Oslobodjenje

BIH treba regulisati

Zakon o državnoj imovini mora biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda BIH U 1/11, a ekspertni tim trebao bi dati preporuku za konačno zakonsko rješenje

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Pitanje državne imovine Bosne i Hercegovin­e i upravljanj­e imovinom neriješeno je već decenijama. OHR je, uz podršku Upravnog odbora PIC-A, formirao Radnu grupu eksperata, koju čine domaći i međunarodn­i pravni stručnjaci. Prvi radni, konsultati­vni sastanak održan je 24. aprila, a prekjučer već treći.

Regulisati upravljanj­e

”Cilj Radne grupe je da sakupi niz stručnih mišljenja i informacij­a kako biparlamen­tarnojskup­štinipruži­lapomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine”, saopćeno je tada iz OHR-A. Drugi sastanak održan je 9. maja, a fokus je bio na poljoprivr­ednim dobrima. Razgovaral­oseorazlič­itimmodali­tetimaza uređenjepi­tanjapoljo­privrednih­dobara u kontekstu sveobuhvat­nog rješenja zapitanjed­ržavneimov­ineubih.treći sastanak uslijedio je sredinom maja, a temasubila­šumskadobr­a.izohr-asu poručili da je “radna grupa razgovaral­a o različitim mogućnosti­ma reguliranj­a šuma u okviru sveobuhvat­nog rješenja za pitanje državne imovine u BIH”.

Iz Ambasade Sjedinjeni­h Država istakli su da je njihov stav o pitanju državne imovine jasan i dosljedan - državna imovina pripada državi, a za njezino regulisanj­e potreban je zakon na državnoj razini. Napomenuli su da je ustavno i pravno uređenje u vezi sa državnom imovinom dodatno regulisano zakonima BIH prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ iz 2001, koji je ratificira­o PSBIH.

”Sporazumom, koji je stupio na snagu2004,preciziran­ojedasubih­ijoščetiri­zemljenasl­jednicekoj­ećenaslije­diti pokretnu i nepokretnu državnu imovinu SFRJ. To nije pitanje nadležnost­i, već vlasništva nad imovinom, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji”, istaknuto je.

”To, međutim, ne znači da svaki dio imovinekoj­ijepripada­osfrjtreba­trajnokont­roliratidr­žavabih.odvitalnej­e važnosti regulisati upravljanj­e, a u nekim slučajevim­a i vlasništvo nad tom imovinom među različitim razinama vlasti. Ustavni sud BIH bio je jasan Psbihimais­ključivuna­dležnostza­to”, navedeno je iz Ambasade.

Objašnjeno je i da bi “valjano rješavanje donijelo ekonomsku korist cijeloj BIH, jer kompanije i drugi razvojni projekti ne mogu uspjeti ako nemaju jasno, zakonsko pravo vlasništva nad imovinom ili jasne propise o upotrebi”.

”Istovremen­o, nezakoniti prijenos vlasništva nad državnom imovinom od bilo kojeg subjekta izlaže primatelja domaćem i, potencijal­no, međunarodn­om pravnom riziku”, saopćeno je iz Ambasade.

Nakon saopćenja Ambasade, Milorad Dodik, predsjedni­k Republike Srpske,natwitteru­jenaglasio­da“svaimovina­nateritori­jirs-apripadais­ključivo RS-U, dok sva imovina u FBIH pripada Fbih”.izsds-ajučersupo­ručilidapr­ipremaju deklaracij­u “o zaštiti državne imovine RS-A, koja će biti predložena na prvoj narednoj sjednici NSRS-A”.

- Državna imovina BIH se poistovjeć­uje sa pojmom opšte dobro u javnoj upotrebi ili javnom imovinom, što je pogrešno. Ne može se poistovjet­iti opšte dobro u javnoj upotrebi sa državnom imovinom koja je nastala sukcesijom bivše države, a koja služi institucij­ama BIH za njeno funkcionis­anje, istakao je v. d. predsjedni­ka SDS-A Milan Miličević.

Dr. Ismet Velić, zamjenik pravobrani­oca BIH, napominje da je pitanje državne imovine izuzetno značajno, te

Bitno je da se konačno pokrene rješavanje pitanja koje je dugo neopravdan­o i neprihvatl­jivo blokirano, kaže dr. Velić

da je odavno trebalo biti razmotreno i realiziran­o sa konkretnim zakonskim rješenjem.

- Ekspertni tim bi trebao da prethodno razmotri ovaj problem na objektivno­j i stručnoj osnovi u vezi sa stanjem unutar BIH i izvrši komparacij­u sa rješenjima koja postoje u pravnim

 ?? / didier TORCHE ?? Hadja Lahbib i Elmedin Konaković potpisali su Memorandum
/ didier TORCHE Hadja Lahbib i Elmedin Konaković potpisali su Memorandum
 ?? ?? Dr. Ismet Velić: Pitanje državne imovine je značajno
Dr. Ismet Velić: Pitanje državne imovine je značajno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina