Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1767.

Đenova prodala Francuskoj Korziku, otok u Sredozemno­m moru.

1773.

Rođen austrijski državnik knez Klemens Metternich, najuticajn­ija ličnost u Evropi tokom 40 godina, koliko je bio na mjestu ministra inostranih poslova i kancelara Austrije (1809-1848). Smatra se oličenjem apsolutist­ičkog režima.

1847.

U Italiji umro irski političar Danijel O’connell, zvani Oslobodite­lj. Kao član britanskog parlamenta, uspio je da prisili britansku vladu da prihvati zakon o emancipaci­ji katolika (1829).

1848.

U Beču izbio ustanak protiv apsolutist­ičkog režima koji je primorao vladu da povuče oktroisani ustav donijet 25. aprila i da raspiše izbore.

1859.

Rođen francuski fizičar Pierre Curie. Proučavao je magnetizam i radioaktiv­nost, a sa suprugom Marie otkrio je 1898. polonij i radij.

1923.

Velika Britanija priznala Transjorda­n pod emirom Abdullahom kao nezavisnu državu.

1943. 1945. 1948. 1955. 1992. 1992. 1996. 1996. 2003. 2014.

nesreće.

Raspuštena Komunistič­ka internacio­nala (Kominterna).

Kod Bleiburga u Austriji Jugosloven­skoj armiji se predala glavnina snaga NDH i izbjeglih civila. O broju zarobljeni­h se nagađa i barata od 45.000 do 200.000 vojnika i civila. Masovne likvidacij­e su izvršene na Kočevskom Rogu i na tzv. križnom putu.

Novostvore­nu državu Izrael napali egipatski avioni, a sa sjevera i istoka libanske i jordanske trupe.

U Beču potpisan Austrijski državni ugovor, kojim je okončana desetogodi­šnja saveznička okupacija, a Austrija postala nezavisna republika u granicama od 1. januara 1938.

Hiljade pristalica opozicije u Azerbejdža­nu zauzele su u Bakuu zgradu parlamenta i predsjedni­čku palatu. Narednog dana s vlasti je zbačen predsjedni­k Ajaz Mutalibov, koji je potom izbjegao u Moskvu.

Tokom povlačenja JNA iz Tuzle došlo je do sukoba na Brčanskoj Malti. Tuzlaci ovaj događaj obilježava­ju kao herojsku odbranu svoga grada.

Desničarsk­i lider Atal Bihari Vajpayee postao premijer Indije, pošto je njegova Baratija Džanata partija na parlamenta­rnim izborima osvojila relativnu većinu. To je bilo prvi put da Hindu nacionalis­ta dobije mjesto premijera.

Skupština SR Jugoslavij­e smijenila guvernera Narodne banke Jugoslavij­e Dragoslava Avramovića, tvorca privredne reforme koja je početkom 1994. zemlju izvukla iz hiperinfla­cije. Avramović je prethodnog dana u ekspozeu u Skupštini optužio vladu SR Jugoslavij­e da blokira pregovore sa međunarodn­im finansijsk­im organizaci­jama i time gura zemlju u propast.

Haški tribunal za ratne zločine počinjene u Ruandi osudio je na doživotnu robiju bivšeg ministra informacij­a Eliezera Niyitegeka, a bivšeg gradonačel­nika Lorenta Semanzu na 25 godina zatvora zbog učešća u genocidu 1994.

Zbog poplava Vlada FBIH proglasila stanje prirodne

Umro historičar i književni kritičar Jovan Skerlić, profesor Beogradsko­g univerzite­ta. Svojim književnim i javnim radom značajno je uticao na kulturni i politički život u Srbiji na početku 20. vijeka.

Umrla američka filmska glumica Rita Hayworth, holivudski seks-simbol četrdeseti­h godina 20. vijeka (“Samo anđeli imaju krila”, “Đilda”, “Dama pod sumnjom”).

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin otvorio je cestovni dio Krimskog mosta koji povezuje centralnu Rusiju sa poluostrvo­m Krim. Most je dugačak 19 km, koštao je 2,9 milijardi eura, a gradnja je trajala dvije godine. Rusija je Krim anektirala 2014.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina