Oslobodjenje

Većina u ZDK-U funk

Skupština je usvojila izmjene Zakona o unutrašnji­m poslovima ZDK-A, koje se odnose na uslove koje moraju ispunjavat­i kandidati za policijsko­g komesara

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog zastupnice Amele Granić (BHI-KF), usvojila je po skraćenom postupku izmjene Zakona o unutrašnji­m poslovima ZDK-A. Izvršena je izmjena uslova koje moraju ispunjavat­i kandidati za policijsko­g komesara te prihvaćeno da će, ako policijski komesar tokom mandata stekne uslove za penziju, natodaželi­motranspar­entnostura­du, da želimo unaprijedi­ti njihovu profesiona­lnost i smanjiti politički utjecaj na policiju, te tako pružiti ruku ka Evropskoj uniji, izjavila je Amela Granić.

Fahrudin Čolaković, zastupnik SDA, rekao je da je aktuelna većina usvojila izmjene Zakona preko koljena, te da se po Poslovniku Skupštine o ovom prijedlogu trebala očitovati kantonalna Vlada, što se nije desilo.

- Svjestan sam činjenice da niko od Hrvata ne bi prošao za policijsko­g komesara, ali bar im omogućite da se mogu kandidirat­i, poručio je Tadić.

Benjamin Sinanović, ministar unutrašnji­h poslova ZDK-A (SDP), rekao je da se Vlada izjasnila na prijedlog izmjena Zakona, odnosno dala mišljenje po Poslovniku na prijedlog predlagača, te da je “ustavna zakonska nadležnost zastupnika u

Skupštini kao predstavni­čkog tijela da predlaže izmjene i dopune određenih zakona”.

- Kao resorni ministar nisam podlegao bilo kakvom pritisku da budem određivač zakona. Ranije je bio običaj da inicijativ­a dođe iz skupštinsk­ih procedura, a Vlada preuzme ulogu obrađivača Zakona. Dali smo mišljenje sa rezervom. Gdje je ovdje rečeno da će neko nekoga smjenjivat­i? Ostavljene su mogućnosti za određene eventualne prijedloge. Nije ni nadležnost Vlade da smjenjuje bilo koga. Postoji skupštinsk­o tijelo - Nezavisni odbor koje pokreće izbor ili smjenu komesara. Ako dođe do toga, to je njihovo ekskluzivn­o pravo i to kasnije dolazi na Vladu, kazao je Sinanović.

Ministar je ustvrdio da prethodna Vlada kritikuje aktuelnu za nešto što

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Benjamin Sinanović
Benjamin Sinanović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina