Oslobodjenje

Ponosan sam na svoje igr

- J. T. Piše: Jasmin Tajić

Pokazali su veliku moć i hrabrost, kaže Nermin Bašić, trener Željezniča­ra, nakon meča sa Sarajevom

Finale ipak u Grčkoj

Finale grčkog kupa između AEK-A iz Atine i PAOK-A održat će se u grčkom gradu Volosu 24. maja, ali bez navijača, objavio je Grčki fudbalski savez (EPO). Utakmica AEK - PAOK smatra se utakmicom visokog rizika zbog problema s navijačima i bila je uzrok glavobolje za grčki savez, koji je pregovarao s jednim poljskim gradom i s kiparskim vlastima nakon što nije uspio pronaći odgovaraju­ći stadion kod kuće. Kipar je odbio zahtjev za domaćinstv­o navodeći zabrinutos­t zbog javne sigurnosti. EPO je naveo da će se utakmica održati u Volosu, a ako to iz bilo kojeg razloga ne bude moguće, igrat će se u Elbasanu u Albaniji 24. maja ili sljedećeg slobodnog datuma.

U 149. vječitom derbiju Sarajevo i Željezniča­r odigrali su 2:2. Više za ovom utakmicom može žaliti tim s Koševa, koji je vodio sa 2:0 u 78. minuti, ali je Željo, kao i u prvom dijelu na Grbavici, u sudijskoj nadoknadi stigao do boda.

Zahvalnica Manijacima

Ovaj put junak je bio Sulejman Krpić, koji je pogodio za konačnih 2:2 u 97. minuti. Krpić je postigao i prvi pogodak za plave na ovom meču. Iskusnom napadaču je ovo već bio šesti gol u ligaškim gradskim derbijima protiv Sarajeva, čime se izjednačio sa legendarni­m Dželaludin­om Muharemovi­ćem, koji je, računajući i dva gola koja je protiv Sarajeva postigao u Kupu, sa osam pogodaka najbolji strijelac svih vremena u sarajevski­m derbijima.

Trener Želje Nermin Bašić bio je zadovoljan nakon susreta.

- Prvo želim da čestitam i jednoj i drugoj ekipi. Mislim da su gledatelji imali priliku da vide jedan sjajan derbi, sa puno tempa, varnica i prilika. Zaista sam malo je reći ponosan na svoje momke. Kad gubite 2:0 na gostujućem terenu, takvu moć, hrabrost, takvu snagu pokazati posljednji­h deset minuta, to je fantastičn­o. Ovaj bod je ravan tri boda s obzirom na situaciju kakva je bila, rekao je Bašić i nastavio:

- Vidite, živio sam s jednom idejom - ako dođemo na Koševo da se branimo, bit ćemo mrtvi. Želio sam da budemo hrabri i odvažni, da taj visoki pritisak urodi plodom. Mislim da je u prvom poluvremen­u to fantastičn­o izgledalo. Morali smo promijenit­i u drugom poluvremen­u neke ideje,

Moramo ići na pobjede, naravno, ali kada odigrate jednu ovakvu utakmicu na Koševu, onda vam to daje nadu, ističe Bašić

gubili smo 1:0, morali smo staviti box igrača koji ima visinu. Druge izmjene i prebacivan­je formacije iz 4-3-3 u 4-2-3-1 i to je urodilo plodom. Također, želim i da zahvalim Manijacima na sjajnoj podršci.

Željo do kraja sezone dočekuje Posušje i gostuje Slobodi.

- Moramo ići na pobjede, naravno, ali kada odigrate jednu ovakvu utakmicu na Koševu, onda vam to daje nadu. Ne znam kako će biti do kraja, zaista ne želim da se zamaram. Želim da navijači vide da želimo, da se borimo protiv svih ekipa. U svakom slučaju, ova utakmica nam daje za pravo da vjerujemo, rekao je Bašić, koji ističe da je vjerovao u tim kada je gubio sa 0:2.

Pritisak

- Ako ste me pratili na klupi, vidjeli ste koliko sam bodrio momke. Na poluvremen­u sam rekao da ćemo dobiti utakmicu. Vjera je sve. Mislim da su momci pokazali vrhunski karakter.

 ?? ?? Plavi s Grbavice sjajnom igrom u posljednji­h 15 minuta zasluženo su došli do boda
Plavi s Grbavice sjajnom igrom u posljednji­h 15 minuta zasluženo su došli do boda
 ?? ?? Husref Musemić: Igman je vrlo blizu opstanka
Husref Musemić: Igman je vrlo blizu opstanka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina