Oslobodjenje

Intervjui naredne sedmice

Na poziciju zamjenika direktora GPBIH prijavilo se dvanaest kandidata, a za direktora DKPT-A BIH njih deset

- Amela Lončarić

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta­rne skupštine BIH bit će održana 22. maja sa početkom u 10 sati, potvrdio je za Oslobođenj­e Enes Obralija, predsjedni­k Nezavisnog odbora PSBIH.

Na toj sjednici bit će obavljani intervjui sa kandidatim­a za pozicije direktora Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela (DKPT) BIH i zamjenika direktora Granične policije BIH.

- Nakon što završimo intervjue, Nezavisni odbor će izvršiti bodovanje i utvrditi rang-listu najuspješn­ijih kandidata koju će proslijedi­ti ministru sigurnosti BIH Nenadu Nešiću. Na poziciju zamjenika direktora Granične policije prijavilo se dvanaest kandidata, a za direktora Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH prijavilo se deset kandidata, ističe Obralija.

Naš sagovornik pojašnjava da za svaku poziciju na rang-listi koja se upućuje ministru sigurnosti može biti do pet kandidata.

- Sve zavisi od ostvarenih rezultata kandidata. Ne znam kako će se oni pripremiti, kakve će odgovore davati na postavljen­a pitanja i kako će njihove odgovore ocijeniti članovi Nezavisnog odbora. Nakon toga, ministar sigurnosti upućuje prijedlog Vijeću ministara BIH koje je nadležno da izvrši imenovanje na pomenute pozicije, kaže Obralija.

U proteklom periodu na čelu DKPT-A bio je Mirsad Vilić, a kako smo ranije pisali, jedan od prijavljen­ih kandidata za njegovog nasljednik­a je Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA.

Među ostalim prijavljen­im kandidatim­a su Mustafa Selmanović, komandant Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP), Ensad Korman, donedavni v. d. direktora FUP-A, Mirsad Đelilović iz MUPA KS-A, te Fahrudin Halač, zamjenik direktora GPBIH kojem je istekao mandat.

Na sjednici Vijeća ministara BIH, održanoj u februaru, za zamjenike direktora DKPT-A BIH imenovani su Goran Amidžić i Đuro Knežević. Za direktora GP-A imenovan je Mirko Kuprešakov­ić, a za zamjenika direktora SIPA imenovan je Zoran Galić.

 ?? ?? Eksploatac­ija uglja u Kamengradu
Eksploatac­ija uglja u Kamengradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina