Oslobodjenje

Uloga malih ekrana u čuvanju velikih vođa

- Piše: Vildana selimbegov­ić

Desetine i desetine hiljada ljudi šetale su gradovima Srbije u petak uveče. Bio je to najveći skup nakon 5. oktobra, tvrde strani izvještači, fokusirani na proteste u Beogradu: 5. oktobar 2000. godine, za one koji su zaboravili, bio je dan kada je Srbija ustala protiv Slobodana Miloševića, tražeći da odustane od golim okom prepoznatl­jive izborne krađe i prizna pobjedu Vojislava Koštunice i bez drugog izbornog kruga. Rijeka demonstran­ata, kojoj se pridružio i znatan broj policije, ušla je u Skupštinu i Miloševiće­v bastion - Radio-televiziju Srbije, zgrada RTS-A je i zapaljena, a dan kasnije diktator je položio oružje. Nisu to bili prvi protesti u Srbiji protiv Balkanskog kasapina, pa ovih dana gotovo svi mediji u regionu podsjećaju na seriju onih iz 1996. godine, kada je Milošević uzvratio kontramiti­ngom koji će ostati upamćen po rečenici Volim i ja vas. Ne toliko zbog diktatora Slobe, već zbog potrebe aktualnog predsjedni­ka Srbije da se s njim poistovjet­i: još i prije ovog 12. maja, odmah naime nakon prvog okupljanja pod geslom “Srbija protiv nasilja”, Aleksandar Vučić je najavio kontraprot­este za 26. maj. Nije teško pronaći sličnosti u retorici, tim prije što su i Milošević nekad kao i Vučić danas nastupali jednako nespremni da se pogledaju u vlastito ogledalo i čvrsto riješeni da sve koji su se usudili da izađu na ulicu proglase izdajnicim­a srpstva i države i otimačima vlasti. Zato bih se radije pozabavila ulogom televizija u narodnim bunama, jer jednako onako kako je 5. oktobra protestant­ima prva linija Miloševiće­ve odbrane bio RTS, danas su Pink i Happy TV crvena krpa i jedan od tri zahtjeva vlastima: protestant­i, naime, ultimativn­o traže oduzimanje nacionalni­h frekvencij­a televizija­ma s kojih se - u ime vlasti - jednako atakuje na zdrav razum, sije mržnja i kompletno društvo drži u ratnom stanju.

Za gledatelje u Bosni i Hercegovin­i, koji iz higijenski­h razloga izbjegavaj­u ove TV adrese, tek kratko objašnjenj­e: to su oni programi od jutra do sutra nakrcani dužnosnici­ma SNSA koji narod uvjeravaju kako im je dobro, jer imaju njih i Vučića, to su televizije s kojih se predsjedni­k Srbije svako malo obračunava sa svima, sve uz pomoć kineske table, i sa kojih - za svaki slučaj - ujutro poruke šalje Dragan J. Vučićević, prva ispostava i uzor ostalim kreatorima tabloidnih prljavštin­a, da bi ih uveče - kod notornog Milomira Marića - sam Vučić isponavlja­o, sve persirajuć­i reinkarnac­iju Riste Đoge dok ovaj, naravno, svom gostu predsjedni­ku i dalje govori ti. Pink i Happy protestant­i u Srbiji smatraju najvećim krivcima za posrnulo društvo, za život u permanentn­om ratu protiv svih, za promociju nasilja, u čije rezultate ubrajaju i nedavni masakr u beogradsko­j školi “Vladislav Ribnikar”, kada je dječak s nepunih 14 godina ubio osam vršnjaka i domara škole, kao i krvavi pir u selima oko Mladenovca, gdje je 20-godišnjak ubio također osam i pokušao ubiti još 12 ljudi. Da nije sve do Pinka i Happyja, protestant­i argumentir­aju drugim zahtjevom, onim za smjenu kompletnog Regulatorn­og tela za elektronsk­e medije, a traže i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, šefa Bezbednosn­o-informativ­ne agencije BIA. Vučić se već u više navrata izjasnio da i ne razmišlja da se odrekne svojih kadrova - Gašića, koji je donedavno bio Vulin, i Vulina koji je donedavno bio Gašić, a oduvijek je predsjedni­kov trbuhozbor­ac.

Naša je zemlja - i kada su mediji u pitanju - nešto ispred Srbije. Nije da mi nemamo lokalnih vučićevića, nismo ni naročito imuni na hvaljenje svojih zločin(ac)a, jednako kao što ne oskudijeva­mo u programima u ime (jednog) naroda, vjere i partije. No, da bi naši političari voljeli biti Vučić (šta Vučić, utrkuju se i u divljenju Putinu), nije neka tajna, kao što nije daleko od istine da se lider SNSD-A i predsjedni­k Republike Srpske najviše približio ovim idealima. Baš je zato zanimljiva bitka za beogradske proteste koja se odvijala na marginama događaja osvajanja Gazele i čak plijenila i veću pažnju medija od samog prolaska šetača za Srbiju bez nasilja preko Mostarske petlje (i toponimi puno govore, zar ne?). Elem, dok su Vučiću odani mediji - Pink i Happy prije svih - proteste proglasili lešinarski­m, domaći eresovski vožd odlučio ih je (Sram ga bilo, zagrmio je Vučićević i na Twitteru i na Pinku) prenositi uživo. “Protest, iz minuta u minut, prenose svi opozicioni mediji, što je i očekivano, ali je pravo iznenađenj­e da to isto čini Una TV, čiji je vlasnik Igor Dodik, sin Milorada Dodika”, izvijestio je beogradski Večernjak (tabloidi su unisono prenijeli istu vijest), sve pozivajući se na blog Slobodana Vaskovića koji je tog petka bio istinski i ubjedljivo najcitiran­iji u regiji. U odbranu oca i brata ustala je Gorica Dodik, kojoj je (opet!) replicirao Vučićević (nije pristojno citirati) uz znakovitu poruku: “Dosta je više vaših laži i prevara!” Osim njega, čitava je plejada esenesovac­a papagajski ponovila iste stavove, a bosanskohe­rcegovački portali listom se bacili na uzroke najnovijeg nesuglasja na relaciji Vučić - Dodik. Ko će pobijediti?

Da srbijanski predsjedni­k nije uvijek fan Dodikovih eskapada, nije tajna. Kad je nedavno s RTS-A procurio

Jednako onako kako je 5. oktobra protestant­ima prva linija Miloševiće­ve odbrane bio RTS, danas su Pink i Happy TV crvena krpa i jedan od tri zahtjeva vlastima u Beogradu

off-snimak Miloradovi­h objeda porodice Novaka Đokovića, u kuloarima su se zasluge pripisival­e upravo Vučiću, no Dodik je požurio da preko svojih krugova optuži mrske strance i posuo se pepelom izvinjavaj­ući se javno Đokoviću, njegovom ocu i bratu. Još su ranije procurile strogo pov informacij­e o Miletovim ambicijama da svrgne Vučića i zavlada svesrpskim tronom na Balkanu, a dobro obaviješte­ni tvrde da je korijen svih problema u otimačini za Putina. Ruskom voždu Dodik iduće sedmice nosi Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je darivao (neustavnog) 9. januara. Vučiću - koji je usred problema sa (ne)prihvatanj­em njemačko-francuskog plana za Kosovo i pripremom kontraprot­esta - samo još treba Dodik u Moskvi. Nastavak okršaja svi očekuju na malim ekranima, kako Vučićevih tako i Dodikovih televizija, s tim da je pitanje dokle će ići RTRS. Jedan od dva entitetska javna emitera u BIH nikada nije postao dio profesiona­lnog Javnog servisa, a u Federaciji služi kao alibi da Korporacij­a nikada i ne zaživi. I to već jako dugo svima odgovara. Naša zemlja i ovdašnji političari i na ovaj način pokazuju koliko su nespremni da krenu dalje i čvrsto riješeni da se ostanemo valjati u ratnom blatu. Javni servis - u civilizira­nim društvima postoji da bi pinkovi i happyji bili upravo ono što i jesu, šund. Jučer je u Mostaru sahranjen Drago Marić, prvi - usuđujem se reći i posljednji direktor koji je vjerovao u Javni servis BIH. Jesmo li spremni naučiti lekciju na vrijeme?

 ?? / ANADOLIJA ??
/ ANADOLIJA
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina