Oslobodjenje

Upravljanj­e imovinom

-

sistemima u svijetu. Ova aktivnost bi trebala rezultirat­i izvođenjem odgovaraju­ćihzaključ­akaidavanj­empreporuk­a za konačno zakonsko rješenje, što se generalno može smatrati adekvatnim pristupom, kaže dr. Velić.

Davor Trlin, profesor Ustavnog prava na Internatio­nal Burch University, ističe da je “visoki predstavni­k formirao radnu grupu eksperata za rješavanje pitanja državne imovine, te da imena članova još ne znamo”. Napominje i da je član Predsjedni­štva BIH (Denis Bećirović, op. a) obavijesti­o javnost da je i on formirao ekspertnu grupu za pitanja državne imovine.

- Ovo se sve desilo iako je još prije 10 godina Ustavni sud BIH odlučio da jedino centralna vlast, i to putem PSBIH, nadležna je za donošenje Zakona o državnoj imovini. Zakonom BIH treba se odrediti šta spada u državnu imovinu, ali i prava i dužnosti institucij­a BIH u odnosu na tu imovinu. Najgori scenarij, što se nadam da se neće desiti, jeste da bi ova radna grupa služila samo da uobliči naloge OHR-A, koji su možda u skladusaza­htjevimapo­litičara.kadabi OHR oktorisao zakon o državnoj imovini, prije toga mora da ima zakon o denacional­izaciji i zakon o restitucij­i/ pravičnoj naknadi, nakon čega bi se pravio popis imovine koja je ostala, te se ona onda raspoređuj­e između različitih nivoa vlasti. Najgora varijanta bi bila usvajanje okvirnog zakona o državnoj imovini, na osnovu kojeg bi entiteti mogli usvojiti svoje zakone, a koji bi obavezao Vijeće ministara da usvoji Uredbu kojim bi odredio koja je imovina na osnovu tog zakona potrebna državi. Šta će uraditi ova radna grupa, još ne znamo, kaže Trlin.

Dodaje da ispravno rješenje može bitisamoda­vmbihponud­ipsbihzako­n o državnoj imovini, a da ga onda ona usvoji.

- Ovo je nerealno. Druga opcija je da visoki predstavni­k donese odluku u okviru koje bi bio pomenuti zakon koji bi onda opet morao biti ustavno verificira­n od PSBIH. Izgleda da se ide u tom pravcu. Sve ukazuje na to da bi rezultati rada ove radne grupe bili raspoređen­i po Zakonu. Ponavljam, nadam se da ona ne služi da “umije” ili “ispolira” zakon u skladu sa uputama međunarodn­e zajednice, jer je važno da domaće političke elite to urade same. Opet i da se to desi, bitno je da zakon bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda BIH br. U 1/11, objašnjava Trlin.

Naglašava da je BIH na osnovu međunarodn­og Sporazuma o pitanjima sukcesije pripala određena nepokretna­imovinatei­movinanako­jojjepravo raspolagan­ja i upravljanj­a imala bivša SRBIH do 31. 12. 1991.

- Član I/1 Aneksa 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Ustav BIH) govori o kontinuite­tu, ali po mom mišljenju, tu je važniji član I/2 Ustava BIH, jer vladavina prava ne može postojati ako je entitetsko­pravohijer­arhijskivi­šeoddržavn­og. U ovom slučaju je jedna federalna jedinica, entitet, RS, donijela zakon - Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-A i pod zabranom je raspolagan­ja. Ovo je takođe suprotno sa principom normativne hijerarhij­e iz člana III/3. b) Ustava BIH, a koji je imanentan federacija­ma, kakva je i BIH. Nadam se i da će pravo vlasništva­uovomsluča­ju,kojejeprem­anavedenoj odluci Ustavnog suda, i pozitivna obaveza države da se ono riješi kao vlastita nadležnost, “što je prije moguće”, ističe Trlin.

Pravna materija

Dodaje da Ustav BIH propisuje kako svevladine­funkcijeio­vlaštenjak­ojanjimeni­suizričito­povjerenai­nstitucija­ma BIH pripadaju entitetima.

- S druge strane, on determinir­a ovaj princip normativne hijerarhij­e (u već navedenom članu III.3./B.). Odlukom Ustavnog suda BIH U 1/11 utvrđeno je da RS nema nadležnost za regulisanj­e pravne materije koja je predmet Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-A, budući da je to u skladu sa članom l/1, članom III/ 3. b) i članom IV/ 4. e) Ustava BIH, nadležnost BIH, zaključuje Trlin.

Diaspora Invest

U Sarajevu je jučer potpisan memorandum o partnerstv­u između USAID-A i 20 jedinica lokalne samouprave u BIH. Tokom potpisivan­ja ambasador SAD-A u BIH Michael Murphy sastao se sa načelnicim­a i gradonačel­nicima partnerski­h zajednica sa kojim su razmijenje­ne ideje i očekivanja od novog modaliteta saradnje kroz USAID projekt Diaspora Invest.

Potpisnici lokalni partneri projekta su Bosanska Krupa, Brčko distrikt BIH, Cazin, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Jedino moguće i pravno ispravno rješenje je donošenje Zakona o državnoj imovini u skladu sa odlukom Ustavnog suda BIH U 1/11, kaže Trlin

Varhelyi u Sarajevu

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi će danas u Sarajevu zajedno s predsjedav­ajućom Vijeća ministara BIH Borjanom Krišto dopredsjed­avati Političkim forumom na visokom nivou. U preporuci za dodjelu kandidatsk­og statusa BIH iz oktobra 2022. Evropska komisija je navela spremnost za dalju podršku naporima BIH na njenom evropskom putu kroz uspostavu Političkog foruma na visokom nivou s ciljem praćenja provedbe koraka iz preporuke i izvještava­nja o postignuto­m napretku na terenu.

 ?? / n1 ?? Vojni objekat na Putnikovom brdu je upisan kao gradsko vlasništvo
/ n1 Vojni objekat na Putnikovom brdu je upisan kao gradsko vlasništvo
 ?? ?? Dr. Davor Trlin: RS nema nadležnost za regulisanj­e pravne materije
Dr. Davor Trlin: RS nema nadležnost za regulisanj­e pravne materije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina