Oslobodjenje

Pada prodaja poluvodiča

-

Predviđa se da će globalni prihod od poluvodiča pasti za 11,2 posto u 2023, prema najnovijoj prognozi Gartnera. U 2022. tržište je iznosilo ukupno 599,6 milijardi dolara, što je marginalni rast od 0,2 posto u odnosu na 2021. Kratkoročn­i izgledi za tržište poluvodiča dodatnosus­epogoršali.predviđase­daće globalni prihod od poluvodiča iznositi ukupno 532 milijarde dolara u 2023.

- Kako ekonomski vjetrovi i dalje postoje, slaba potražnja za elektronik­om na krajnjem tržištu širi se od potrošača do poduzeća, stvarajući nesigurno investicij­sko okruženje. Osim toga, prevelika ponuda čipova koja podiže zalihe i smanjuje cijene čipova, ubrzava pad tržišta poluvodiča ove godine, rekao je Richard Gordon, potpredsje­dnik prakse u Gartneru.

Industrija memorije nosi se s prekomjern­im kapaciteto­m i viškom zaliha, što će nastaviti vršiti značajan pritisak na prosječne prodajne cijene (ASP) u 2023. Predviđa se da će tržište memorije ukupno iznositi 92,3 milijarde dolara, što je pad od 35,5 posto u 2023. Međutim, to je na putu oporavka 2024, s povećanjem od 70 posto.

Tržište DRAM-A će veći dio 2023. svjedočiti značajnoj prekomjern­oj ponudi zbog slabe potražnje za krajnjom opremom i visokim razinama zaliha uprkos proizvodnj­i ravnih bitova od dobavljača DRAM-A. Analitičar­i Gartnera predviđaju pad prihoda od DRAM-A za 39,4 posto u 2023. na ukupno 47,6 milijardi dolara. Tržište će 2024. preći u stanje nedovoljne ponude, a prihodi od DRAM-A trebali bi se povećati za 86,8 posto.

Procesori AMD Ryzen Z1 Vivo preklopni telefoni

Kineski Vivo predstavio je dva preklopna flagship pametna telefona - Vivo X Fold2 i Vivo X Flip. Dok je X Fold2 uređaj nove generacije većih dimenzija, Vivo X Flip je prvi sklopivi telefon manjih dimenzija ove kompanije. Oba su namijenjen­a isključivo kineskom tržištu i kombinuju raznovrsne funkcije s elegantnim dizajnom. Fokusiramo se na kreiranje modela koji pružaju besprijeko­rno korisničko iskustvo, bez žrtvovanja vrhunskih performans­i, dugotrajne baterije i drugih ključnih karakteris­tika, rekao je Huang Tao, potpredsje­dnik divizije za planiranje proizvoda u kompaniji Vivo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina