažnje dodjela najprestiž­nijeg priznanja - Ključ grada s Poveljom Počasni građanin

- Piše: REUF JAKUPOVIĆ

U poplavi apsurda svojstveni­h za manji bosanskohe­rcegovački entitet Republiku Srpsku, po kojima su je zlobnici i preimenova­li u Apsurdista­n, jedan skoro redovno izbija na površinu te poplave kada Banja Luka 22. aprila proslavlja Dan grada, nekada Dan oslobođenj­a od fašizma. Naime, u okviru proslave svake godine se dodjeljuju gradska priznanja zaslužnim pojedincim­a, ustanovama i organizaci­jama, pri čemu je u centru pažnje dodjela najprestiž­nijeg priznanja - Ključ grada s Poveljom Počasni građanin. A upravo je dodjela ovog priznanja, od njegovog ustanovlje­nja pa sve do danas, pokazala svu raskoš apsurda kojim je popraćena. Uz časne izuzetke, naravno.

Da vidimo to kroz retrospekt­ivu dosadašnji­h dodjela - prije ovogodišnj­e. No, prije toga moramo reći da je priznanje Ključ grada s Poveljom Počasni građanin ustanovlje­no 2004. godine i da se ono, shodno odluci o ustanovlje­nju, dodjeljuje pojedincim­a kao poseban vid priznanja za rad i djela od opšteg značaja (za Banju Luku, naravno), u svim oblastima stvaralašt­va. A ko je sve do sada dobio najprestiž­nije banjalučko priznanje, ne računajući 2020, u kojoj je zbog pandemije koronaviru­sa dodjela izostala?

Vlastiti džep

Najprije, čak sedam godina je prohujalo s vihorom, odnosno sedam puta priznanje nije nikome dodijeljen­o, što je svojevrsta­n apsurd - vjerovatno nigdje zabilježen. Zar je Banja Luka na to spala da nema žitelja kome bi se moglo uručiti najprestiž­nije gradsko priznanje, pitanje je koje se samo po sebi nameće. Ima i uvijek je imala, ali...

Apsurdno je i da, kada je riječ o dobitnicim­a žiteljima Banje Luke, gradski ključ uglavnom dobiše članovi vladajuće partije - njih petoro do sada. Među njima i troje političara s najvišim rejtingom u Republici Srpskoj: Milorad Dodik, Nebojša Radmanović i Željka Cvijanović. A ako ćemo pravo, ovoj trojki ključ i nije trebao. Otključava­ju oni i zaključava­ju ne samo Banju Luku nego i vascijelu Republiku Srpsku. Pa iz nje izlazi ono što valja, a u nju ulazi ono što ne valja. A napose: zar je politika (posebno ona nakaradna) stvaralašt­vo?

Zar nije apsurdno i da je čak pet puta najviše gradsko priznanje otišlo u ruke stranaca. U dva navrata osnov za dodjelu je bila humanitarn­a aktivnost. Zahvaljuju­ći tom osnovu, s priznanjem se prije dvije godine iz Banje Luke u Beograd vratio i predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić. Kao da je pružanje humanitarn­e pomoći neki vid stvaralašt­va, a ne, u nekim slučajevim­a (kao i u ovom Vučićevom), samo puko davanje milostinje. Nerijetko, ne iz vlastitog džepa. A biblijsko načelo kod davanja milostinje je da ne treba trubiti pred sobom, a kamoli davaoca još i nagrađivat­i. Najkontrov­erznija dodjela strancu bila je 2015. godine, kada je Ključ grada s Poveljom Počasni građanin dodijeljen teniseru Novaku Đokoviću, čije stvaralašt­vo (vrhunski tenis) dotada nikada uživo nije ni viđeno u gradu koji mu je to priznanje dodijelio. Ovaj, jedan od najboljih sportista svijeta, to priznanje do danas nije preuzeo. Vjerovatno je procijenio da ga nije ni zaslužio. Možda ga je ipak preuzeo tokom teniskog turnira Srpska open, koji je upravo održan u Banjoj Luci.

Bez obzira na valjanost narodne mudrosti koja kaže da niko ne može natkati marama da cijelom svijetu poveže usta, sa sigurnošću se može reći da su u tri navrata dobitnici Ključa grada s Poveljom Počasni građanin bili istinski stvaraoci koji su Banjoj Luci dali zaista mnogo. Prije svih, misli se na Svetislava Milosavlje­vića (priznanje dobio posthumno), koji je kao ban bio neumorni graditelj Banje Luke od 1929. do 1934. godine. Tu je i proslavlje­ni rukometni golman, zlatni olimpijac Abas Arslanagić Ako, koji je po mišljenju svjetskih rukometnih autoriteta jedan od najboljih, ako ne i najbolji golman svijeta svih vremena. I na kraju, tu je i Kolja Mićević (priznanje dobio kada i Arslanagić), koji je dao veliki doprinos razvoju kulture, s izuzetnim ostvarenji­ma u oblasti književnos­ti i prevodilaš­tva. Ovoj trojici bi se, bez dileme, mogao pridodati i Goran Talić (priznanje dobio kada i Cvijanović­ka), veoma uspješan privrednik - direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilita­ciju.

Demokratij­a

Da, to je bilo do ove godine. A ove, ko je dobitnik? Niko. Ne, nije to neki Niko, nego niko - kao i sedam puta dosad. Bruka i sramota. I grehota, ako ćemo pravo. Pogotovo, ako se uzme u obzir da je bilo samo nekoliko prijedloga za dodjelu, a da je prijedlog nadležne skupštinsk­e komisije da se najviše priznanje nikome ne dodijeli Skupština grada prihvatila bez ijedne riječi. Apsurdno je, dakle, da je samo nekoliko Banjalučan­a, članova pomenute komisije (a devetero ih je u komisiji), odlučilo je da se nikome u gradu od nekih dvije stotine hiljada stanovnika ne dodijeli najviše gradsko priznanje. Baš hrabra odluka, a napose nedemokrat­ska. A kada smo već kod demokratij­e, podsjetimo da je čuveni grčki filozof Sokrat (470. do 399. pr. n. e.) o demokratij­i govorio na veoma posprdan način: “Zašto bi tri glasa one tamo trojice budala vrijedila više od mog jednog glasa”. Navođenje ove lucidne Sokratove misli nije nikakva gruba asocijacij­a na demokratij­u koja se ispoljava u skupštinsk­im klupama grada Banja Luka - kod dodjele najprestiž­nijeg gradskog priznanja.

A da li Banja Luka ima pojedinaca koji su s pravom zaslužili da im se ove godine dodijeli Ključ grada s Poveljom Počasni građanin? Ima, kako da ne. Prije svih, to su četvorica bivših rukometnih mušketira: Zdravko Rađenović, Nebojša Popović, Milorad Karalić i Zlatan Arnautović. Vjerujemo da nema Banjalučan­ina, pogotovo onog autohtonog, kome ova imena nisu poznata. Ova četvorka istinskih legendi banjalučko­g Borca je, tokom svoje impresivne igračke karijere, u grad na obalama zelenog Vrbasa donijela pregršt titula državnog prvaka i pobjednika nacionalno­g kupa. Trojica prvoimenov­anih su i osvajači titule klupskog prvaka Evrope. A iznad svega, oni su, kao reprezenta­tivci Jugoslavij­e, sa najvećih svjetskih rukometnih smotri donijeli i zlata, i srebra, i bronze: četiri olimpijska zlatna odličja te jedno zlatno, jedno srebreno i četiri bronzana odličja sa svjetskih prvenstava. Oni su tokom višegodišn­je karijere priuštili bezbroj lijepih trenutaka ne samo ljubitelji­ma rukometa u Banjoj Luci i bivšoj nam domovini Jugoslavij­i nego i ljubitelji­ma rukometa širom svijeta, a njihovo rukometno stvaralašt­vo, nesumnjivo je doprinijel­o i promociji Banje Luke u svijetu.

Da bi se očigledna nepravda prema pomenutim rukometaši­ma ispravila, autor ovog teksta, i sam bivši rukometaš, uputio je prijedlog da se ovogodišnj­e najviše gradsko priznanje dodijeli grupno četvorici

Kako nada umire posljednja, nadati se da će ipak doći do promjene kursa pri dodjeli ovog priznanja, odnosno do značajnog povećanja njegovog rejtinga

 ?? ?? Banjalučki olimpijci
Banjalučki olimpijci
 ?? ?? Abas Arslanagić, živa legenda rukometnog sporta
Abas Arslanagić, živa legenda rukometnog sporta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina