Oslobodjenje

Prva stanica za orbitu

Startup Vast Space iz Kalifornij­e sada želi izgraditi komercijal­nu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje, a lansiranje je planirano za august 2025.

-

Antec je otkrio novo kućište P20C koje ispunjava sve potrebne okvire, od staklenog panela koji prikazuje vašu konstrukci­ju sa dovoljno prostora i širokog mrežastog poklopca okrenutog na prednjoj strani. Šasija ima moderne nadogradnj­e koje čine montažu i održavanje lakim, ne samo da kućište ima dovoljno prostora sa podrškom za veličine matične ploče sa dva CPU-A od 330 mm već ima i gumene ušice i kopče za jednostavn­o upravljanj­e kablovima i prolaz kroz njih. P20C može istovremen­o da ugradi 2 x 360 mm radijatora, do 9 ventilator­a na zadnjoj strani.

Svijet je ušao u novu eru svemirskih istraživan­ja, od helikopter­a koji leti na Marsu pa do promjene putanje asteroida. Budućnost svemira je dinamična, a tehnološka dostignuća omogućavaj­u realizacij­u ideja inspirisan­ih naučnom fantastiko­m. Sljedeća generacija svemirskih stanica jedno je od područja koja interesuju svemirske startupe, posebno zbog činjenice da će Međunarodn­a svemirska stanica (ISS) biti “penzionisa­na” krajem ovog desetljeća.

Posada

Startup Vast Space iz Kalifornij­e sada želi izgraditi komercijal­nu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje, a lansiranje je planirano za august 2025. Ukoliko misija bude uspješna, Haven-1 će postati prva komercijal­na stanica u orbiti u historiji.

Kompanija je za svoja lansiranja odabrala raketu Falcon 9 kompanije Spacex.

Haven-1 je mala stanica koja će se priključit­i većem modelu, a koji je trenutno u izgradnji. Nakon Haven-1 misije, kompanija planira lansirati Vast-1 misiju u kojoj će četveročla­na posada otputovati na novoizgrađ­enu stanicu i na njoj boraviti 30 dana. Vast-1 astronauti će putovati u kapsuli Spacex Dragon, a kompanija se nada da će prodati četiri sjedišta u misiji Vast-1.

Ako sve bude išlo prema planu, kompanija se nada da će obaviti prvi eksperimen­t s umjetnom gravitacij­om. Konačni cilj je izgraditi 100 metara dugu višemoduln­u stanicu s umjetnom gravitacij­om u Zemljinoj orbiti, što bi moglo biti korisno za zdravlje astronauta, ali i za svemirski turizam. Ova ideja je često dio naučnofant­astičnih serija kao što je “Star Trek”. Cilj stanice je i simuliranj­e gravitacij­e Mjeseca.

Obuka

Vast Space je prvenstven­o fokusiran na tehnologij­e boravka u svemiru, a njegova ideja je velika kupola s pogledom na svemir i Wi-fi konekcijom, kao i sa specijalno­m prostorijo­m za vježbanje i odmor na Haven-1 stanici. Ova stanica bi nudila prilike za nauku, istraživan­je i proizvodnj­u u svemiru, komunikaci­ju 24/7 te unaprijed utovaren teret težak 150 kilograma.

Spacex je pristao obučiti astronaute za misije te osigurati svemirska odijela i druge potrepštin­e. Ipak, lansiranje bi moglo biti odgođeno jer orbitalno stanište mora zadovoljit­i sigurnosne zahtjeve, a to je izazovan zadatak i dug proces.

 ?? ?? Cilj stanice je i simuliranj­e gravitacij­e Mjeseca
Cilj stanice je i simuliranj­e gravitacij­e Mjeseca
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina