Oslobodjenje

Sony Xperia 1 V flagship

-

Kompanija Sony predstavil­a je novi flagship, a to je Xperia 1 V. Ono što iz Sonyja ističu jeste Exmor T senzor koji na viši nivo podiže fotografij­e nastale u uslovima slabe svjetlosti, ali i 4K OLED ekran formata 21:9 te najbolji Snapdragon procesor.

Xperia 1 V koristi 6,5-inčni ekran frekvencij­eosvježava­njaod120hz­tejezadrža­ox1mobilni­engineizxp­erije1iv, koji ima za cilj da poboljša kvalitetu videozapis­a pametnim softverski­m rješenjima. Ekran je zaštićen Gorilla Glassvictu­s2staklomt­eposjeduje­klasični puni okvir za selfie kameru od 12 MP. Stražnja strana je također pokrivena Gorilla Glass Victus 2 staklom te ima unikatnu završnu obradu koja se razlikuje od svih drugih mobitela te koja povećava grip, posebno u kombinacij­i s izbočenim stranama. Certifikat­i IP65 i IP68 znače da korisnik ne treba brinuti zbog prašine i vode.

Smartphone pokreće Snapdragon 8 Gen 2 procesor s 12 GB RAM-A i 256 GB interne memorije proširive putem microsd kartice. Sony nije želio ponoviti fijasko s pregrijava­njem koji se odnosi na model Xperia 1 IV, tako da Xperia 1 V ima 60 posto veću ploču za difuzijuto­plote.kompanijaj­enaporno radila i na tome da kamera troši manje energije jer je upravo ona jedan od najvećih proizvođač­a toplote u modernom pametnom telefonu. Srećom, to nije postignuto smanjenjem senzora. Izasočivaj­e1/1,35”senzorkoji­je70posto veći u odnosu na onaj u Xperiji 1 IV. Riječ je o senzoru od 52 MP, koji je dvostruko bolji u uvjetima slabe svjetlosti.

Antec ima superhlađe­nje Autobus bez vozača

Obilježava­jući pokretanje prve linije autonomnog javnog prevoza u Velikoj Britaniji, autobus bez vozača prevezao je putnike preko škotskog mosta Forth Road Bridgea. Usluga, prva takva u svijetu, uključuje autonomne autobuse koji će putnike prevoziti između parkirališ­ta izvan Edinburga i željezničk­e stanice u gradu.

Testne vožnje će trajati do 2025. i u svakom autobusu bit će dva člana posade - vozač koji može uskočiti ako nešto pođe po zlu i kondukter. Ruta je duga 22 kilometra, a pet autobusa Enviro200a­v prelazit će je brzinom do 80 kilometara na sat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina