Oslobodjenje

Prvenstva ŠSFBIH i HB u Tešnju i Neumu

U Tešnju je nastupio veći broj mladih šahista, 69 u muškoj i 29 u ženskoj konkurenci­ji

- Ž. M. Ž. M. Ž. M.

Nekako u isto vrijeme održana su pojedinačn­a kadetska i juniorska prvenstva ŠSFBIH (27-30. april) i ŠSHB (28-30. april), prvo u Tešnju, a drugo u Neumu. U Tešnju je nastupio veći broj mladih šahista, 69 u muškoj i 29 u ženskoj konkurenci­ji, dok je u Neumu taj broj bio znatno manji (59 i 16). Zamjetno je da kod djevojčica ne vlada zanimanje za ovu drevnu i zanimljivu igru!

Na prvenstvu u sunčanom Neumu, zlatom su se okitili: Galić Lucija, Oršolić Ruža, Buntić Mihaela i Oršolić Andrea-maria, te Kraljević Gabriel, Ćavar Josip, Crnoja Ivan, Crnoja Zvonimir, Nedić Matej, Tomičić Franko i

Marjanović Ivan. Pobjednici u Tešnju postali su: Lukšić Lana, Džafić Merjem, Hatibović Lamija, Letić Anela, Vuković Sara, Hodžić Elma i Mikić Ivana, te Telalović Nedim, Musić Edmir, Kekić Ahmed, Jahić Omer, Čulum Sanjin, Šišić Muhamed i Zenelaj Samuel. Izrazitu nadarenost, veliku želju za napredak i nevjerovat­an talenat prikazala su dva dječaka iz ŠK Željezniča­r Sarajevo u kategoriji M-8, Telalović Nedim i Salihbegov­ić Danin, inače prvi put takmičeći se sa vršnjacima. Obojica su ubilježila po šest pobjeda i jedan poraz, što za debitante predstavlj­a više nego lijep rezultat, veliki uspjeh i podstrek za dalji rad sa trenerom FM Senadom Kamberović­em. Sve pohvale idu i na račun braće Ahmeda i Naida Kekića iz Cazina. Neizvjesna i uzbudljiva borba za tron vodila se u konkurenci­ji M-16 između dva izvanredna FIDE majstora Sanjina Čuluma i Ismeta Mešića. U konačnici zlato je osvojio Čulum, srebro Mešić, oba sa 6/7, ali je mladi Tuzlak imao neznatno bolji dodatni kriterij. Nedvojbeno, radi se o igračima koji nezaustavl­jivo napreduju i krče put u evropskom šahu, s tendencijo­m daljeg rasta. No, sam talenat i uporan rad nisu dovoljni bez podrške lokalne zajednice i resornih ministarst­ava, koji moraju podržati bh. šah.

Carlsenova prednost

Na najnovijoj rejting-listi od 1. maja, među prvih 10 u svijetu nije bilo promjena, iako je Jan Nepomnijaš­či u Astani bio blizu ulaska u ekskluzivn­i klub 2800+. Dostigao je nevjerovat­nih 2.799,8 rp-a, da bi se potom s porazom od Dinga vratio na dotadašnji­h 2.794 i drugo mjesto. Ding je treći sa 2.789, Firouzja četvrti sa 2.785, a Nakamura peti sa 2.775 rejting-poena. U Top 10 još se nalaze Giri, Caruana, So, Anand i Radjabov. Nedostižnu prednost kao No1 zadržao je norveški imperator Magnus Carlsen sa 2.853 rp-a. Da podsjetimo, tri najviša rejtinga u vlasništvu su Carlsena (2.882), Kasparova (2.851) i Caruane (2.844).

Duda zablistao

Izvanredni 25-godišnji Poljak Jan Krištof Duda odnio je pobjedu sa 9,5/11 na najprestiž­nijem blitz online Chess.com Titled Tuesday turniru, odigranom u utorak, 2. maja. Nastupilo je 538 igrača, a nagrađeni su Duda sa 1.000 dolara, Nakamura sa 750, Caruana sa 350, Firouzja sa 200 i Durarbajly sa 100 dolara. Na kasnijem drugom sa 444 igrača, slavio je mladi 22-godišnji Armenac Aram Hakobyan sa 9,5/11, ispred Sulejmanli­ja, Sargsyana, Bogdana Deaca i Babazade, za što su im pripale standardne nagrade od 1.000 do 100 dolara.

 ?? ?? Telalović, Jerinić i Salihbegov­ić, prva trojica u Tešnju M-8
Telalović, Jerinić i Salihbegov­ić, prva trojica u Tešnju M-8
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina