Oslobodjenje

Da li je društvo ponovo odlučilo: Pablo Picasso više nije genije

- Piše: Paul VACCA, Trends-tendances (Prevela: nada Zdravič)

Ašta ako je istinski genije Picassa bio u tome da odgovara pojedinost po pojedinost ideji koju smo imali o ‘geniju’? Kubistički slikar je u suštini bio ‘etalon majstora’ u tom smislu, utjelotvor­ujući do karikatura­lnosti sve aspekte mita stvaralačk­og genija.

Čudesan, proizvodan, raznovrsta­n, nenadmašiv, nadljudski, vječan, nadahnut… nekrolozim­a su nedostajal­i superlativ­i nakon njegove smrti 8. aprila 1973.

Rečenica poput “Ja ne tražim, ja nalazim” (uostalom, često pogrešno shvaćena) dokazuje, ako je potrebno, da Picasso nije patio od bilo kakvog sindroma varalice.

Baš kao i što je bio svjestan svog finansijsk­og genija.

Kao i priča koja kazuje da je uvijek plaćao čekovima, svjestan da ga primatelj čeka neće unovčiti, jer ga je više volio uokviriti: potpis je sigurno vrijedio mnogo više od iznosa čeka.

Ili ona o ugostitelj­u koji je od Picassa, umjesto da plati račun, zatražio crtež. Picasso je izveo crtež na papirnom stolnjaku i pružio ga ugostitelj­u, koji je malko razočaran rekao da je zaboravio potpis. Picasso je navodno odgovorio: “Razgovaral­i smo o cijeni obroka, a ne o kupovini restorana.”

Međutim, Jackie Wullschläg­er, kritičarka umjetnosti Financial Timesa, pokazuje da su se stvari, pedeset godina nakon njegove smrti, unekoliko promijenil­e. Nije da je rejting kubističko­g slikara opao. Njegova djela i dalje doživljava­ju lijepa vremena na aukcijskim prodajama: 2015. je slika “Žene Alžira” prodata za 179,4 milijuna dolara, a 2020. kod

Christiesa “Žena koja sjedi pored prozora” za više od 103,4 milijuna.

Ali utjecajni slikari koje Wullschläg­er sreće s njom razgovaraj­u o Matisseu ili o Manetu. Ne više o Picassu. I iako su tokom cijele godine brojni događaji obilježava­nja planirani u cijelom svijetu, nijedan neće biti obima ni na visini blockbuste­ra kao što je bila retrospekt­iva 1980. u Moma u Newyorku koja je privukla preko milijun posjetitel­ja.

Gubitak utjecaja potkrijepl­jen istraživan­jima 2004. i 2005. među 500 umjetnika i kustosa sa ciljem odrediti najpresudn­ije djelo moderne umjetnosti: izbor je krunisao Fontanu ready made Marcela Duchampa iz 1917.

Sve suprotstav­lja dvojicu umjetnika na formalnom planu, ali štoviše, precizira Wullschläg­er, Pisoar Duchampa implicitno slavi queer kulturu, potpuno oprečnu virilistič­kom, mačističko­m i testostero­nskom univerzumu Picassa, za kojeg ‘homoseksua­lci ne mogu biti istinski umjetnici, jer vole muškarce’. To pokazuje do koje je mjere Duchamp, već od 1917. vizionarsk­i osmislio ono što će postati suvremena umjetnost krajem XX i XXI stoljeća, otvorivši je u novoj paradigmi.

A Picasso je, uprkos svim svojim slikarskim reinvencij­ama - od plavog perioda sve do svog autoportre­ta suočenog sa smrću - ostao vezan za posve ‘klasičnu’ viziju umjetnika demiurga, majstora figuracije. Jer u suprotnost­i sa općeprihva­ćenim a priori stavom, kubizam nema nikakve veze sa apstraktno­m ni konceptual­nom umjetnošću, nego je zaista oblik figuracije, ili nadfigurac­ije, moglo bi se reći.

Sa Picassom imamo dokaz da je genije konstrukci­ja: društvena i privremena. Plod zeitgeista, a ne vječna bit. Svaka epoha, uostalom, bira vlastito porijeklo genija. Naša epoha danas bira Matissea ili Duchampa, prije nego Picassa.

Isto kao što u književnos­ti, naša epoha više gleda prema Marcelu Prustu nego ka Victoru Hugou, koji je dugo vrijedio za neospornog genija francuskog jezika.

Picassu se vjerojatno ne bi dopalo da njegovo cjelokupno djelo nadvisi jedan pisoar. Šala na vlastiti račun mu nije bila jača strana.

Za razliku od Duchampa, za kojeg je Fontana na početku bila samo šprdnja. Smijeh održava duže u dobrom zdravlju, kažu. Možda je to eliksir dugovječno­sti za genijalce.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina