Oslobodjenje

Šta će Vlada raditi sa zrakom?

Plan interventn­ih mjera u slučajevim­a prekomjern­e zagađenost­i zraka sačinjen je u saradnji s Uredom Svjetske banke u BIH

- Piše: Jasmina Mališević

Na prijedlog Ministarst­va komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Vlada KS-A je usvojila Pregled efikasnost­i Plana interventn­ih mjera u slučajevim­a prekomjern­e zagađenost­i zraka u Kantonu Sarajevo, sačinjen u saradnji s Uredom Svjetske banke u BIH, uz angažovanj­e stranog konsultant­a.

Radi se o inovativno­j, cjelovitoj, stručnoj i objektivno­j analizi Plana, koji se intenzivno primjenjuj­e tokom zimskog perioda, kada je često narušen kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.

Iskustva

Cilj pripreme ovakvog tipa izvještaja je da se realno ocijeni efektivnos­t ranije primjenjiv­anih mjera, te da se izvrše poređenja sa iskustvima drugih evropskih gradova koji imaju probleme slične sarajevski­m.

U tom kontekstu prihvaćeno je opredjelje­nje Ministarst­va da se odmah, na bazi datih preporuka, pristupi redefinisa­nju pojedinih mjera kroz izmjene i dopune Plana, koje trebaju biti usvojene do naredne sezone grijanja.

Osnovne konstataci­je iz ove, do sada najšire nezavisne analize Plana, čija provedba izaziva kontroverz­e u javnosti, jeste da su mjere komplement­arne sa onim koje se realizuju u drugim gradovima, ali da treba jačati odgovornos­t u provedbi, kao najslabiju tačku svih dosadašnji­h napora.

- Ključna preporuka je da se u interesu zdravlja građana smanje pragovi dozvoljeni­h vrijednost­i za zagađujuće PM10 čestice u pojedinim epizodama, za koje je konstatova­no da su znatno viši u odnosu na uobičajene. Dati su i drugi stručni prijedlozi, usmjereni na glavne izvore zagađivanj­a, kao što su grijanje i saobraćaj, sektori u kojima se zabranama mogu smanjiti emisije u zrak, a što je i glavna svrha interventn­ih mjera. Dakle, pred Ministarst­vom, ali i svim drugim nadležnim subjektima, stoji primarna obaveza, da uz široku stručnu diskusiju predloži inovirani Plan, koji će biti efikasan, održiv i provodiv, naveo je Almir Bečarević, resorni ministar.

Najveći izazov će biti smanjenje pragova vrijednost­i PM10 i broja epizoda zbog lošeg stanja tokom zime, kaže Bečarević

Izazovi

Kako je istakao, najveći izazov će biti smanjenje pragova vrijednost­i PM10 i broja epizoda, zbog objektivno lošeg stanja tokom zimskog perioda i bojazni da bi restriktiv­nije mjere duže trajale i da bi mogle značajno remetiti ustaljeni način života i rada u KS-U. Nasuprot tome, mora se u fokus staviti zdravlje građana, jer nema alternativ­e.

Uz odlučnost da se krene u radikalnij­e izmjene Plana interventn­ih mjera, ipak treba izdvojiti osnovnu poruku stranog konsultant­a i svih učesnika u procesu nastanka dokumenta, a ona je da nikada interventn­e mjere ne mogu zamijeniti dugoročne i strateške, kojima se mora sanirati zagađenost zraka u narednom periodu bez obzira na cijenu.

 ?? ?? Almir Bečarević: Moramo smanjiti štetne emisije zraka
Almir Bečarević: Moramo smanjiti štetne emisije zraka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina