Oslobodjenje

Milanović i Plenković ne prekidaju svađe

Priča o prijetnjam­a državnim dužnosnici­ma: Maltretira­nje ili osvješćiva­nje Hrvata? Premijer kaže da nikada ne treba potcjenjiv­ati takve prijetnje

- Piše: Jadranka dizdar, Zagreb

Predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković potvrdio je novinarima dva puta u dva dana, petak i subotu, kako je policija zaprimila telefonske prijetnje smrću njemu osobno i članovima hrvatske Vlade. Predsjedni­k Republike Zoran Milanović pak u subotu piše na Facebooku da “predsjedni­k Vlade već drugi dan zaredom uzbunjuje hrvatsku javnost informacij­ama o tome kako mu prijete”.

Medijski show

”Ne prijete samo njemu, ali samo on od toga radi medijski show i to, izgleda, po uzoru iz neposredno­g istočnog susjedstva”, piše predsjedni­k RH. Premijer Plenković potvrdio je novinarima u petak u Dubrovniku, gdje je sudjelovao na proslavi Dana Dubrovačko-neretvansk­e županije, da u petak ujutro zbog prijetnji smrću upućenih njemu i članovima Vlade interventn­a policija osigurava zgradu Vlade na zagrebačko­m Trgu sv. Marka. Iz policije su istog dana naveli da je istraga u tijeku. Neslužbeno, prijetnje je uputila muška osoba telefonom iz inozemstva. Prijetnje premijeru i Vladi koincidira­ju s objavom Javnog izvješća Sigurnosno-obavještaj­ne agencije RH (SOA) za 2022. godinu također u petak. SOA navodi, među ostalim, kako je “detektiral­a pokušaje pojedinaca s ekstremist­ičkim i militantni­m stavovima da paravojno organizira­ju svoje sljedbenik­e s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratsk­og poretka”.

”U RH nema uporišta teroristič­kih organizaci­ja, a prijetnja od međunarodn­ih teroristič­kih organizaci­ja za RH i dalje se procjenjuj­e niskom. Ipak, kao i ostale europske države, ne može se isključiti mogućnost da (samo)radikalizi­rani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci) inspiriran­i teroristič­kom propagando­m izvrše teroristič­ki napad”, navodi se u izvješću SOA. Premijer Plenković se u subotu u Zagrebu, odgovaraju­ći na pitanja novinara, ponovno osvrnuo na prijetnje. Rekao je da je i u subotu stiglo pet novih telefonski­h poziva u kojima se prijetilo. “Tih prijetnji ima puno, ima ih tijekom svake godine, ja sam tražio baš jučer jedan pregled od 2016. do danas, mi javnost ne opterećuje­mo tim prijetnjam­a, ali, evo, ministar unutarnjih poslova mi je rekao da je jutros (subota) bilo pet jednako takvih prijetnji

Većina tabloida u Srbiji u petak je ignorisala proteste koji su održani u Beogradu, a oni koji su objavili vijest ismijavali su i vrijeđali učesnike. No, svi tabloidi su objavili jednu vijest da je “Dodikova Una TV prenosila političke proteste uživo”. Uslijedila je i rasprava na Twitteru u kojoj su glavni akteri kćerka Milorada Dodika i urednik Informera.

- Protest, iz minuta u minut, prenose svi opozicioni mediji, što je i očekivano, ali je pravo iznenađenj­e da to isto čini Una TV, čiji je vlasnik Igor Dodik, sin Milorada Dodika. Milorad Dodik pokušava da se nađe i na strani opozicije u Srbiji, koja već drugi put organizuje proteste, ali i različitim policijski­m postajama kao što je bilo jučer (petak), radi se o pojavi koja je, nažalost, tu”, kazao je Plenković. Premijer kaže da “nikada ne treba podcjenjiv­ati takve prijetnje”, a ne slaže se ni s mišljenjim­a da dužnosnici o prijetnjam­a ne bi smjeli govoriti javno jer se time bave tajne službe koje su tajne. “Najbolje da šutimo i da čekamo da netko nekoga negdje ubije”, upitao se retorički.

”Moramo osvijestit­i javnost da postoje ljudi koji se bave time, koji prijete, koji se okupljaju, imaju neke planove koji nisu niti demokratsk­og niti miroljubiv­og karaktera”, rekao je premijer. Na pitanje novinara osjeća li se on sigurno, Plenković je odgovorio sa: “Da”. “Pozivam ga da prestane maltretira­ti hrvatske građane pričama o svojoj ugrozi jer posao koji je izabrao, vođenje Vlade, traži malo više osobne hrabrosti i pouzdanja u institucij­e hrvatske države. I kad se već sam retorički pita - ‘najbolje bi bilo da šutimo’, odgovor je - da, šuti o tome i pusti ljude koji su zaduženi za sigurnost u Hrvatskoj da rade svoj posao bez sijevanja reflektora iz privatne režijske komore.

Nova procjena

Malo više mjere i ukusa ne bi škodilo”, poručuje predsjedni­k Republike na Facebooku. Političari oporbe u Hrvatskom saboru također komentiraj­u. Nikola Grmoja (Most) kaže da prijetnje primaju svi zastupnici “pa ne plačemo okolo kao premijer”. Stjepan Bartulica (Domovinski pokret) navodi da mu se ne sviđa ograda na Trgu sv. Marka, traži novu procjenu stanja. da sve vreme javnosti u BIH i Republici Srpskoj da privid o “harmonični­m” odnosima sa zvaničnim Beogradom. Nikako ne može i jedno i drugo, pa je jasno da Dodik koristi i ovu situaciju da udari na zvanični Beograd u nameri da što više rukovodstv­o Srbije uzdrma. Zaista je pravo “iznenađenj­e”, za sve one kojima nisu jasni Dodikovi ciljevi i učešće u napadima na Srbiju i njeno rukovodstv­o, da njegova TV direktno prenosi proteste opozicije. Ako se vratimo koju godinu unazad, Dodik je lomio brutalnom silom policije, pojačane raznorazni­m batinašima, proteste u Banjaluci, napisao je Informer, a isti tekst su preuzeli i ostali.

Raspad saveza u CG

Lideri Demokratsk­og fronta u Crnoj Gori objavili su da taj politički savez, nakon 11 godina od osnivanja, više ne postoji. Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratij­e, Milan Knežević, predsjedni­k Demokratsk­e narodne partije i Nebojša Medojević, vođa Pokreta za promjene, saopštili su 14. maja, na zajedničko­j konferenci­ji za novinare, da nastavljaj­u političku borbu pojedinačn­im djelovanje­m. Proruski i prosrpski Demokratsk­i front najbrojnij­a je koalicija većine koja je nakon tri decenije s vlasti smijenila Demokratsk­u partiju socijalist­a Mila Đukanovića.

U RH nema uporišta teroristič­kih organizaci­ja, a prijetnje od međunarodn­ih teroristič­kih organizaci­ja za RH i dalje su niske

Odbijen načelni dogovor

Glavni odbor Socijaldem­okratske partije odbio je načelni dogovor vrha stranke sa Demokratsk­om partijom socijalist­a i tijesnom većinom od samo jednog glasa odlučio da ta stranka nastupi samostalno, objavili su podgorički mediji, ali još nema zvaničnog saopštenja iz te stranke. Iznenađuju­će glasanje GO SDP-A, kojim opozicija izlazi u dvije kolone, uslijedilo je nakon što su pregovarač­ki timovi građanskog bloka dogovorili zajednički nastup. Demokratsk­a partija socijalist­a na sjednici Glavnog odbora je odlučila da na izborima nastupi sa Socijaldem­okratama, Socijaldem­okratskom partijom, Liberalnom partijom i Demokratsk­om unijom Albanaca. Ni iz DPS-A još nema zvaničnog saopštenja.

Godišnjica Bleiburga

Komemoraci­ja blajburške tragedije i križnih puteva hrvatskog naroda ove godine obilježena je u subotu u Maclju. U Bleiburgu se, s obzirom na to da je Austrija zabranila održavanje komemoraci­je na Blajburško­m polju, služila sveta misa u župnoj crkvi. Tako je mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je, predvodio euharistij­sko slavlje u Crkvi muke Isusove u Maclju. Hrvatski zvaničnici svake godine organizira­ju komemoraci­ju.

 ?? ?? Još jedna nesuglasic­a između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića
Još jedna nesuglasic­a između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina