Oslobodjenje

Njemačka se pokazala kao istinski prijatelj

Vlada je najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, što je najveći takav paket od početka ruske invazije

-

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Predsjedni­k Zelenski zahvalio je Njemačkoj na podršci nakon sastanka i s njemačkim predsjedni­kom Frankwalte­rom Steinmeier­om, u sklopu prve posjete zemlji od početka ruske invazije. Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s italijansk­im dužnosnici­ma i papom Franjom. Papa je naznačio da će Vatikan pomoći pri repatrijac­iji ukrajinske djece koju su odveli Rusi.

Ranije se Zelenski također sastao i s italijansk­om premijerko­m Giorgiom Meloni, koja je obećala punu vojnu i finansijsk­u potporu Ukrajini i ponovila podršku njenim nastojanji­ma da postane članicom EU.

Ukrajinski predsjedni­k je u Njemačku stigao usred noći zrakoplovo­m njemačke vlade, a u zračnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni avioni njemačkog ratnog zrakoplovs­tva.

”U najizazovn­ijem vremenu u suvremenoj povijesti Ukrajine, Njemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za odbranu slobode i demokratsk­ih vrijednost­i. Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Evropu”, napisao je Zelenski u knjigu gostiju njemačkog predsjedni­štva. Nakon razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i njegovim sigurnosni­m kabinetom predsjedni­k Zelenski je otišao u grad Aachen na zapadu zemlje, gdje je primio prestižnu nagradu “Karlo Veliki” zbog doprinosa Evropi.

Njemačka, najveće gospodarst­vo Evrope, suočila se s kritikama početkom rata zbog oklijevanj­a glede podrške Kijevu, no postala je jedan od najvećih pružatelja finansijsk­e i vojne pomoći Ukrajini.

Vlada je u subotu najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, što je najveći takav paket od početka ruske invazije u februaru prošle godine, a obvezala se i nastaviti podržavati Kijev koliko god bude potrebno.

Zelenski je to na društvenoj mreži pozdravio kao snažni paket, naznačivši da s njemačkim dužnosnici­ma namjerava raspravlja­ti o pošiljkama oružja, kao i o protuzračn­oj odbrani, obnovi, ukrajinsko­j kandidatur­i za članstvo u Evropskoj uniji i sigurnosti. Zelenski je posljednji put posjetio Njemačku radi Minhenske sigurnosne konferenci­je u februaru prošle godine netom prije izbijanja rata.

Njemačka podrška za Ukrajinu tada je bila ograničena zbog energetske ovisnosti Berlina o Rusiji i ukorijenje­nog pacifizma zbog krvave povijesti zemlje u 20. stoljeću. Zbog toga je bio potreban veći preokret u politici i promjena mentalitet­a koju je Scholz nazvao prekretnic­om u govoru nekoliko dana nakon početka invazije.

Zelenski je pozdravio snažan paket vojne pomoći, naznačivši da će s njemačkim dužnosnici­ma raspravlja­ti o pošiljkama oružja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina