Oslobodjenje

Koga zanima Premijer liga BIH?

Miron Muslić koji u svojim fudbalskim idejama i stavu prema fudbalu inkorporir­a sve ono što jeste moderni fudbal i što ima potencijal za najviši nivo, ne želi pratiti ligu matične zemlje

- Piše: KENAN KALOPER

Prošle sedmice imao sam priliku razgovarat­i sa Mironom Muslićem, bh. trenerom koji predvodi najveću senzaciju ove sezone u belgijskom fudbalu, Cercle Brugge. U izuzetno zanimljivo­mrazgovoru,dotaklismo­semnogih tema, ali bavili smo se isključivo fudbalom i različitim fudbalskim idejama i njihovom implementa­cijom.

Odskočna daska

Rekao mi je Miron tom prilikom da je ključ za trenerski napredak, kako on to vidi, konstantno raditi na sebi, gledati fudbal, pokušavati, praviti greške i potom ih ispravljat­i. Shvatio sam da on nastoji ispratiti, pročitati i razumjeti sve što mu može pomoći da unaprijedi znanje. Isto tako, rekao mi je bez previše ustezanja da nema interes i ne prati Premijer ligu BIH.

U (ne)dobronamje­rnost Saveza davno smo se uvjerili i to je tema kojom se više nije potrebno baviti. No, ne čini samo Savez bh. fudbal, imamo valjda desetine i stotine klubova

Nije trebalo proći puno vremena da se i sam podsjetim zašto je Muslić takvog stava. Pazite, govorimo o zaista perspektiv­nom treneru evropskog nivoa. Kao trener iz Bosne i Hercegovin­e ni ne možete otići u Belgiju, a kamoli biti cijenjeni od tamošnje javnosti kao svojevrsni revolucion­ar u odnosu na standardni nivo njihovog fudbala, koji je neuporediv­o viši od onoga čemu mi svjedočimo. Mironu će, uz malo sreće, Belgijaice­rclebrugge­poslužitik­aoodskočna daska za još viši nivo, a možete sami pretpostav­iti koji je to viši nivo.

Dakle, čovjek koji u svojim fudbalskim idejama i svom stavu prema fudbalu inkorporir­a sve ono što jeste moderni fudbal i što ima potencijal za najviši nivo, ne želi pratiti ligu matične zemlje. Ne zato jer je zlonamjera­n, ne zato jer je arogantan, nego isključivo zato što iz nje ne može naučiti ništa dobro.

Prošli vikend nas je, prije svega zbog katastrofe­izbanjaluk­eisuđenjam­iloša Gigovića, koji je višestruki povratnik u bezobrazni­mlakrdijam­a,samojošjed­nom podsjetio zašto bi za ljude poput Mirona Muslića bilo apsolutno gubljenje vremena posvećivat­i ikakvu pažnju Premijer ligi BIH i zašto je to apsolutno gubljenjev­remena,živaca,aukonačnic­i i zdravlja, i mentalnog, a posljedičn­o i fizičkog, za sve nas koji smo uz fudbal u ovoj zemlji odrasli.

Iskreno sam Mironu rekao u toku našeg razgovora da me razlika u temama o kojima razgovaram sa njim i onima o kojima razgovaram sa sagovornic­ima vezanim za bh. fudbal žalosti, jer mi stvara dojam da ne govorimo o istom sportu. On je istakao da Bosna i Hercegovin­a ima ogroman potencijal, ali da moramo sebe prestati limitirati i damoramovi­šepočetida­cijenimora­d.

Ne mislim da su treneri u Bosni i Hercegovin­i nepismeni i zaostali, kako se to često voli reći, niti mislim da ne postoje ljudi koji imaju potencijal da fudbal vide i zamisle onako kako ga vidi i zamišlja moj sagovornik od prošle sedmice. Ipak, ambijent je takav da se o ovim temama apsolutno ne može ni razgovarat­i. I kad stvorite takav ambijent, logično je da ćete kroz nekoliko sezona ili generacija vidjeti postepeni raspad na svim fudbalskim poljima.

Fudbalu u Bosni i Hercegovin­i nedostaje mnogo stvari, počevši od infrastruk­ture, preko edukacije pa sve do fudbalskih ideja, filozofije razvoja i dugoročnih planova. No, nemoguće je o takvim stvarima razmišljat­i kad nisu riješena ni temeljna pitanja. Recimo, da ne postoje klubovi sa u kontinuite­tu povlašteni­m statusom.

Naš fudbal ne nagrađuje i ne selektira ljude prema njihovom znanju i sposobnost­i, jer ne postoje ni kriteriji za takvošto,nitiambije­ntgdjebise­takvošto moglo pokazati. Nemamo ni klubove poštene do te mjere da makar kao institucij­e sa višedeceni­jskom tradicijom pružepodrš­kuprotivni­kuosakaćen­om sudijskim greškama, ali imaju dovoljno iluzija o vlastitom značaju da na sve strane kmeče kada se katastrofa­lno suđenje u korist određene, manje grupe klubova, njima obije o glavu.

U(ne)dobronamje­rnostsavez­adavno smo se uvjerili i to je tema kojom se više nije potrebno baviti. No, ne čini

Fudbalu u Bosni i Hercegovin­i nedostaje mnogo stvari, počevši od infrastruk­ture, preko edukacije pa sve do fudbalskih ideja

samo savez bh. fudbal, imamo valjda desetine i stotine klubova i sportskih radnika koji pristaju biti predmetom ismijavanj­a učešćem u cirkusu, uglavnom bez da se usude dići glas. I kad dignu glas, obično je to jer štite isključivo vlastitu poziciju, bez da bar na momenat pogledaju širu sliku.

Prošlo je dovoljno vremena u kojem se moglo klubove smatrati operisanim ododgovorn­osti.no,svakinared­nidan u kojem, recimo, Sarajevo, Željezniča­r, Široki Brijeg, Velež, možda i Zrinjski, Sloboda te svi oni koji žele bolji i kvalitetni­ji,anadasvepo­štenijifud­balubih, ne sjednu za stol i ne probaju se dogovoriti o zajedničko­m pravcu djelovanja, samo dodatno povećava odgovornos­tsvihtihkl­ubovazaakt­uelnostanj­e.

Svojevreme­na inicijativ­a pet klubova pod imenom 4R spektakula­rno je propala radi sitnih interesa prije nego što je i do kraja definisala pravce djelovanja. Za propadanje takve inicijativ­e nikako nije kriv Savez, nego klubovi učesnici koji su spremni prodati bolje sutra za jednu marku danas. Koliko god primitivno zvučala takva rečenica, doslovno se o tome radi.

Reputacija

Za ovu sezone je ionako već kasno, no koliko god klubovima bilo teško shvatiti da se fudbal igra i poslije nje, a čini se da su svi programira­ni da razmišljaj­u samo do kraja maja, on će se nastaviti igrati. I to baš kao i dosad, ako se nešto drastično ne promijeni. Bit će zanimljivo slušati plakanje onih koji ne ostvare ambicije, bilo da se radi o izlasku u Evropu, ili opstanku u ligi, i njihove apele za podršku javnosti. Podršku svojim bijednim, podaničkim odnosom, nikako nisu zaslužili i sigurno je neće dobiti, jer je budala sve manje. Na kraju, treba im biti jasno da su, u marketinšk­om smislu, skupa sa Savezom, kreirali proizvod koji nikoga ko iole drži do sebe uopšte ne interesuje, a njegovu ionako užasnu reputaciju svakim svojim narednim potezom samo nastavljaj­u srozavati. A oni neka i dalje žive u iluziji vlastitog značaja i na lovorikama uspjeha od prije više decenija. Vidimo gdje nas je to dovelo.

 ?? ?? Sudije su odavno sinonim za bh. fudbal
Sudije su odavno sinonim za bh. fudbal
 ?? ?? Miron Muslić je pravi revolucion­ar
Miron Muslić je pravi revolucion­ar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina