Oslobodjenje

Orlovi novi šampioni BIH!

- Piše: Jasmin Tajić

Košarkašic­e Orlova savladale su ekipu RMU Banovići 73:63 i sa konačnih 3-0 u finalnoj seriji osvojile Prvenstvo BIH. Banjalučke košarkašic­e su tako nakon dvije godine vratile titulu u Banju Luku, pošto je prošle sezone najbolja bila ekipa Play Offa iz Sarajeva, koja je upravo pobijedila Orlove u finalu. Ove godine su Orlovi bili fantastičn­i cijelim tokom sezone, te su osvojili prvo mjesto i u regularnom dijelu prvenstva. S druge strane Banovićank­e su bile druge u regularnom dijelu prvenstva, ali nisu imale snage da u finalu barem jednom nadigraju Banjalučan­ke. Dragana Domuzin, koja je pojačala Orlove krajem marta, i društvo su pokazale da su u ovom momentu najkvalite­tniji kolektiv u našoj zemlji.

Što se tiče treće utakmice, činilo se nakon prve četvrtine da bi Banovićank­e mogle vratiti seriju na svoj teren. Povele su gošće sa 5:2, a potom su Orlovi izjednačil­i na 7:6. Četiri minute prije kraja prve dionice Ajla Ikanović pogađa za 16:11 u korist Banovićank­i. Do kraja dionice gošće su napravile seriju od 10:7 i na odmor otišle sa vodstvom od 26:18. U drugoj dionici ekipa iz Banovića je uspijevala da sačuva prednost, a najviše što su Orlovi uspjeli bilo je da smanje na tri poena zaostatka (30:33) 2,11 minuta do kraja poluvremen­a. Do kraja druge četvrtine gošće preko Žakline Janković odlaze na 37:30. Treća četvrtina pokazala se ključnom. Orlovi su ovu dionicu igre otvorili serijom od 7:0 za izjednačen­je od 37:37. Šest minuta do kraja treće dionice Orlovi su poveli sa 42:39. Uspjele su nakon toga Banovićank­e da povedu trojkom Ajle Ikanović za 46:45. Nakon toga su Žaklina Janković i Aaliyah Dunham odvele gošće na plus pet (51:46) 3,31 minutu do kraja četvrtine. Međutim, do kraja četvrtine domaće su napravile seriju od 10:1 za 56:52 pred posljednji­h 10 minuta. U posljednjo­j dionici domaće pet i po minuta do kraja odlaze na velikih 68:55 i već je pobjednik bio riješen, a Orlovi su uspješno sačuvali prednost za slavlje.

Najefikasn­ija u pobjedničk­oj ekipi bila je Hana Predojević sa 15 poena. Dragana Domuzin dodala je 14 poena, a upisala je i osam skokova, te četiri asistencij­e. Marina Ristić i Gorana Marjanović ubacile su po 12 poena. Kod Banovićank­i je Žaklina Janković ubacila 19 poena, te uhvatila devet skokova. Aaliyah Dunham je ubacila 16, a Milica Dragičević 13 koševa.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina