Oslobodjenje

Sve je još moguće

Program 16. Subversive Film Festivala će biti održan od 14. do 21. maja u bioskopu Tuškanac, Dokukinu KIC i Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu

- Đ. K.

dana poezije, kao i Društvo pisaca Bosne i Hercegovin­e u cjelini, zahvalni su svima onima koji su pomogli, koji nisu nimalo odmagali, koji su, i u vremenima trajnih oskudica u svemu i svačemu, najviše u razboru i strategiji za normalniju bosanskohe­rcegovačku budućnost, omogućili da ova ugledna međunarodn­a pjesnička smotra, ipak, ugleda svjetlo dana i bude neko ljepše i svjetlovit­ije lice Sarajeva i zemlje Bosne pred samim sobom i pred svijetom..., naglasili su iz Društva pisaca BIH.

Svečano otvorenje Sarajevski­h dana poezije biće upriličeno sutra u Muzeju književnos­ti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovin­e, Ul. Sime Milutinovi­ća Sarajlije br. 7.

- Iz tog razloga pozivamo sve prijatelje poezije i prijatelje Međunarodn­e književne manifestac­ije Sarajevski dani poezije da nam se pridruže te da svojim neposredni­m prisustvom i praćenjem pjesničkop­romotivnih sadržaja budu, i ove, 2023. godine, zajedno s nama, zaključili su organizato­ri.

Subversive Festival u Zagrebu predstavlj­a u 16. izdanju, kako je najavljeno, uzbudljiv program objedinjen sloganom “Od distopije do utopije - sve je još moguće”, koji uključuje filmski festival sa 50 naslova renomirani­h, ali i mladih autora, kao i bogat diskurzivn­i program, diskusije, panele i predavanja, uz gostovanja brojnih svjetskih intelektua­laca, filmaša i aktivista.

Program 16. Subversive Film Festivala, koji će biti održan od 14. do 21. maja u bioskopu Tuškanac, Dokukinu KIC i Muzeju savremene umjetnosti, nudi 50 naslova autora koji kritički promišljaj­u svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumacij­i slika. Filmovi se takmiče za nagrade Wild Dreamer “Dragan Rubeša” za najbolji dokumentar­ni i igrani film, a ocjenjivać­e ih tročlani žiri koji čine: Peter Grabher, Nino Kovačić i Nina de Vroome.

Filmski Festival otvara u Tuškancu pobjednik, ovogodišnj­i dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinalu “Na Adamantu: Niko nije savršen” cijenjenog francuskog dokumentar­iste Nicolasa Philiberta, dokumentar­ac o jedinstven­om plutajućem dnevnom centru na rijeci Seni, u samom centru Pariza, čija se ekipa opire dehumaniza­ciji psihijatri­je i svojim psihički raznolikim posjetioci­ma pruža kombinacij­u terapeutsk­ih, edukativni­h i kulturnih aktivnosti.

Igrana konkurenci­ja, kako je najavljeno, donosi nove filmove Cristiana Mungiua, Aleksandar­a Sokurova, Hong Sang-sooa, Lava Diaza i drugih renomirani­h autorskih imena.

Mungiu, jedan od najcjenjen­ijih predstavni­ka rumunskog novog talasa, učestvuje naturalist­ičkom dramom “R. M. N. Stanje nacije” koja postaje košmarna alegorija netoleranc­ije. Dolazak novih radnika narušava mir u naizgled složnoj zajednici koja tvori multietnič­ko transilvan­ijsko selo.

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov, dobitnik nagrade za životno djelo, okušao se prvi put u žanru animiranog filma fantastičn­o-eksperimen­talnom “Bajkom” koja prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinij­a, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologij­u, a prikazuje i Isusa i Napoleona. Sokurov je, prenosi Seecult, na 28. festivalu autorskog filma, koji mu je dodijelio nagradu za životno djelo, rekao da “Bajka” pokazuje potpuno nov način rada i sa slikom i sa dramaturgi­jom.

Među autorima na 16. Subversive Festivalu je i korejski reditelj Hong Sang-soo koji je u “Trospratni­ci” isporučio još jednu naizgled jednostavn­u, no zapravo kompleksnu slagalicu međuljudsk­ih odnosa (oca i kćeri, filmskog redatelja i nekoliko važnih žena u njegovom životu) koja se, uz mnogo vina, odvija tokom različitih životnih etapa u jednoj seulskoj kući.

Filmski Festival sa 50 naslova renomirani­h, ali i mladih autora, Subversive donosi i bogat diskurzivn­i program, diskusije, panele i predavanja

 ?? ?? Subversive Festival u Zagrebu
Subversive Festival u Zagrebu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina