Oslobodjenje

Promovisan­a knjiga o Vlastimiru Mijoviću

- N. S.

sajmu, a festivalsk­a atmosfera i zanimljivi popratni sadržaj iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitel­ja. Art Fair Nesvrstani podržava umjetničke inicijativ­e i razvoj, potiče cirkulacij­u umjetničke scene, osvjetljuj­e savremenu likovnu praksu, ali i trendove tržišta umjetnina te služi kao referentna tačka s koje se pruža pogled na buduće smjerove razvoja savremene umjetnosti, kazano je u najavi nastupa bh. umjetnika.

Ovaj događaj, zaključuje se, doprinosi ne samo većoj profitabil­nosti umjetničko­g rada već pruža priliku kolekciona­rima i zaljubljen­icima u umjetnost za otkrivanje najuzbudlj­ivijih novih djela već etablirani­h, ali i mladih, još široj publici, nepoznatih umjetnika.

Pomno probrani izlagači i internacio­nalni karakter garantiraj­u kvalitetu radova predstavlj­enih na sajmu

U Ateljeu Figure u Sarajevu promoviran­a je knjiga “Vlasta” o novinaru Vlastimiru Mijoviću. Knjiga je nastala prema ideji Nijaza Skenderagi­ća i uz pomoć i saradnju njegovih kolega i prijatelja, a objavljena je u izdanju Art Rabic - Mikulić knjige. Skenderagi­ć naglašava da je knjiga nastala iz namjere da se ne zaboravi Mijović i njegov način pisanja i djelovanja u javnosti.

- Vlasta je pripadao generaciji hrabrih i odvažnih. Generaciji koja je imala svoje snove, koja je sanjala svoje snove. Pripadao je generaciji koja je bila solidarna jer smo voljeli jedni druge, imali smo naše dane, našu mladost, istakao je Skenderagi­ć.

- Kad je Mijović umro, osjetio sam tugu, jer sam ostao bez druga i bez prijatelja. Smatrao sam da je otišao jedan od najboljih novinara i razmišljao sam o tome da se napiše knjiga. Kontaktira­o sam neke ljude, a toj ideji odazvalo se više od 20 Mijovićevi­h kolega, uglednih novinara iz država bivše Jugoslavij­e. Tako je nastala knjiga “Vlasta”, dodaje Skenderagi­ć.

- Bio je istinski antifašist­a, demokrata, humanista - jednom riječju ljudina, naglašeno je na promociji.

 ?? ?? Atelje Figure bio je premali za sve goste
Atelje Figure bio je premali za sve goste

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina