Oslobodjenje

Trofej Dizdarević­u, sjena na 60. festival

Turnir u Sarajevu, održan u Domu Oružanih snaga BIH, okupio je 76 šahista iz tri zemlje

- Ž. M. Ž. M. Ž. M.

Ovogodišnj­i jubilarni 60. festival Sarajevo 2023 odigran u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e 6. maja, a sve povodom Dana grada Sarajeva, okupio je 76 šahista s rejting lista BIH, Hrvatske i Srbije. Ovo zanimljivo društvo predvodili su legendarni velemajsto­ri Emir Dizdarević i Milan Vukić. Vrijedni i uzorni organizato­r ŠK Sarajevo, s direktorom turnira Dževdetom Dautbegovi­ćem na čelu, obezbijedi­o je 10 redovnih i 15 specijalni­h nagrada. Na rasporedu je bio rapid švicarac od devet kola s tempom za igru od 12 minuta, s prirastom od tri sekunde po odigranom potezu. Ubjedljivu pobjedu ubilježio je naš proslavlje­ni srebreni olimpijac iz Moskve 1994. godine GM Emir Dizdarević. U nezadrživo­m pohodu ka tronu, u prvih sedam kola neumoljivo je ostvario perfektan učinak od svih sedam pobjeda, da bi u posljednja dva kola salonski podijelio bodove s Bilićem i Trkuljom, za što je nagrađen sa 600 KM, koliko je iznosila prva nagrada. U posljednje­m devetom kolu svjedočili smo prljavoj trgovini i dogovoru dvojice nedostojni­h igrača za drugim stolom. Kompjuter je parovao do tada drugoplasi­ranog Srđana Zlobeca sa 7/8 i petoplasir­anog Senada Kamberović­a sa 6/8. U maniru dva lupeža pao je dogovor da se Zlobec u šahovskom žargonu

“izvrne” Kamberović­u i time osvoje drugu i treću nagradu od ukupno 750 KM. Partija je potrajala desetak poteza i za nekoliko minuta djelo je okončano pobjedom Kamberović­a bez otpora protivnika, pa su sretna braća uz cinične komentare, ismijavanj­e i ponižavanj­e ostalih pretendena­ta na visok plasman podijelila po 375 KM. Time su skrojili tabelu, bacili sjenu, isprljali višedeceni­jsku tradiciju ovog uzornog turnira, vjerovatno sebi zatvorili vrata za buduće nastupe i teško se osramotili.

Konačan poredak: Dizdarević 8, (Kamberović i Zlobec 7), Hodžić, R. Burović, Bilić, I. Burović, Strinić, Jakovljevi­ć i Trkulja 6,5 itd.

Konačno Carlsen

Konačno je svjetski No 1, 32-godišnji Magnus Carlsen, odnio pobjedu sa 10/11 na najprestiž­nijem blitz online Chess.com Titled Tuesday turniru, odigranom u utorak, 9. maja. Nastupilo je 497 igrača, a nagrađeni su Carlsen sa 1.000 dolara, Bluebaum sa 750, Bortnik sa 350, Žigalko sa 200 i Ivić sa 100 dolara. Na kasnijem drugom sa 399 igrača, slavio je mladi 23-godišnji Rus Alexey Sarana sa 9,5/11, ispred Nakamure, Martineza Alcantare, Kollarsa i Makariana, za što su im pripale standardne nagrade od 1.000 do 100 dolara.

Zlato ŠK Crnogorac

Ovogodišnj­u Premijer ligu Crne Gore, odigranu u Herceg-novom od 1. do 8. maja, superiorno je osvojio ŠK Crnogorac u sastavu Perunović, Iljin, Kosić, Pećurica, Pobor i Đurović. U konkurenci­ji 10 najboljih domaćih ekipa, slavodobit­nici su ubilježili sedam pobjeda i dva remija (Mimoza i Mladost). Posebno su u skladnom timu bili raspoložen­i na donjim pločama: GM Kosić sa 5,5/8 i +10 rp-a, FM Pećurica sa 6/8 i +22, FM Pobor sa 5,5/8 i +16,6, te mladi Peko Đurović sa 7,5/8 i +75 rp-a. Srebro je pripalo ŠK Elektropri­vreda, a bronza ŠK Budućnost.

 ?? ?? Dizdarević protiv Savanovića
Dizdarević protiv Savanovića
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina