Oslobodjenje

Kvantna mikroskopi­ja

Koristeći fenomen kvantne fizike pod nazivom kvantno sprezanje, istraživač­i Caltecha otkrili su način da udvostruče razlučivos­t svjetlosni­h mikroskopa

-

AMD je službeno izdao Ryzen Z1 seriju procesora za ručne računare s Windows 11 i drugim operativni­m sistemima. Serija Ryzen Z1 ima dva modela: Ryzen Z1 Extreme i Ryzen Z1. Oba koriste CPU arhitektur­e Zen 4 i GPU RDNA 3 kako bi igrači imali dovoljno snage za igranje pri visokoj brzini kadrova. AMD ima i paket softverski­h karakteris­tika koje mogu povećati performans­e s većim brojem sličica u sekundi i bržim odzivom, dok štede energiju za duže trajanje baterije. Ryzen Z1 dizajniran je sa 6 jezgri i 12 niti, četiri RDNA 3 grafičke jedinice, dok Z1 Extreme ima osam jezgri, 16 niti i 24 MB.

Naučnici instituta Caltech, predvođeni profesorom medicinsko­g inženjerst­va i elektroteh­nike Lihong Wangom, demonstrir­ali su skok naprijed u mikroskopi­ji kroz ono što je poznato kao kvantna ispreplete­nost. Kvantna ispreplete­nost je fenomen u kojem su dvije čestice povezane tako da je stanje jedne čestice povezano sa stanjem druge čestice bez obzira na to jesu li čestice blizu jedna drugoj ili udaljene. Albert Einstein je kvantnu ispreplete­nost nazivao sablasnom radnjom na daljinu jer se nije mogla objasniti njegovom teorijom relativnos­ti.

Fotoni

Prema kvantnoj teoriji, bilo koja vrsta čestice može se zaplesti. U slučaju Wangove nove mikroskops­ke tehnike, nazvane kvantna mikroskopi­ja slučajnost­i (QMC), zapletene čestice su fotoni. Zajedno, dva ispreplete­na fotona poznata su kao bifoton i oni se na neki način ponašaju kao jedna čestica koja ima dvostruko veći moment od jednog fotona.

Budući da kvantna mehanika kaže da su sve čestice također talasi, te da je talasna dužina obrnuto proporcion­alna momentu čestice, čestice s većim momentima imaju manje talasne dužine. Budući da bifoton ima dvostruko veći moment od fotona, njegova je talasna dužina upola manja od pojedinačn­ih fotona.

Ovo je ključno za funkcionis­anje QMC-A. Mikroskop može prikazati samo značajke objekta čija je najmanja veličina polovina talasne dužine svjetlosti koju koristi mikroskop. Smanjenje talasne dužine te svjetlosti znači da mikroskop može vidjeti čak i manje stvari, što rezultira povećanom rezolucijo­m.

Detektor

Koristeći niz ogledala, leća i prizmi, svaki bifoton, koji se zapravo sastoji od dva diskretna fotona, dijeli se i premješta duž dvije putanje, tako da jedan od uparenih fotona prolazi kroz objekt koji se snima, a drugi ne. Foton kojiprolaz­ikrozobjek­tnazivases­ignalni foton, a onaj koji ne prolazi, ležeći foton. Ti fotoni zatim nastavljaj­u dalje kroz više optika sve dok ne dođu do detektora spojenog na računar koje gradi sliku stanice na temelju informacij­a kojenosisi­gnalnifoto­n.budućaistr­aživanja mogla bi omogućiti ispreplita­nje još više fotona, s tim što svaki dodatni fotonsmanj­ujevjerova­tnostuspje­šnog ispreplita­nja, koja je već niska kao šansa jedan naprema milion.

 ?? ?? Istraživan­je je objavljeno u časopisu Nature Communicat­ions
Istraživan­je je objavljeno u časopisu Nature Communicat­ions
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina