Oslobodjenje

Al-arabi pobjednik Amir Cupa

Al-arabiju je to ukupno 9. trofej u najmasovni­jem fudbalskom takmičenju u Kataru, a u finalu je nadigrao ekipu Al-sadda 3:0

- Piše: BOJAN MUSTUR, DOHA

U Dohi je odigrana finalna utakmica Amir Cupa. Sastale su se ekipe Alsadd i Al-arabi. Finale je odigrano na stadionu “Ahmad bin Ali” na kojem je bilo prisutno 37.839 navijača.

Titula

Ovaj stadion bio je domaćin šest utakmica grupne faze Svjetskog prvenstva 2022. godine, te jednog meča šesnaestin­e finala. Pored brojnih poznatih zvanica, susretu je prisustvov­ao emir Katara, njegovo veličanstv­o sheikh Tamim bin Hamad al-thani, koji tradiciona­lno uručuje trofej pobjedniku. Pored njega prisutan je bio predsjedni­k Azijskog fudbalskog saveza, njegova ekselencij­a sheikh Salman bin Ibrahim al-khalifa, kao i predsjedni­k FIFA Gianni Infantino.

Titulu je branila ekipa Al-duhail koja je u četvrtfina­lnom meču izgubila na penale od ekipe Al-sailiya 5:4, u regularnom toku bilo je 2:2. Oni su u prošlogodi­šnjem finalu savladali ekipu Al-gharafe 5:1. Taj meč se igrao 18. marta na stadionu Khalifa Internatio­nal, na kojem se igrala i utakmica za treće mjesto na prošlogodi­šnjem Mundijalu.

Što se tiče susreta, on je završen 3:0 za Al-arabi. U prvom poluvremen­u nije bilo golova, da bi napadač Al-arabija, sirijski reprezenta­tivac Omar al-somah, sa pozajmice iz saudijskog Al-ahlija, doveo u vodstvo svoju ekipu u 62. minutu meča. Povisio je Hamid Ismail u 90, da bi pitanje pobjednika riješio vrlo raspoložen­i Al-somah svojim drugim golom u 98. minutu. Iako je Al-sadd imao inicijativ­u i veći broj udaraca prema golu Al-arabija, ukupno njih 20, to nije bilo dovoljno. Tako je Al-arabi poslije tačno trideset godina osvojio trofej Amir Cupa, dok je njihov trener, nekadašnji reprezenta­tivac Katara Younes Ali, prvi domaći trener nakon 1994. koji se okitio ovom prestižnom titulom.

Nagradni fond

Ukupan nagradni fond ovogodišnj­eg finala Amir Cupa iznosio je 30 miliona katarskih rijala, što je oko 8,2 miliona američkih dolara. Pobjednik je inkasirao 20 miliona (5,5 miliona američkih dolara), dok je drugoplasi­rana ekipa nagrađena sa 10 miliona katarskih rijala (2,7 miliona američkih dolara).

Ekipa Al-sadda došla je do finala tako što je u polufinaln­om meču bila bolja od Al-shahania 5:1, dok je Al-arabi nadigrao ekipu Al-sailiya 7:1. Polufinaln­i susreti odigrani su 24. i 25. aprila na stadionu “Abdullah bin Khalifa” u Dohi.

Ovim finalnim susretom stavljena je tačka na sva fudbalska takmičenja u Kataru kojih ima ukupno četiri. Tako se Al-duhail okitio sa tri trofeja, osvojivši pritom domaće takmičenje, Qatar Stars League i dva kupa (Qatar Cup i Ooredoo Cup), dok je već pomenuti Al-arabi osvojio najmasovni­je katarsko takmičenje Amir Cup. Al-arabiju je to ukupno deveti trofej i nalazi se na drugom mjestu, iza trenutno neprikosno­venog Al-sadda sa 18 titula.

Uspjesi bh. trenera

Naš stručnjak koji je sa velikom uspjehom vodio nekoliko klubova u Kataru Mostarac Džemal Hadžiabdić je sa ekipom Al-gharafe osvojio ovo takmičenje četiri puta zaredom, odnosno u periodu od 1995. do 1998. Hadžiabdić je i naredne, 1999. godine, igrao svoje peto finale, ali je, nažalost, izgubio od Alrayyana 2:1. Tako je Džemal Hadžiabdić

 ?? ?? Slavlje pobjednika
Slavlje pobjednika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina