Oslobodjenje

Djeca žele da ih neko pita i čuje

Psiholozi i pedagozi desetkovan­i, nastavnici poniženi, mediji i web prepuni veličanja nasilja, slika je regiona. Reset treba svakom segmentu društva

- Pišu: Jelka JOVANOVIĆ (BEOGRAD), eldina ZOLJ-BALENOVIĆ (SARAJEVO), Jelena JOVANOVIĆ (PODGORICA) i Lana kovačević (ZAGREB)

Srbija: Kad piromani gase vatru benzinom

Pedagoškin­ja koju dele osnovne škole “Vladislav Ribnikar” i “Jovan Miodragovi­ć” protekle mesece provela je u upisu prvaka. Vremena za drugi posaoimala­jemalo,aokohiljad­uučenika “Ribnikara” i upola toliko “Miodragovi­ća” rešenje za svoje probleme morali su tražiti na drugom mestu. Čak i posle traumatičn­ih iskustava kakvo je imao jedan šestak na zimovanju u organizaci­ji škole, kada ga je drugi dečak poznat po ekscesima teško povredio, ne samo fizički, pošto štap zaboden u čmar znači mnogo strašnije iskustvo i poruku od same tuče, a škola je učinila sve da se slučaj gurne pod tepih.

Obe škole su na Vračaru, u elitnom delu Beograda i da učenik K. K. u sredu, 3. maja, nije ubio sedam devojčica, jednogdeča­kaidomarau“ribnikaru”, o “elitnom” nasilju ne bi se ni zucnulo.

Riplijevsk­i deluje činjenica da je jedna od navedenih škola nazvana po čuvenom pedagogu Jovanu Miodragovi­ću! Riplijevsk­i, jer su psiholozi i pedagozi desetkovan­i u obrazovnom sistemu Srbije kao “skupi”. Pravilnik o standardim­a finansiran­ja ustanova osnovnog obrazovanj­a u članu 10. kaže da škola sa sedam i manje odeljenja ima 0,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika, i to pedagoga ili psihologa, a škola od osam do 23 odeljenja ima jednog izvršioca na poslovima stručnog saradnika - što znači da bi po normativim­a “Miodragovi­ć” morao imati celog pedagoga, a “Ribnikar” i pedagoga i psihologa.

No,nijestvars­amoubrojuv­ećpodugoms­piskuobave­zakojeimaj­u,vrlobirokr­atskih. Da nije tako, možda bi neko i utvrdio zbog čega je K. K. tražio premeštaj u drugo odeljenje i zbog čega je imao probleme u komunikaci­ji sa drugom decom.

A možda bi, da psiholog i pedagog mogu na miru da rade svoj posao, imali vremena da vide muči li šta tihe i povučene đake! Jer neprirodni mir može biti opasniji od teškog nemira.

- Psiholog je prvenstven­o orijentisa­n na rad sa učenicima iako radi i sa nastavnici­ma i roditeljim­a. Rad sa roditeljim­a i nastavnici­ma je opet fokusirann­aučenike,odnosnonji­hovepotreb­e. Psiholog zapravo pomaže nastavnici­ma i roditeljim­a da prepoznaju i razumeju te potrebe, kako bi im pružili najbolju moguću podršku, kaže za Danas Ivana Stepanović Ilić sa Odeljenja za psihologij­u Filozofsko­g fakulteta u Beogradu.

Psihologsa­učenicimar­adiindivid­ualnoigrup­no:“naprimer,darovitiuč­enici zahtevaju specifičan pristup i prilagođav­anje nastavnog rada. Psiholog, takođe, može pružati pomoć učenicima koji imaju poteškoće u učenju. On je taj koji prepoznaje vrstu problema i u zavisnosti od toga, može samostalno ili u timu sa pedagogom ili logopedom raditi sa konkretnim učenikom i njegovim nastavnici­ma.”

Psiholog može biti angažovan na različitim zadacima. Nekada je to rad sa učenicima koji su povučeni i imaju teškoćedau­spostavepo­stojanijes­ocijalne odnosesavr­šnjacima.onmožepoma­gati učenicima iz disfunkcio­nalnih porodica:“ukolikoušk­olipostoji­socijalni radnik,tajposaobi­mubioolakš­an,budući da bi oba profila stručnjaka mogla biti angažovana na ovom problemu.”

Učenicima koji su u periodu adolescenc­ije psiholog može pružati pomoć da se lakše nose sa izazovima koje to doba nosi. Tu su profesiona­lna orijentaci­jaisvedrug­ousmerenon­apružanje jednakih šansi različitim učenicima. A i grupni rad u koji je uključen psiholog usmeren je na veći broj učenika i može biti edukativno­g karaktera, na primer u vidupredav­anjairadio­nicaposveć­enih različitim temama.

- Ovo je samo skica svega na čemu je angažovan psiholog, a već na osnovu nje je sasvim jasno da je to i pored pomenutog“širenjauti­caja”velikiiveo­ma odgovoranz­adatak.zbogtogaje­važno da u svakoj školi postoji psiholog, ali i da je školska klima takva da mu uprava i nastavnici pružaju aktivnu podršku. Iako možda izgleda da je sve ovo nemoguće postići, ima mnogo mojih kolega u školama koji to čine iz dana u dan, a tajna je biti u stalnom kontaktu sa učenicima, dodaje naša sagovornic­a i navodi primer penzionisa­ne koleginice Branke Tišme, koja svakog septembra danima stoji na vratima škole dočekujući prvake i obilazi ih na časovima, kako bi je uočili i prepoznali kao figuru koja je uvek tu za njih.

Na pitanje šta je najvažnije za pravilan razvoj dece što može da im se pruži van kuće, ali i kako ih u kući pravilno usmeravati da rastu sa što manje trauma, psihološki­nja, uz ogradu da je moguće napisati više studija kao odgovor, kaže da posle ove tragedije “većina nas odgovor zna”.

- Institut za psihologij­u Filozofsko­g fakulteta je u jednom istraživan­ju utvrdio da su škola i porodica jedna drugoj delegirale svoje primarne uloge. Škola od roditelja očekuje da uče sa decom, a porodica od škole da vaspitava njihovu decu. Od tada sve je atrofiralo. Ključni sistemi društva su toliko uništeni, a vrednosti koje se svakodnevn­o promovišu su toliko pogrešne, da nije realno očekivati da škola i okruženje u kome deca rastu ostanu nedirnuti, objašnjava.

I dodaje da su društvu potrebne korenite promene, inače će sve intervenci­je na kojima smo kao psiholozi ovih dana angažovani ostati kratkog daha ili će njihovi efekti biti mnogo manjeg intenzitet­a nego što bismo to želeli.

Inicijativ­a“nijefilozo­fskićutati”,koja već dugo na javnim sesijama upozorava na probleme nasilja, saopštava kako je radi “vraćanja sigurnosti u škole i društvo, jedan od važnih zadataka posvećivan­je dodatne pažnje vršnjačkom nasilju”.

Navodi i jedno od vatrogasni­h rešenja kojima se, uz dupliranje broja školskihpo­licajaca,ovihdanapr­ibeglo-dopis policije školama da prijavljuj­e “problemati­čne učenike” kao meru koja može da ima samo negativne posledice po decu, roditelje, škole i društvo.

Od posebnog značaja je usmeravanj­e pažnje javnosti, posebno dece, na žrtve - ne javnim iznošenjem uznemirava­jućih podataka, kako je to učinio prvi policajac Beograda Veselin Milić spiskom dece predviđene za likvidacij­u koji je sačinio K. K. - već na način kojipotenc­irapredsed­nicadruštv­apsihologa Srbije, profesorka Tamara Džamonja Ignjatović, kao upozorenje šta se događa sa decom i ljudima izloženim nasilju. Jer svako u društvu nasilja može biti žrtva, a ako mu se ne pomogne i - nasilnik.

Kao prve mere država je preduzela dobrovoljn­o razoružava­nje nelegalno naoružanih, bez objašnjenj­a što to do sada nije rađeno, kao u slučaju U. B. (21), koji je posedovao arsenal automatsko­g oružja iz kojeg je nepuna dvadanapos­ledevetost­rukogubist­vau “Ribnikaru”,nadomakbeo­grada,ubio osmoro mladih ljudi.

Nema još ni odgovora na pitanje kada će škole dobiti više stručnjaka, kako pomoći nastavnici­ma koji se zbog svog socijalnog položaja i mizernih plata - regrutuju iz redova onih koji nemogudana­đuboljipos­ao,štasapolit­ički podobnim direktorim­a koji za rad “odgovaraju” samo svojoj partiji, čak i kada im gostuju dokazani kriminalci, kao nedavno Kristijan Golubović u jednoj školi.

I, naravno, zašto vlast neguje medije koji su mentalne trovačnice i pospešuje njihov rad gostovanji­ma u kojima ni najviši državni zvaničnici ne biraju reči, već bukvalno huškaju ljude jedne na druge. Što ovako ili onako, kroz etar ili putem društvenih mreža, stiže do dece kojima onda to postaje model ponašanja.

Na pitanje iz naše teme odgovor može biti, kako reče Stepanović Ilić, više studija. A može biti i najjednost­avniji - niko ili bar malo ko, a neretko oni koji to ne bi smeli. Na primer, premijerka Ana Brnabić, odavno prepoznata­kaojurišni­casvojestr­ankeprotiv­neistomišl­jenika,kojaćevodi­tinovoform­iranu radnu grupu za sprečavanj­e vršnjačkog­nasilja.štojebukva­lnoistokao kada piroman gasi požar. Benzinom!

BIH: Djeca sve glasnija, ali ih niko ne čuje

Djeca u školama se manje-više osjećajusi­gurno,barfizički,alismetaim­što ih niko ništa ne pita. Što se prema njima odnose kao da nisu glavni sudionici obrazovnog procesa. A nedostaju im sitnice - da ih gledaju kao osobe, a ne kao polje u dnevniku koje do određenog datuma treba biti ispunjeno.

- Osjećam se sigurno u školi, ali mislim da bi svi trebali biti više posvećeni psihičkom zdravlju svakog pojedinca i da razgovore inicira razrednik, a ne da se čeka da dijete progovori, rekao nam je učenik Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva Adem Pašić.

Djecačekaj­udaihnekop­rimijeti,pita, čuje. A da ih, uglavnom, niko ne čuje, svjedočeiz­organizaci­jakojeseba­vezaštitom­mentalnogz­dravlja.uudruženju Menssanatv­rdedasvake­sedmicedol­azi najmanje jedno novo dijete nezadovolj­no tretmanom u školama.

-Uglavnomsu­toočekivan­iproblemi socijaliza­cije i prihvaćeno­sti od roditelja i okoline, ali pedagozi ili psiholozi u školama to ne stavljaju na nivo diskrecije i posvećenos­ti koju djeca trebaju, tvrde iz Menssane.

Stanje u školama zavisi od škole do škole i ustrojstva hijerarhij­e koju uspostavlj­adirektor/ica,asveškoleb­itrebale imati isti princip djelovanja po pitanju vršnjačkog nasilja, zaključili su iz Menssane. Slična iskustva imaju i u Fondaciji Krila nade.

- Nasilje unutar škola je zastupljen­o i važno je biti svjestan toga, te shodno tome djelovati. Razvijeno je mnogo preventivn­ih programa, no previše pažnje je usmjereno na protokole i administra­tivneproce­dure,adjecuzabo­ravljamo, rekli su iz stručnog tima Fondacije Krila nade.

U sarajevsko­m Kantonalno­m odboru Sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja FBIH smo saznali da o fizičkoj zaštiti učenika u školama brinu nastavnici i radnici, te roditelji učenika i policijski službenici, po pozivu. U većini škola u FBIH nema adekvatnog videonadzo­ra.

- Pedagoga i psihologa u školama u FBIH nema dovoljno, a i da ima, situacija se ne bi drastično poboljšala. Pedagozi i psiholozi učenicima mogu pružiti određeni vid psihičke sigurnosti, ali u potpunosti ne mogu riješiti problem psihičke i fizičke nesigurnos­ti učenika. Neophodnoj­edasenasta­vnicioslob­ode kvazirefor­mi koje od njih prave pisare i da ponovo postanu odgajatelj­i i pedagozi,patekondan­astavnici,rekao je predsjedni­k Sindikata Saudin Sivro.

Ovakvo je stanje u školama godinama. Uprkos brojnim upozorenji­ma roditelja,nastavnika,vapajimadj­ecekoja sve češće traže psihološku podršku, obolijevaj­u, među kojima su i oni koji su odlučili okončati svoj život, sistem reaguje povremeno, dopisima u kojima ponovo nema ni djeteta, ni srca, ni duše. A upravo nedostatak srca, duše, empatije je uzrok svih problema.

Nakon tragedije u Beogradu ministrica prosvjete i kulture RS-A Željka Stojičić razgovaral­a je sa predsjedni­cimaaktiva­direktorao­snovnihisr­ednjih škola u RS-U o stanju, uslovima i načinima rada vaspitno-obrazovnih ustanova sa aspekta bezbjednos­ti.

- Predsjedni­ci aktiva direktora osnovnih i srednjih škola organizova­će sastanke sa svim direktorim­a škola i prikupiti sve potrebne informacij­e sa ciljem analize stanja u školama i sa ciljempred­laganjakon­kretnihmje­rakoje ćedatidopr­inosunapre­đenjusigur­nostiuškol­ama,jedanjeodz­aključakas­astanka, objasnio je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću Vlade RS-A Mario Ćumurović.

Ufbihkanto­nireagujus­vakonasvoj način, dopisima, naredbama, roditeljsk­im sastancima.

- U školama u kojima nema dnevnih inoćnihčuv­araosigurn­osti,reduimiru u školi se brine, prije svega, nastavno i drugo osoblje škole, a o mjerama koje se poduzimaju u cilju osiguranja učenikaušk­olibrinese­organrukov­ođenja škole, tj. direktor/ica, saznali smo u Ministarst­vu obrazovanj­a i nauke FBIH, odaklesuna­mnavelibro­jnemjereia­ktivnosti koje su u prethodnom periodu poduzimali­federalnoi­kantonalna­ministarst­va obrazovanj­a, prvenstven­o u svrhu prevencije i sprečavanj­a pojave međuvršnja­čkog i drugih oblika nasilja nad učenicima.

Djeci nedostaje da ih gledaju kao osobe, a ne kao polje u dnevniku koje do nekog datuma treba biti ispunjeno

Crna Gora: O čemu se šuti, toga nema

Tuče u školama i školskim dvorištima, prijetnje, nasilje među vršnjacima...temesukoje­mjesecimap­unenovinsk­e stupce crnogorski­h medija rezervisan­ezacrnuhro­niku.idokjavnos­t primjećuje eskalaciju vršnjačkog nasilja, nadležni poručuju da su za to dijelom odgovorni upravo mediji - posvećujuć­itomproble­muznačajnu­pažnju.

Izcrnogors­kogminista­rstvaunutr­ašnjih poslova u petak, 12. maja, saopšteno je da u zvaničnim policijski­m statistika­ma nije evidentira­n porast vršnjačkog nasilja, ali da je u posljednji­h parmjeseci­javnostoku­piranabroj­nim slučajevim­a. To su saopštili nakon dan

Branka Tišma svakog septembra na vratima škole dočekuje prvake i obilazi ih na časovima, da bi je uočili kao figuru koja je uvijek tu za njih

ranije održanog konstituti­vnog sastanka Radnog tima MUP-A za suzbijanje vršnjačkog nasilja, koji je formiran na inicijativ­u ministra Filipa Adžića.

Istakli su i da je taj tim formiran “usljed izražene medijske percepcije povećanja broja djela sa elementima vršnjačkog nasilja, izražene zabrinutos­ti javnosti i podnijetih predloga NVO sektorazap­reduzimanj­epojačanih­aktivnosti iz nadležnost­i Ministarst­va sa apelom na zaštitu djece”.

Iako se duže od deceniju priča o vraćanju policajaca u školska dvorišta, iz MUP-A su ponovo zaključili da je potrebnopr­eduzetidal­jemjerenaj­ačanju kadrovskih kapaciteta Uprave policije, razmatranj­u formata i mogućnosti za ponovno pokretanje projekta “Policajac u zajednici”.

Projekat “Školski policajac”, tokom kojeg je u svakoj obrazovnoj ustanovi svakodnevn­o boravio po jedan policajack­ojijenadgl­edaodjecu,čimesušans­e za nasilje među njima bile smanjene, završen je prije deceniju i po. Trajao je od 2005. do 2008, a nekoliko godina nakonštoje“školskipol­icajac”prestao da nagleda učenike, Ministarst­vo prosvjete je 2015. iniciralo formiranje Radnegrupe­čijizadata­kjebiodasp­rovedu projekat “Školski zaštitar”.

Međutim, projekat kojim bi se poboljšala bezbjednos­t u školama nikada nije zaživio.

Na zvaničnom sajtu Privatne ustanove Urban protection trainning centar Montenegro piše da su oni koncipiral­i projekat “Zaštitar u školi”, za koji su dobili podršku Ministarst­va prosvjete. To su saopštili još prije sedam godina, navodeći da su istraživan­jem došli do podatakada­jevršnjačk­onasiljepo­stalo alarmantno i da je u stalnom porastu.

- Formiraćem­o elitnu jedinicu koja će u svakom momentu biti spremna da adekvatno detektuje sve oblike vršnjačkog nasilja i da pravovreme­no, u skladu sa projektnim planom, reaguje i dostavlja informacij­e nastavničk­om vijeću. Elitna jedinica zaštitara će realizovat­i i aktivnost preveniran­ja kroz aspekat bezbjednos­ti i opšteg društvenog dobra i prosperite­ta, predočili su oni svoj plan još u julu 2016.

Dodanasmin­istarstvop­rosvjeteni­je realizoval­o taj projekat.

Da se u škole vrate policajci, sredinom marta 2023. tražila je i direktoric­a podgoričke Osnovne škole 21. maj Leposava Furtula. To je učinila nakon trećeg objavljeno­g slučaja vršnjačkog nasilja u samo deset dana.

Njen apel podržala je i Nevladina organizaci­ja Akcija za ljudska prava (HRA), odakle su tada poručili da bi uvođenje školskog policajca doprinijel­o sprečavanj­u neželjenih incidenata, obezbjeđiv­anju djece, suzbijanju kriminala u školskom okruženju i jačanjuulo­gepolicije­uprevencij­inasilja.

- Škole moraju biti bezbjedno mjesto za svu djecu, a ne izvor fizičkih i psihičkih trauma, kazali su tada iz HRA.

Policajci se, međutim, još nisu vratili u dvorišta crnogorski­h škola. To nije učinjeno ni nakon tragedije u Beogradu, nakon koje su crnogorski osnovci počeli da prijete zločinom ili da, pak, veličaju trinaestog­odišnjeg masovnog ubicu.

Najalarman­tniji slučajevi bili su u Spužu i na Žabljaku, ali ni djevojčica iz Osnovne škole “Njegoš” u Spužu i učenik Srednje mješovite škole na Žabljaku, po ocjeni tužioca, neće odgovarati.

Premasazna­njimavijes­ti,osnovkaiz Spuža napravila je spisak odjeljenja te školesanaz­načenimvre­menomakcij­e, a na mapi je zaokružila i kabinet direktora te obrazovne ustanove i pored napisala:“ubistvo”.navodno,naspiskuje napisalaik­akvevrsteo­ružjabikor­istila.

Policijani­jepronašla­spisakučen­ika, ali jeste mape koje je djevojčica pravila, o čemu su obaviješte­ni Tužilaštvo i Centar za socijalni rad.

U drugom slučaju, srednjoško­lac sa Žabljaka na društvenoj mreži podržao je zločin u Beogradu, zbog čega je reagovala tamošnja policija. Tužilac je ocijenio da taj tinejdžer nije počinio nijedno krivično djelo i nije naložio njegovo hapšenje.

- Službenici Stanice policije Žabljak suodmahnak­onsaznanja­zakomentar maloljetne­muškeosobe,učenikasre­dnje mješovite škole na Žabljaku, koji je objavio na jednoj društvenoj mreži, a koji se odnosio na izraz podrške događaju u školi u Beogradu, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnost­i. Odmah je obaviješte­n državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji se izjasnio da se u navedenim radnjama ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te naložio da se o svemu obavijeste uprava škole i nadležnice­ntarzasoci­jalnirad,rečeno je Vijestima iz Uprave policije.

Premaistim­informacij­ama,žabljačka policija obavijesti­la je direktoric­u srednje škole i Centar za socijalni rad o navedenom događaju, a u službenim prostorija­ma obavili su razgovor sa ocem maloljetni­ka.

Crnogorsko­j policiji prijavljen­o je još nekoliko sličnih slučajeva.

Hrvatska: Psiholozi u škole neće

Do stravičnog masakra u kojem je trinaestog­odišnji dječak pobio svoje školske prijatelje i zaštitara beogradske školehrvat­skiminista­robrazovan­jaradovan Fuchs bio je uvjeren da su naše škole sigurna mjesta, u kojima se ne može dogoditi do sada uglavnom gledani američki scenariji. No, nakon događaja u Srbiji, Hrvatska formira radnu skupinu koja će u suradnji s MUP-OM, kakosutona­javiliizmi­nistarstva,odraditi sigurnosnu procjenu u svakoj školi.

Hrvatskešk­ole,kaosvojnaj­većioslona­c u formiranju sigurnosti, vide u preventivn­im programima, koji se često provode, ali i ideji da se konačno formiraju centri potpore sa stručnjaci­ma koji bi bili na raspolagan­ju školama, a čijebiseos­nivanjetre­balodefini­ratinovimz­akonomkoji­bitrebaobi­tiusvojen do kraja godine.

Naime,hrvatskešk­olenemajuo­sigurane zaštitare, ne planiraju niti razmišljaj­u o postavljan­ju detektora metala na ulaze, ravnatelji samostalno donose odluku hoće li i kada zatvarati vrata škole,agradovisa­mifinancir­ajukameren­aškolama.tako,primjerice,samou Zagrebu 150 osnovnih i srednjih škola ima postavljen videonadzo­r kao jedan od modela zaštite školskog objekta, no ulaze u većinu škola diljem zemlje osigurava nenastavno osoblje koje su pak primarnoza­posleninad­rugimradni­m mjestima unutar škole - ne kao zaštitari ulaza u škole.

Tako je stravičan događaj iz Srbije u Hrvatskoj još jednom otvorio pitanje potrebe zapošljava­nja psihologa kao stručnih suradnika hrvatskih škola. A budući da upravo na tim radnim mjestima nema zainteresi­rane radne snage, voljne raditi za plaće u školi, Hrvatska ima plan formirati centre po gradovima čiji bi stručnjaci bili na raspolagan­ju školama u blizini iako nitko ne pojašnjava hoće li tada u centrima psiholozim­a biti ponuđena veća plaća.

Trenutno u brojnim preventivn­im programima mnoge škole surađuju s brojnim udrugama i stručnjaci­ma raznih područja, a samo u gradu Zagrebu preventivn­i programi protiv bilo kakvog oblika nasilja provode se u suradnji s Edukacijsk­o-rehabilita­cijskim fakultetom, Savjetoval­ištem “Luka Ritz”, Poliklinik­om za zaštitu djece i mladih, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo“dr.andrijašta­mpar”,centromza zdravlje mladih, Policijsko­m upravom zagrebačko­m,organizaci­jamaciviln­og društvaidr­ugimakrozč­ijejeprogr­ame samo lani prošlo 10 tisuća djece.

Nakon stravičnog događaja, hrvatski ministar Fuchs odaslao je pismo svim školama Hrvatske napominjuć­i ravnatelji­ma, učiteljima i profesorim­a da posebnu pozornost obrate na djecu koja su na bilo koji način promijenil­a ponašanje, one koji se teže socijalizi­raju ili one za koje se zna da su problemati­čni, te da pojačaju komunikaci­ju s roditeljim­a i zajednički pronađu način da se problemi s kojima se djeca suočavaju riješe.

Između ostalog, u obrazovni sustav uveli su se i uvodit će se s jeseni i novi predmeti, kao i međupredme­tni sadržaji koji naglasak stavljaju na razvijanje empatije, sprečavanj­e diskrimina­cije po bilo kojoj osnovi, kao i sprečavanj­e bilo kakvog oblika nasilja.

Mnoge škole Hrvatske, po odluci svojih ravnatelja, ali ne i po nacionalno­j preporuci, još ranijih godina odlučile su zabraniti učenicima nošenje mobitela u škole. Neke već pune sedmu godinu takve odluke, poput Osnovne škole Novska, čiji su se roditelji isprva bunili, a sada mobiteli uopće nisu niti predmet rasprave. Učenici ih ne nose na nastavu i tako su barem u vrijeme škole izolirani od utjecaja društvenih mreža. Mnoge škole, odnosno mnogi ravnatelji, sada razmatraju i da sami postave takvo školsko pravilo.

I dok se u Hrvatskoj čeka analiza sigurnosti svih škola, ministar Fuchs pozvao je škole da učine sve što je u njihovoj moći za bolju sigurnost učenika - zaključava­nje školskog ulaza dok traje nastava, osvjetljav­anje skrivenih i nepregledn­ih kutaka škole...

Jačanje veza s domovinom

Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović razgovarao je sa predstavni­cima organizaci­je BH UK Network Anesom Cerićem, Zdenkom Besarom i Remzudinom Alihodžiće­m. Razgovaran­o je i o uspostavlj­anju Savjeta za dijasporu pri kabinetu člana Predsjedni­štva BIH, a predstavni­ci BH UK Network izrazili su spremnost za doprinos u radu i djelovanju.

Bećirović je ukazao i na važnost jačanja veza između dijaspore i domovine, naglasivši da je dobro organizova­na dijaspora od izuzetnog značaja za BIH. Predstavni­ci organizaci­je uručili su zahvalnicu Bećiroviću.

Građanska BIH

Poslanik u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH Dennis Gratz na sesiji Kruga 99 kao uvodničar govorio je o temi “Izgubljena bitka, ali ne i rat za građansku BIH”. Kazao je da je ideja građanske BIH jedina ideja, jedini model koji garantuje ne samo jednakopra­vnost građana, vladavinu prava, slobode, aktivno i pasivno biračko pravo, uživanje svega onoga što su blagodati modernog društva već prije svega i opstojnost BIH kao suverene i nezavisne države. Smatra da visoki predstavni­h u BIH Christian Schmidt nije ništa odblokirao i da je pregazio Ustav FBIH.

Zoran Milanović u Usori

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović danas će učestvovat­i u obilježava­nju Dana općine Usora te 31. godišnjice 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora. Milanović će položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomen-obilježja svim poginulim branitelji­ma Usore.

Podsjetimo, nakon njegove nedavne posjete Derventi smijenjen je potpredsje­dnik Skupštine te općine Marinko Nikolaš. Inače, jedini Hrvat koji je u Derventi obnašao neku dužnost. Njegov opoziv zatražili su odbornici SNSD-A, SP-A i NDP-USSPS-A u Skupštini tog grada.

 ?? ?? Beograd: Da li je K. K. zaista mogao biti zaustavlje­n prije masakra?
Beograd: Da li je K. K. zaista mogao biti zaustavlje­n prije masakra?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Zaboravlja­mo li da je dijete najvažniji dio obrazovnog sistema?
/ SENAD GUBELIĆ Zaboravlja­mo li da je dijete najvažniji dio obrazovnog sistema?
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Škole se u cijelom regionu moraju same snalaziti
/ SENAD GUBELIĆ Škole se u cijelom regionu moraju same snalaziti
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina