Oslobodjenje

Formula 1 ponovo će se voziti u Kini

Nakon što je posljednja utrka na stazi u Šangaju održana 2019. godine, naredne četiri sezone je bila otkazivana zbog pandemije koronaviru­sa

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ J. T. J. T.

trebala održati 16. aprila, no budući da su neke regije u Kini i dalje bile u lockdownu, organizato­ri su morali odustati od utrke.

Sada se najavljuje povratak VN Kine u 2024. godini, a bila bi to prilika za obilježava­nje 20. godišnjice prve utrke u Šangaju. Ugovor između Formule 1 i organizato­ra postoji te traje do 2025.

Licenca za stazu istekla je 2019., a od tada inspektori FIA zbog restrikcij­a u putovanju nisu mogli izaći na teren. Nakon određenih radova domaćini su napravili poboljšanj­a i utrke se mogu održavati.

Staza je, dakle, spremna za povratak Formule 1, a nađe li se stvarno u kalendaru za 2024. godinu, mjesec dana prije utrke u Šangaj će doputovati inspektori FIA kako bi proveli završnu provjeru.

Omanyala trčao 9,84

Kenijski sprinter Ferdinand Omanyala istrčao je najbrže ovogodišnj­e vrijeme na svijetu na 100 metara na međunarodn­om mitingu u rodnom Nairobiju, a s 9,84 sekunde ubjedljivo je pobijedio oba Amerikanca, Kevina Bednareka i Marvina Bracywilli­amsa. Omanyala nije bio zadovoljan nakon nastupa jer je želio oboriti rekord afričkog kontinenta, koji je upravo on postigao prije dvije godine na istom stadionu, kada je istrčao 9,77. On je prošao ciljem ispred Amerikanac­a - Bednarek je istrčao 9,98, a Bracy-williams 10,03.

Rovanperä pred pobjedom

Svjetski prvak Finac Kalle Rovanperä na WRC reliju u Portugalu povećao je prednost pred najbližim pratiocem Špancem Danijem Sordom. Pretposlje­dnjeg dana relija Finac ima ogromnih 57,5 sekundi prednosti nakon pobjede u pet od sedam brzinskih testova. Treći je u ukupnom poretku Thierry Neuville (Hyundai), a četvrti Esapekka Lappi (Hyundai).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina