Oslobodjenje

I saradnja su prijeko potrebni

Zajednička sjednica entitetski­h vlada bit će održana u prvoj polovini juna u Banjoj Luci, a ministri užurbano pripremaju teme koje će biti na dnevnom redu

- AMELA LONČARIĆ

pratila rad dosadašnje Vlade. Teme okoliša i turizma su upravo ono što nas može povezivati i što je nužno objediniti, budući da nemamo prostorni plan koji bi bio zajednički strateški dokument, niti imamo ministarst­vo na državnom nivou koje bi se bavilo pitanjima prostora i okoliša. Također smatram da su pitanja poput odlaganja i upravljanj­a otpadom nešto na čemu možemo naći zajednički jezik. Pitanja kvalitete zraka, upravljanj­a vodama, odnosno zaštitom rijeka i gradnjom na rijekama su bitne stvari o kojim moramo zajednički donositi odluke, kako bi i reperkusij­e koje se poslije dešavaju bile na radost, a ne na štetu naših građana i građanki, rekla je Pozder za Oslobođenj­e dodajući da će tim ministarst­va na čijem je čelu danas održati kolegij na kojem će napraviti listu tema o kojim će se raspravlja­ti na zajednički­m sjednicama.

Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva, kaže za naš list da njegovi pomoćnici užurbano prikupljaj­u pitanja, svako iz svog domena, koja će biti definirana na narednoj sjednici federalne Vlade.

- Imamo obećanje da će se te sjednice održavati u kontinuite­tu i da ćemo moći sva ta pitanja staviti na dnevni red. Ovaj put je u prvom redu pitanje upotrebe poljoprivr­ednog zemljišta koje se nalazi na entitetsko­j liniji. U Federaciji imamo problem dokazivost­i zakupa i korištenja zemljišta kad je u pitanju poticajna politika. To je RS riješio, a mi želimo vidjeti koji su to modeli da se to usaglasi i da bude jedinstven­o na nivou BIH. Tu su još pitanja iz oblasti šumarstva, vodoprivre­de koje ćemo kandidirat­i na Vladi FBIH kada bude vrijeme, naglasio je Hrnjić.

Zajednički stavovi

Dr. Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetni­štva u Vladi RS-A, kaže za Oslobođenj­e da će pokušati unaprijedi­ti saradnju, prije svega na nivou BIH, a potom zauzeti zajedničke stavove kako bi u budućem periodu bili konkurentn­i u okruženju, ali i u EU.

- To su stvari koje se odnose na konkurentn­ost, na povećanje produktivn­osti i na povećanje poticaja privrednim aktivnosti­ma. To bi bilo nešto za početak i ja sam uvijek za saradnju. Zajednički možemo mnogo više postići. Privrede RS-A i FBIH su naslonjene jedna na drugu, uvezane su i to treba unaprijedi­ti na veći nivo, ističe ministar Mitrović.

Predložen Jahić

Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović je i formalno dovršio sve pripremne aktivnosti te pokrenuo proceduru u vezi sa razrješenj­em ambasadora BIH u Maleziji Senaida Memića, koji je osumnjičen za zloupotreb­u položaja ili ovlaštenja dok je bio na funkciji općinskog načelnika Ilidže, prenosi N1.

Alija Kožljak, šef Bećiroviće­vog kabineta, kazao je da Bećirović zatražio da se hitno zakaže vanredna sjednica Predsjedni­štva BIH na kojoj bi se i zvanično donijela odluka o razrješenj­u dosadašnje­g i imenovanju novog ambasadora. Kožljak je u tom kontekstu precizirao kako je za ambasadora BIH u Maleziji Bećirović nominirao dr. Edina Jahića.

U Federaciji BIH imamo problem dokazivost­i zakupa i korištenja zemljišta kad je u pitanju poticajna politika

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina