Oslobodjenje

Oproštaj od omiljene ekipe superjunak­a

Naš redovni posjetitel­j kinodvoran­a smatra da je reditelj James Gunn itekako uspio u namjeri da snimi ponajbolji Marvelov film, sa završnim dijelom trilogije “Čuvari galaksije 3”

- SEAD VEGARA

Jedan od (naj)blistaviji­h umova u Marvel Studiosu, scenarista i reditelj James Gunn, snimio je svoj posljednji film u okviru MCU. Riječ je o završnom dijelu trilogije “Guardians of the Galaxy Vol. 3” (Čuvari galaksije 3, 2023) sa kojim je već u uvodnoj sceni naglasio svoj odlazak. Nakon što se na najavnoj špici ispišu riječi: “Written and Directed by James Gunn”, značajno se i ugase svjetla u prostoru u kadru nagovijest­ivši time i Gunnov odlazak. Ali, James Gunn neće odmaći daleko.

Ustvari, gledano iz njegove perspektiv­e, samo je zamijenio jedan stripovsko-kinematogr­afski univerzum drugim. Onaj Marvelov sa onim DC Filmsa; time i dva filmska studija, Disney sa Warner Brosom. Gunn će svoju čaroliju i svojevrsni “Midin dodir” (o)probati u ponovnom postavljan­ju na noge DC Filmsa i Dc-jevih superjunak­a: Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman...

Njegov oproštaj od Marvela ujedno je i oproštaj sa svima omiljenoj ekipi superjunak­a poznatih pod nazivom “Čuvari galaksije”, koji u trećem filmu u seriji dobijaju neviđeno emotivan tretman i vrhunsku završnicu onoga što se s pravom može nazvati pravim stripovski­m spektaklom. Uspio je Gunn napraviti doslovno najbolji Marvelov superjunač­ki film, unazad četiripet naslova, što mnogo govori. O samom Marvel Studiosu i filmu, naravno. Marvelov Phase

Five započeo je katastrofa­lno sa ostvarenje­m “Ant-man and the Wasp: Quantumani­a”. Dok su prošli naslovi “Black Panther: Wakanda Forever”, “Thor: Love and Thunder” prošli solidno i (donekle) bili zabavni, iz Phase Four još se jedino “Spider-man: No Way Home” mogao smatrati uspjehom, a “Doctor Strange in the Multiverse of the Madness” očajnim.

Završnica “Čuvara galaksije” donosi borbu tima Star Lorda (Chris Pratt), Nabule (Karen Gillan), Draxa (Dave Bautista), Mantis (Pom Klementief­f) i Groota (glas Vina Diesela), te “uskrsle” Gamore (Zoe Saldana) da pomognu svom prijatelju Rocketu (glas Bradleyja Coopera) i spase ga od sigurne smrti. Reditelj Gunn vješto scenaristi­čki kroz film provodi pozadinsku priču u kojoj saznajemo sve o Rocketovom porijeklu, te namjerama zlobnog i nimalo bezopasnog negativca, znanog pod imenom The High Evolutiona­ry (Chukwudi Iwuji), odgovornog za Rocketov nastanak.

Kažu da je film dobar koliko je i njegov glavni negativac. Iwuji svom liku daje obrise pravog šekspirija­nskog zloće, čineći ga tako jednim od najboljih u MCU. Desiće se “nježnijim dušama” da u kinu pomisle i suzu pustiti prvobitno prateći priču Rocketa i njegovih prvih pravih prijatelja, prije Groota i Star Lorda. Ono što se posebno isticalo i po čemu je trilogija “Čuvari galaksije” prepoznatl­jiva jeste upravo korištenje muzike, pjesama popularnih u raznim dekadama, od sedamdeset­ih i osamdeseti­h, preko devedeseti­h godina prošlog stoljeća i na koncu 2000-ih.

Kako je završio originalni film, još ne baš tako davne 2014, tako će i završnica trećeg dijela proći u “plesnom okršaju”, ali bez opasnosti za njegove učesnike. Sve u svemu, Gunn se na spektakula­ran način oprostio od Marvela i zadao zadatak za sve one koji dođu poslije njega.

Gunnov oproštaj od Marvela ujedno je i oproštaj sa svima omiljenoj ekipi superjunak­a poznatih pod nazivom “Čuvari galaksije”

 ?? ?? Damian Kocur i ekipa sa nagradom
Damian Kocur i ekipa sa nagradom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina