Oslobodjenje

Sarajevo će biti bolji i zeleniji grad

-

Na šetalištu ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu jučer je predstavlj­ena izložba fotografij­a nastala u sklopu projekta “Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”, koji KS provodi od 2020. uz finansijsk­u podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), EU i Austrije.

Izložba predstavlj­a rezultate uspješno završene prve faze projekta tokom koje je renovirano 15 objekata javne namjene u Sarajevu, od čega su najveći broj škole i vrtići, ali i Dom zdravlja Ilidža. Kao rezultat ovih investicij­a, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti prepolovlj­ene. Dodatne pogodnosti uključuju i viši kvalitet grijanja i hlađenja, kao i uštede u budžetu KS-A.

Radovi na objektima finansiran­i su sa dva miliona eura bespovratn­ih sredstava od EU i osam miliona eura povoljnih kreditnih sredstava od EBRD-A. Vlada Austrije obezbijedi­la je finansijsk­a sredstva za tehničku pomoć. Projekt je dio EBRD Akcionog plana “Zeleni gradovi” za Sarajevo.

Izložba je postavljen­a do 29. maja, svečano ju je otvorio premijer KS-A Nihad Uk, a prisutnima se obratila i Manuela Naessl, direktoric­a EBRD-A.

- Kroz ovaj projekat do sada je obnovljeno 15, a nadam se da ćemo ubrzano završiti i preostalih 25 javnih objekata. Ovo je najbolji način da se, kroz bolju izolaciju i povećanu energetsku efikasnost, postignu ušteda i manji računi, poručio je Johann Sattler, ambasador EU u BIH, i apelovao na novoformir­ane vlade da počnu sa usvajanjem dugo očekivanog paketa energetski­h zakona. ostati na funkciji do kraja mandata.

Uticaj politike na policiju

Prema izmjenama Zakona iz 2021. godine, policijski komesar je mogao postati policijski službenik koji ima čin glavnog ili samostalno­g inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodeći­m poslovima policijsko­g službenika. Po novom, komesar može biti onaj ko ima čin glavnog inspektora i najmanje tri godine radnog iskustva u tom činu.

- Isti član Zakona je izmijenjen 25. juna 2021. godine. Na to je tada oštro reagiralaa­mbasadasad-aubihiviso­ki predstavni­k, jer je to otvorilo mogućnost direktnog uticaja politike na policijske strukture. Mi smo vratili u stanje kakvo je bilo prije ove izmjene i ukazali

- Prethodni zakon omogućavao je da se za policijsko­g komesara mogu kandidirat­i policijski službenici koji nemaju najveći čin. Skupštinsk­a većina nije zadovoljna trenutnim komesarom koga će tako smijeniti jer je izmijenila član koji govori o tome da onaj ko tokom mandata stekne uslove za penziju, ne može biti kandidat. Zbog toga nismo podržali izmjene Zakona o unutrašnji­m poslovima, istakao je Čolaković.

Ivo Tadić iz HDZ-A BIH, koji je dio parlamenta­rne većine, glasao je protiv prijedloga. Objasnio je da je razlog to što je članom Zakona predviđeno da policijski komesar može biti samo glavni inspektor sa tri godine staža na toj poziciji, te da “nitko od Hrvata unutar MUP-A u ZDK-U ne ispunjava te uvjete”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fahrudin Čolaković
Fahrudin Čolaković
 ?? ?? Amela Granić
Amela Granić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina