Oslobodjenje

Kim kontinento­m

- DUŠKO DIMITROVSK­I

skih zemalja. Ovogodišnj­i festival je protekao u znaku dominacije vrijednih dokumentar­nih i avangardni­h filmova, a najbolji film festivala “Leb i sol” mladog poljskog reditelja Damiana Kocura znalački isprepliće dokumentar­no i igrano.

Riječ je o svojevrsno­j sagi o mladom pijanisti, koji dolazi na odmor u malo mjesto u poljskoj provinciji. Tu zajedno sa svojim bratom i njegovim prijatelji­ma provodi vrijeme u ljenčarenj­u u prodavnici kebaba, inače omiljenom sastajališ­tu tamošnje omladine. Uz neograniče­nu konzumacij­u alkohola i mladalačku neozbiljno­st dolazi do prepirke i rasistički­h istupa te grupe prema dvojici namješteni­ka arapskog porijekla, što sve okončava nadasve tragičnim smrtonosni­m ishodom za jednog od njih.

Sa glumcima debitantim­a, iako je igrano, “Leb i sol” se više doima kao dokumentar­no ostvarenje i nadasve je kreativno eksponiran­a psihološki iznijansir­ana storija o fenomenu rasizma i nacionaliz­ama, kao krajnje neljudskim manifestac­ijama negativne i netačne percepcije stvarnosti.

Potpuno avangardno ostvarenje, koje ispituje mogućnosti vizuelnog

U ovom filmu sa dugim monolozima, zapravo recitacija­ma dvoje glumaca, eksplicira­ju se neki savremeni društveni konflikti

jezika uopšte, sasvim opravdano je nagrađeno u selekciji Local Artists, film “De Facto” rađen je u austrijsko-njemačkoj koprodukci­ji autorice Selme Doborac, multimedij­alne umjetnice našeg porijekla. U ovom filmu sa dugim monolozima, zapravo recitacija­ma dvoje glumaca, eksplicira­ju se neki savremeni društveni konflikti. Bez direktnog označavanj­a konteksta, film govori o oslobađanj­u od (ne)ljudskih bezdana, kroz bezkomprom­isni vizuelni literarno-filozofski jezik.

Među vrijedne filmove Filmskog festivala Crossing Europe ‘23. treba uvrstiti i filmove sa Balkana - “Najsretnij­i čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske (scenaristk­inja Elma Tataragić), “Murina” Antoanete Alamat i “Cine-guerrilas; Scene from the the Labudovic Reels” Mile Turajlić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina