Oslobodjenje

Rotiv Dodika

-

na teritorija­lnom principu. A to znači da Srbi ostanu u Republici Srpskoj, Hrvati u dijelovima Federacije gdje su dominantni, a Bošnjaci u onim dijelovima gdje su dominantni. Jasno je da svijet ne stoji iza takvog scenarija bez obzira na to što u javnom prostoru možete naći analize koje su, po mom sudu, prilično neozbiljne, da zapravo američka administra­cija gura koncept srpskog svijeta.

Crvene linije

Američka administra­cija i Bruxelles zagovaraju cjelovitu Bosnu i Hercegovin­u. Mislim da Washington i Bruxelles

vrše pritisak na Plenkovića, i posebno na Milanovića, da obeshrabre Beograd i uvjere ga da u njima nema suradnike u ostvarivan­ju ciljeva srpskog svijeta. Uostalom, i Milanoviću i Plenkoviću mora biti jasno da, ukoliko srpski svijet ostvari svoje ciljeve na prostoru Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Kosova, pa i Makedonije, na red ponovo mogu doći i dijelovi Hrvatske u kojima su Srbi bili većinski dio stanovništ­va. Masa je razloga zašto Hrvatska mora olabaviti i omekšati svoju politiku prema Bosni i Hercegovin­i posebice zbog srpskog svijeta koji sutra i njoj može doći glave.

Omer Karabeg: Može li se reći da je Dodik poslužio Čoviću i hrvatskom vrhu da ostvare svoje ciljeve, pa kad su ih djelimično ostvarili, onda mu polako okreću leđa?

Adnan Huskić: Ako su se ostvarili neki interesi HDZ-A, a to je u ovom slučaju slabljenje pozicije Stranke demokratsk­e akcije, onda se gubi i razlog za saradnju koja je prethodno bila nužna. U zadnje vrijeme dešavaju se neke stvari koje, iako na prvi pogled ne izgledaju bitne, upućuju na to da odnosi između Čovića i Dodika nisu više idealni. Vrlo je značajno Dodikovo nepojavlji­vanje na Sajmu gospodarst­va u Mostaru. To je jedna od onih manifestac­ija koje su za Čovića iznimno bitne. Koliko mi je poznato, ove godine je prvi put izostalo učešće predstavni­ka Republike Srpske na tom sajmu. Da li je to možda jedan od znakova da nešto škripi u njihovoj koaliciji - rano je za procijenit­i.

Slavo Kukić: Što se tiče Dodikovog odsustva sa mostarskog Sajma gospodarst­va, mislim da je to posljedica činjenice da je Čović, koji je ranije masu puta šutio na Dodikove izjave, nedavno javno dao do znanja da neće slijediti Dodikovu politiku razbijanja Bosne i Hercegovin­e. Mislim da je posrijedi Dodikov pokušaj disciplini­ranja Čovića po principu - ako se budeš tako ponašao, onda ne možeš računati na suradnju sa mnom.

Osovina Dodik Čović proizvodil­a je krize u Bosni Hercegovin­i, pored ostalog, zahvaljuju­ći i djelovanju Stranke demokratsk­e akcije, objašnjava Huskić

Omer Karabeg: U zaključku, da li počinje da puca savez između Dodika i Čovića?

Adnan Huskić: Rano je govoriti o tome. Iako postoje indicije o zahlađivan­ju odnosa između Čovića i Dodika, treba pratiti njihove financijsk­e, ekonomske i poslovne interese. Ništa nam ne garantuje da ovo što se sada dešava između njih dvojice nije kratkotraj­na pojava i da se neće vratiti ona vrsta odnosa kakvi su postojali ranije. Ja bih bio vrlo oprezan

Slavo Kukić: Vrlo teško je u ovom momentu donositi definitivn­e sudove, ali da će doći do razlaza, u to ne sumnjam. Njih je spojio zajednički personalni interes. Onog časa kad tog interesa nestane - nestaju razlozi partnerstv­a. Mislim da smo blizu te točke jer je Milorad Dodik prešao crvenu liniju iza koje nema povratka. Dragan Čović nije prešao tu liniju i on ima prostora da korigira svoje stavove i uvjeri svijet da su teze o pupčanoj povezanost­i njega i Milorada Dodika netačne. Budući da je izvjesno da će Milorad Dodik sve više biti izoliran u Bosni i Hercegovin­i, i što je još važnije i izvan Bosne i Hercegovin­e, Dragan Čović bi ga u jednom momentu mogao otkačiti kako i sam ne bi zapao u probleme u koje je zapao Dodik.

 ?? / PEŠČANIK ?? Srbija je zavijena u crno: Žal za ubijenom djecom
/ PEŠČANIK Srbija je zavijena u crno: Žal za ubijenom djecom
 ?? / ALEKSANDAR ČAVIĆ ?? kredita
/ ALEKSANDAR ČAVIĆ kredita

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina