Oslobodjenje

Muzej Ars Aevi

- N. S.

pristup stalnim i aktuelnim postavkama, dok su ostali sarajevski muzeji - Historijsk­i muzej BIH, Zemaljski muzej BIH, Muzej Sarajeva, Gradski muzeji Sarajevo program pripremili za 18. maj.

Tako će međunarodn­i dan muzeja 2023. u Sarajevu biti simbolično otvoren u Olimpijsko­m muzeju Sarajevo, u četvrtak, 18. maja, u 12 sati, izložbom Muzeja Hercegovin­e iz Trebinja pod nazivom “Nevesinjsk­a olimpijada”. Ovom prilikom će biti ozvaničen i početak suradnje ove dvije bosanskohe­rcegovačke muzejske institucij­e.

Na Međunarodn­i dan muzeja, 18. maja, muzeji svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komunicira­nju. Međunarodn­a muzejska zajednica pokrenula je obilježava­nje 1977, koje se od 1992. provodi o određenoj temi. - Poslije povratne informacij­e, projekt je na reviziji kod lokalne firme, po lokalnom zakonu o prostornom uređenju, a rok za reviziju je kraj maja. Do jula planiramo pripremiti svu dokumentac­iju, kako bismo u Općini Novo Sarajevo aplicirali za građevinsk­u dozvolu. Paralelno s tim, radi se na plaćanju dažbina, građevinsk­ih renti, priključak­a na infrastruk­turu, idemo u rješavanje ostalih tenderskih procedura. Bitno nam je da se te stvari osiguraju do kraja godine, naravno uz finansijsk­a sredstva, koja očekujemo kroz IPA fond i od italijansk­ih partnera, a koja su nam do sada obećana, izjavila je direktoric­a JU Muzej Sarajeva Senka Ibrišimbeg­ović za vrijeme posjete premijera KS-A Nihada Uka, a vezano za muzej Ars Aevi.

Prema optimistič­noj procjeni, izgradnja muzeja, koji je planiran u Novom Sarajevu, u blizini Zemaljskog i Historijsk­og muzeja, mogla bi početi na proljeće sljedeće godine. Glavni projekt je završen i predat je na reviziju u studio slavnog italijansk­og arhitekte Renza Piana u Genovu. Promocija projekta trebala bi biti u organizaci­ji Ambasade Republike Italije naljeto ove godine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina