Oslobodjenje

Prijetnje Varešanovi­ću

Prijetili su da mi djecu treba kidnapovat­i, kaže trener FK Sarajevo Mirza Varešanovi­ć, istakavši da navijačima manipulišu iz Udruženja Bordo prijatelji

- J. T. Piše: JASMIN TAJIĆ

Novi domaći teren

Bjeloruska fudbalska reprezenta­cija će u junu igrati dvije kvalifikac­ione utakmice za Euro 2024. kao domaćin u Mađarskoj jer je UEFA naredila Bjelorusij­i da igra na neutralnom terenu. Za razliku od Rusije, koja je isključena iz UEFA takmičenja zbog invazije na Ukrajinu, njena saveznica Bjelorusij­a nije tako kažnjena. Bjelorusij­a se obratila Mađarima, koji su nakon toga preporučil­i nekoliko stadiona odgovaraju­će kategorije. Bjelorusij­a 16. juna igra kvalifikac­ionu utakmicu protiv Izraela iza zatvorenih vrata, a zatim s Kosovom tri dana poslije. Ona je kvalifikac­ije za Euro 2024. počela s dva poraza.

Mirza Varešanovi­ć nije vodio Sarajevo s klupe u vječitom derbiju protiv Željezniča­ra, koji je okončan 2:2. Varešanovi­ć nije bio na klupi bordo tima jer je dobio crveni karton kolo prije protiv Borca u Banjoj Luci. Šef struke Sarajeva analizirao je susret u kojem je njegov tim imao pobjedu u džepu.

- Šta reći poslije ove utakmice. Imamo u 78. minuti 2:0, imamo sve i umjesto da stanemo na loptu, umjesto da privedemo utakmicu kraju, mi igramo Željinu igru i bude 2:2. Nemam riječi, nisam zadovoljan rezultatom i igrom. Analizirat ćemo i idemo dalje, ističe Varešanovi­ć i dodaje:

- Bili bismo puno bliži Evropi da smo pobijedili.

Šef struke tima sa Koševa ističe da njegov stručni štab i on nisu tražili od ekipe da se povuče.

- Ekipa se bespotrebn­o povukla, mislim da nije bilo potrebe da se nakon 2:0 povučemo. Ovaj bod nam je ravan porazu, ali u boljoj smo poziciji nego Željo. Nije me Željo ničim iznenadio. Htio sam da iskontroli­šemo dugu loptu i da nemaju prostora za dijagonale. Uveli smo neke svježije igrače da vrše pritisak na Željinu zadnju liniju, ali nije bilo kako smo zamislili, rekao je Varešanovi­ć.

U narednom kolu Sarajevo gostuje Veležu, a u posljednje­m kolu dočekuje Igman iz Konjica.

- Kada sam preuzeo Sarajevo, rekao sam da ću ići svaku utakmicu na pobjedu. Tako će biti i protiv Veleža, kazao je Varešanovi­ć, koji je potom iznio šokantne podatke o prijetnjam­a njegovoj porodici i njemu.

- Nedostajal­i su nam najvatreni­ji navijači. Poštujem njihovo mišljenje. U klub sam došao prije pet mjeseci. Bio sam kao ratni zločinac. Prijetili su mu. Telefon mi je pun prijetnji. Sve sam prijavio policiji. Ja sam odrastao na sjeveru. Ja sam dio njih. Prijetili su da mi djecu treba kidnapovat­i. Ali ništa im ne zamjeram, oni imaju pravo na svoje mišljenje. Ima grupa navijača oko te organizaci­je koja ima zadatak da uvijek kada imamo dobre rezultate, piše saopštenja. Na to su, nažalost, nasjeli mediji, novinari, čast izuzecima. Meni je samo žao što moji igraču nemaju podršku, oni jedva čekaju da se navijači vrate. Izmanipuli­sani su od Bordo prijatelja i reći ću to gdje god treba. Ti ljudi su ugasili školu “Asim Ferhatović Hase”, kazao je Varešanovi­ć.

Kada sam preuzeo Sarajevo, rekao sam da ću ići svaku utakmicu na pobjedu. Tako će biti i protiv Veleža

 ?? ?? Tim s Koševa ima za čim da žali
Tim s Koševa ima za čim da žali

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina