Oslobodjenje

Tri reprezenta­tivca BIH pojačavaju Slobodu

- J. T. J. T.

U Rukometnom klubu Sloboda iz Tuzle bit će prometno i u narednom prelaznom roku. Kako je potvrđeno za Oslobođenj­e, ovaj klub će pojačati tri aktuelna reprezenta­tivca Bosne i Hercegovin­e. Prvi od njih je Vladan Lončar, aktuelni prvotimac i kapiten slovenačke Krke. Lončar, koji igra na poziciji lijevog beka, dijete je visočke Bosne, a vrlo rano je napustio matični klub te se otisnuo u Mađarsku u slavni PICK Szeged. Nakon toga igrao je za španski Granollers, mađarski Gyongyos, hrvatski Nexe iz Našica, te slovenačku Dobovu. Ovo mu je treća sezona u Krki, gdje je zadužio i kapitensku traku. Lončar je u martovskim mečevima reprezenta­cije BIH protiv Kosova odigrao dva vrlo dobra meča, a na posljednja dva susreta nije bio u timu zbog povrede.

Osim Lončara, u Slobodi će u novoj sezoni igrati i dva aktuelna prvotimca banjalučko­g Borca. Radi se o Marku Lukiću, koji je za reprezenta­ciju Bosne i Hercegovin­e debitovao u mandatu selektora Ivice Obrvana i odlično se predstavio na Evropskom prvenstvu 2022. godine u Slovačkoj i Mađarskoj. Marko je dijete Borca, a ovaj 23-godišnjak već šest godina je prvotimac banjalučko­g kluba.

Luka Knežević je također srednji i lijevi bek i također reprezenta­tivac BIH, koji je doduše bio na spiskovima selektora, ali i dalje čeka službeni debi u dresu zmajeva. Kao i Lukić već šest godina je prvotimac Borca. Poznato je odranije da će Slobodu pojačati pivot Gabriel Mišetić, bivši igrač Izviđača i brčanske Lokomotive.

U jednom od derbija 29. kola BH Telecom Premijer lige BIH dobojska Sloga je pobijedila trebinjski Leotar sa 35:30. Iako je poražen, Leotar je uspio izboriti Evropu za narednu sezonu.

Poluvrijem­e

Što se tiče same utakmice, poveli su Trebinjci 0:1, ali u devetoj minuti bilo je 4:1. Razliku od tri gola prednosti domaćin ima sve do 17. minuta, tada gosti smanjuju na gol zaostatka 9:8 i ta minimalna razlika je sve do 27. minute i rezultata 14:14. Do odlaska na odmor obje ekipe daju po jedan gol i na odmor se odlazi sa rezultatom 15:15. Sloga na početku drugog poluvremen­a, u 37. minuti, dolazi do plus četiri 20:16, ali gosti u 45. minuti smanjuju na dva gola razlike 23:21. Domaći nakon toga dodaju gas i u 50. minuti je plus šest 30:24. Na kraju utakmice na semaforu je pisalo 35:30. Najefikasn­iji u redovima pobjednika bili su Stanko

Stanković i Bojan Tulendić sa po devet golova, a kod Leotara najefikasn­iji je bio Vladimir Stanković sa 13 pogodaka.

Banjalučki Borac je na domaćem terenu pobijedio Slobodu sa 27:25. Najefikasn­iji u banjalučko­m taboru bilisuluka­perić,ognjenkala­manda i Vlado Draganić sa po pet pogodaka, golman Slađan Subotić zabilježio je 11 odbrana, dok je na drugoj strani u ekipi iz Tuzle najbolji bio Benjamin Čičkušić sa 11 golova.

Hercegovin­a i Vogošća su podijelile bodove odigravši 26:26. Najefikasn­iji kod domaćina bio je Edin Dželilović sa devet pogodaka, koliko je na drugoj strani postigao i Elis Memić.

Goražde je na domaćem terenu pobijedilo Izviđač sa 38:29.

Rezultati 29. kola BH Telecom Premijer lige BIH za rukometaše: Kakanj - Gračanica 15:39, Borac - Sloboda 27:25, Maglaj Bosna 33:26, Sloga - Leotar 35:30, Gradačac - Iskra 35:31, Goražde - Izviđač 38:29, Hercegovin­a Vogošća 26:26, Konjuh - Krivaja 26:33.

Hercegovin­a i Vogošća su podijelile bodove odigravši 26:26. Najefikasn­iji kod domaćina bio je Edin Dželilović sa devet pogodaka

Bosna i Kakanj na dnu

Poredak: Izviđač 47 bodova, Vogošća 41, Leotar 39, Gračanica 39, Sloboda 37, Maglaj 35, Sloga 34, Konjuh 33, Krivaja 31, Borac 31, Goražde 29, Hercegovin­a 26, Iskra 18, Gradačac 12, Bosna 11, Kakanj 2.

 ?? ?? Veliki uspjeh hercegovač­kog kluba
Veliki uspjeh hercegovač­kog kluba
 ?? ?? Slavlje u dvorani Bili brig
Slavlje u dvorani Bili brig

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina