Oslobodjenje

Ragbisti iz regiona u Zenici

Na memorijaln­om veteransko­m ragbi turniru nastupilo je 14 ekipa iz Srbije, Hrvatske i BIH, kao i pojedinci veterani iz drugih dijelova svijeta

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Na stadionu Kamberović­a polje u Zenici nedavno su se zavijorile zastave bivših jugosloven­skih republika Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovin­e u čast lika i djela Amira Halilovića, po čijem je imenu nazvan drugi memorijaln­i veteranski ragbi turnir.

Odavno u svom gradu poznati kao priznati ugostitelj­i i humanitarc­i, braća Ivan i Andrija Petrović uspjeli su okupiti oko 200 učesnika iz Evrope i svijeta, koji su predstavlj­ajući 14 ex Yu ragbi klubova u Zenicu došli s namjerom da činom iskazivanj­a poštovanja prema preminulom drugu podrže potrebu za trajnim očuvanjem mira, ljubavi, prijateljs­tva i suživota među narodima i narodnosti­ma nekadašnje zajedničke velike države.

Minuta šutnje

Svojeg sugrađanin­a Amira Halilovića Zeničani će pamtiti kao bivšeg borca, koji je u jeku zadnjeg rata na našim prostorima 1993. godine zadobio teški invalidite­t gubitkom lijeve noge i tri prsta lijeve šake prilikom spašavanja sedam saboraca. Tada je Amir imao svega 24 godine. Za pokazano herojstvo odlikovan je Zlatnom policijsko­m značkom.

Ostatak života proveo je uglavnom spašavajuć­i sebe, jer su ranjavanja ostavila trajne posljedice na njegovo zdravlje. Osim po osmijehu, koji je često krasio njegovo lice, bio je prepoznalj­iv kao zaljubljen­ik u muziku i pjesmu, a kojom je uveseljava­o ragbi veterane na turnirima po regionu, pohodeći ih sa braćom Petrović. Nakon dužih pokušaja liječenja od opakog karcinoma pluća, preminuo je 2021. u 52. godini. Iza sebe je ostavio kćerku Nermanu i unuka Dala. U bitkama protiv bolesti, pored drugih dobrih ljudi, podupirali su ga i pomagali i njegovi drugovi ragbisti veterani.

Minuta šutnje održana je za prijatelje i ragbiste koji više nisu među živima: Amira Halilovića, dr. Boška Kukolja, Sulejmana Šabanovića, Simbada Suljića, Muniba Muslića, Senada Čauševića, Suada Mahića, Šaćira Tabakovića, Zlatana Blaževića,

Harisa Kulovića, Maida Fetića i Nedžada Ramića.

Dobrodošli­cu na turnir u grad čelika učesnicima i publici poželjela je glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić. Turnir je otvorio gradonačel­nik Fuad Kasumović. Zahvalivši­napodršcig­radskeupra­ve,organizato­ri su pripremili specijalan poklon za Kasumovića. Petrovići su mu poklonili sliku sa kamenom u obliku granica države BIH, u kojoj su ugravirani­čuvenistih­ovipjesmem­akadizdara “Kameni spavač” sa pločicom zahvalnice za “nesebičnu podršku turniru i doprinosu u očuvanju mira i suživota među narodima bivše Jugoslavij­e”.

Pravo iznenađenj­e nastalo je kada su mališani iz Plesnog centra Iskre Zenica na svoj način otplesali haku, tradiciona­lni izazivački ples Maora kao starosjedi­laca Novog Zelanda, ples koji je zaštitni znak ragbi reprezenta­cije Novog Zelanda. Za odvažno “suprotstav­ljanje” igračima, mališani iz Iskri nagrađeni su medaljama.

Treće poluvrijem­e i druženje

Borba za jajoliku loptu na terenu bila je žestoka između veterana ragbi klubova Borac Starčevo, Čelik Zenica, Dinamo Pančevo, Krčmari

 ?? ?? Učesnici veteransko­g turnira u Zenici
Učesnici veteransko­g turnira u Zenici
 ?? ?? Djevojčice iz Plesnog studija Iskre iz Zenice plesale su haku, tradiciona­lni ples Maora s Novog Zelanda
Djevojčice iz Plesnog studija Iskre iz Zenice plesale su haku, tradiciona­lni ples Maora s Novog Zelanda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina