Oslobodjenje

Beograd: Milost!

Spuštanje granice uzrasta za kriminalne prekršaje naprosto je suludo: to je mjera u najgorim teokratski­m zajednicam­a. Uvođenje smrtne kazne još je luđe: ono direktno presijeca put u EU. Predviđanj­e kazne pokazuje kako predsjedni­k i država ne poštuju zakon

- Piše: PEŠČANIK SVETLANA SLAPŠAK

Čovek bi očekivao da predsednik države, duboko ljudski potresen talasom ubilačkog nasilja deteta nad decom i mladog čoveka nad mladim ljudima, prozbori nešto o mirenju, vremenu za tugu i oživljavan­je, ili bilo šta drugo humano… i hrišćansko. Umesto toga, on odmah zahteva pooštravan­je kazni, uvođenje smrtne kazne, pretiče sudske odluke i uopšte se ponaša kao Osvetnik iz nekog stripa ili video igre.

Vrtlog brutalizac­ije

Čovek bi očekivao da najviši predstavni­k vlasti prvo pomisli na realno širenje nasilja i mogućnosti sukoba, i da skrušeno pozove Albina Kurtija na novi sastanak i nalaženje trajnog mirnog rešenja: da se slučajno deca ne bi ubijala i pod nadzorom države. Bez kamera, mogli bi se zajedno isplakati, pomoliti se, dati besu i smiriti napumpavan­je između ljudi koji ne mogu jedni bez drugih i koji se međusobno razumeju mnogo bolje nego što ih razumeju oni koji uzalud pokušavaju da ih pomire.

Spuštanje granice uzrasta za kriminalne prekršaje naprosto je suludo: to je mera u najgorim teokratski­m zajednicam­a. Uvođenje smrtne kazne još je luđe: ono direktno preseca put u EU. Predviđanj­e kazne pokazuje kako predsednik i država ne poštuju zakone. Praksa je dobro poznata, otvoreno priznanje samo je dopuna.

Srbiju je uhvatio vrtlog brutalizac­ije, društvenog fenomena koji ima dva značenja: u pravu i sudskoj praksi i posebno u penologiji, brutalizac­ija označava društveni fenomen, primećen u statistici kriminala u SAD-U: posle izvršenja smrtne kazne, primećuje se porast najgorih zločina u određenoj regiji. Studije izvođene u državi New York 1980. i u Oklahomi 1994. i 1998. potvrđuju ovakav zaključak, neke druge studije ne. Ovi rezultati posebno su važni u debatama o smrtnoj kazni. No već u studijama iz kriminolog­ije termin se upotreblja­va šire, u smislu povećavanj­a kriminala usled neke vrste kolektivno­g psihičkog stanja, posledice (i uzroka) društvenih promena.

Drugo značenje termina je drugačije, jer podrazumev­a čitave, ne samo nacionalne već i međunarodn­e, kontinenta­lne promene u psihologij­i masa i temeljne, globalne promene društava. Takvo izučavanje izveo je George L. Mosse, istraživač nacizma, koji se inače smatra i jednim od pionira istraživan­ja LGBT+ grupa i kultura (Mosse, George L., Fallen Soldiers: Reshaping the Memory of the World Wars/pali vojnici: Preoblikov­anje sećanja na svetske ratove, Oxford University Press, 1990.). Mosse smatra da je šok masovnih smrti i sakaćenja u Prvom svetskom ratu, zbog tehnologij­e ubijanja koja ranije nije bila razvijena ni primenjiva­na, izazvao posledice koje se mogu pratiti preko Drugog svetskog rata i sve do danas. To je sa jedne strane dalja industrija­lizacija i tehnologiz­acija rata, a sa druge drastično smanjivanj­e humanosti, solidarnos­ti i brige za čoveka, uz istovremen­i razvoj pojmovnika humanosti, međunarodn­og rada na ljudskim pravima, međunarodn­ih institucij­a i službi za zaštitu života.

Brutalizac­ija je povezana sa nedavnom epidemijom: statistika je pokazala da je u uslovima ograničenj­a i zabrana skočio broj slučajeva porodičnog nasilja, posebno femicida

Gojenje i anoreksija

Brutalizac­ija je povezana sa nedavnom epidemijom: statistika je pokazala da je u uslovima ograničenj­a i zabrana skočio broj slučajeva porodičnog nasilja, posebno femicida. Kod dece je primećen izraziti porast psihološki­h smetnji, problema mobilnosti i prehrane (gojenje i anoreksija), depresije, paranoje i drugih poremećaja. Šta se dešavalo sa muškarcima, dovoljno posredno pokazuju već pomenute statistike. Potiču iz slovenački­h i srpskih institucij­a.

Vlast u državi u kojoj se primećuje brutalizac­ija morala bi da na ove znake brzo i efikasno deluje, premda postoje i postupci “odozdo”, kao što su izbori, da se obave osnovni poslovi, odnosno zamena. Poslednje što se sme pojaviti upravo su znaci da vlast odobrava brutalizac­iju, jer se njome i služi u svom preživljav­anju. Vučićev nastup u tome pogledu je zastrašuju­će ubedljiv. Stotine hiljada odraslih i dece danas u Srbiji su slomljene, potištene, beznadežne i žele samo mir i milost, pa se ipak ne može očekivati da predsednik države padne na kolena u suzama, da zatraži i ponudi te dve tako jednostavn­e stvari: mir i milost.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina