Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1429.

Pobjedom francuske vojske nad Englezima završena opsada Orleansa u Stogodišnj­em ratu.

1794.

U Parizu, po nalogu Revolucion­arnog suda, giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoine Lavoisier, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivo­sti materije i otkrio proces oksidacije.

1828.

U Švajcarsko­j rođen Henry Dunant, osnivač Crvenog krsta (1863) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901.

1902.

Od erupcije vulkana Mount Pelée na Martiniqu na Karibima uništen grad Saint-pierre, a poginulo je više od 30.000 ljudi.

1903.

Na Tahitiju umro francuski postimpres­ionistički slikar Paul Gauguin.

1921. 1924. 1952. 1973. 1980. 1984. 1999. 1999. 2001. 2003. 2006. 2009.

U Švedskoj ukinuta smrtna kazna.

Na Korčuli rođen istaknuti bh. slikar Mario Mikulić.

Umro američki filmski producent William Fox, osnivač filmske korporacij­e Fox (1915), kasnije Twentieth Century Fox.

U Južnoj Dakoti, u SAD-U, okončana pobuna Indijanaca koji su 10 sedmica u opsadi držali malo prerijsko naselje.

U Beogradu na Dedinju sahranjen predsjedni­k SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvov­ali najviši predstavni­ci više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijs­ke stanice iz više od 40 zemalja.

Sovjetski olimpijski komitet odlučio da bojkotuje Olimpijske igre u Los Angelesu, optuživši vladu SAD-A za kršenje Olimpijske povelje.

U vazdušnim udarima NATO-A na SR Jugoslavij­u pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD-A i Kine i uslijedili su masovni protesti u Kini.

Umro britanski filmski glumac Dirk Bogarde, poznat po ulogama “Smrt u Veneciji”, “Žrtva” i “Sluga”.

Papa Ivan Pavao Drugi okončao historijsk­u posjetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju je napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

Marokanski kralj Muhamed povodom rođenja svog sina, nasljednik­a, oslobodio više od 9.000 zatvorenik­a, što je najveća amnestija u historiji ove zemlje.

Haški tribunal osudio bivšeg zapovjedni­ka Druge operativne grupe HVO-A Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine u Stupnom Dolu i Varešu.

Branimir Glavaš, prvooptuže­ni u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalno­sti u Osijeku 1991. godine, osuđen u Županijsko­m sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora. Dan nakon izricanja presude Glavaš je iz Hrvatske pobjegao u BIH, gdje je služio kaznu zatvora. Sud BIH 20. januara 2015. godine donio je odluku o njegovom puštanju na slobodu.

U Lamaru u Missouriju rođen američki državnik Harry Truman, 33. predsjedni­k SAD-A (1945-1953). Predsjedni­k je postao poslije smrti Franklina Roosevelta. Uveo je doktrinu o vojnoj i ekonomskoj pomoći saveznički­m zemljama.

Osnovana Savezna Republika Njemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavlj­ene poslije rata. Formirana je privremena vlada sa Konradom Adenauerom na čelu.

Pod nerazjašnj­enim okolnostim­a ubijen Fehmi Agani, najbliži saradnik lidera Demokratsk­og saveza Kosova Ibrahima Rugove. Njegovo tijelo pronađeno je kod Lipljana na Kosovu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina