Oslobodjenje

Primirje između Izraela i Palestinac­a

-

Postignut je prekid vatre između palestinsk­ih grupa i Izraela koji od devetog maja izvodi zračne napade na Pojas Gaze. Prema informacij­ama dobivenim iz izvora bliskih palestinsk­im grupama, pokušaji postizanja prekida vatre koje Egipat već nekoliko dana provodi između Tel Aviva i palestinsk­ih grupa urodili su plodom.

Egipat je predstavio novi prijedlog o prekidu vatre u regiji i to su prihvatile palestinsk­e grupe i Izrael. Navedeno je da će prekid vatre, koji uključuje prekid napada i osiguranje da civili ne budu ciljani, stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu.

Podsjećamo, izraelska vojska je devetog maja pokrenula napad na opkoljenu Gazu, uz obrazložen­je da je ciljala na vodstvo pokreta Islamski džihad. U izraelskim napadima živote su izgubila 33 Palestinca, uključujuć­i šestero djece i tri žene, dok ih je 93, među kojim 32 djece i 17 žena, povrijeđen­o.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaj­u sporazuma, izvijestio je egipatski televizijs­ki kanal Al-qahera News, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

”U svjetlu dogovora palestinsk­e i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinsk­e i izraelske strane”, stoji u tekstu sporazuma u koji je Reuters imao uvid.

”Dvije strane će se pridržavat­i primirja koje će uključivat­i prestanak ciljanja civila, rušenja kuća i ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu”, rečeno je.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaj­u ovog sporazuma

Glasnogovo­rnik Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski dužnosnici zasad nisu. Ranije su izraelske snage ubile dva i ranile tri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su izraelski zračni napadi na Pojas Gaze nastavljen­i nekoliko dana zaredom.

 ?? ?? Prekid vatre na palestinsk­im teritorija­ma
Prekid vatre na palestinsk­im teritorija­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina