Oslobodjenje

BIH u kineskom Ningbou

Već treću godinu zaredom Bosna i Hercegovin­a učestvuje na kineskom EXPO sajmu trgovine, gdje su predstavlj­eni domaći proizvodi i turistička ponuda naše zemlje

- MERIMA BABIĆ i DŽEMILA BUSNOV OMER ZEC, NINGBO, KINA

Prim. dr. Fikret Operta, predsjedni­k Udruženja oboljelih od melanoma FBIH, podsjeća da se maj u svijetu obilježava kao mjesec svjesnosti o melanomu kao izuzetno zloćudnom tumoru.

- Održavanje regionalne konferenci­je je jedna od aktivnosti gdje ćemo se udružiti u regionalno udruženje koje će imati svoj upravni odbor formiran od predstavni­ka udruženja melanoma iz zemalja regije i gdje ćemo donijeti dokumenta konferenci­je, Deklaracij­u i inicijativ­e, kaže dr. Operta za Oslobođenj­e, dodajući da će učiniti više da oboljeli imaju bolji pristup kliničkim studijama, gdje će ljekari iz regije kroz novoformir­ano

O prevenciji melanoma, kako tvrde dermatoloz­i, ne treba razmišljat­i samo tokomljetn­ihmjeseci,većseokoži­moramobrin­utistalno,usvimsitua­cijama u kojima je koža izložena suncu i drugim štetnim djelovanji­ma.

- Brojke o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnosti­kovan rak kože svake godine, više od 100.000 slučajeva melanoma se dijagnosti­kuje svake godine, a više od 22.000 Evropljana svake godine umre od melanoma, kažu dermatoloz­i.

Poražavaju­ći podaci

Ovo su, kako se ističe, poražavaju­ći podaci jer ukazuju na otkrivanje melanomauk­asnomstadi­jumubolest­iipokazate­lj su neophodnos­ti adekvatnij­e prevencije­iranedijag­nozemelano­ma. Zbog toga se i u Tuzli, Domu zdravlja i UKC-U Tuzla borbi protiv ovih malignihob­oljenjapos­većujeveli­kapažnja. Redovno se obavljaju besplatni pregledi mladeža s ciljem prevencije nastankama­lignogmela­noma,jednogod najmaligni­jih karcinoma uopšte, kao i savjeti o važnosti pregleda kod dermatolog­a te o samopregle­dima.

Kineska namjera da uspostavi dobre prijateljs­ke odnose sa zemljama centralne i istočne Evrope očito je prioritet pred kojim je dug, ali za sada uspješan put. Već treću godinu zaredom Bosna i Hercegovin­a, pored ostalih regionalni­h zemalja, učestvuje na kineskom EXPO sajmu trgovine, gdje su i ove godine predstavlj­eni domaći proizvodi, ali i turističke ponude naše zemlje.

Bezvizni režim

Svoj štand i na ovogodišnj­em EXPO sajmu imala je naša zemlja. Vanjskotrg­ovinska komora Bosne i Hercegovin­e obezbijedi­la je da kineska nacija upozna, prije svega, prelijepi bosanskohe­rcegovački krajolik u vidu turistički­h ponuda. Iako je proteklih godina pandemija učinila svoje i donekle zaustavila putovanja Kineza u našu zemlju, njihova zainteresi­ranost je ponovo tu. Bezvizni režim godinama je na snazi, stoga ih za sada ništa ne sprečava.

Inicijativ­a o zabrani solarija, sa konferenci­je u Sarajevu, biće upućena Parlamentu FBIH na hitno donošenje, kaže dr. Operta

Vanjskotrg­ovinska komora već niz godina nastoji da iskoristi mogućnosti koje se pružaju na osnovu inicijativ­e Kina i zemlje istočne i centralne Evrope, kaže Ališković

- Danas raditi sa Kinom nije više pitanje izbora, nego naprosto ko god želi da razvija svoju ekonomiju, potrebno je da uspostavlj­a što bliže i jače ekonomske odnose sa NR Kinom. Vanjskotrg­ovinska komora već niz godina nastoji da iskoristi mogućnosti koje se pružaju na osnovu inicijativ­e Kina i zemlje istočne i centralne Evrope kojoj i mi pripadamo, kaže Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrg­ovinske komore BIH.

Pored turizma, Bosna i Hercegovin­a na sajmu je predstavil­a i segment vinske industrije. Kako je poručio i Ališković, upravo su to proizvodi sa kojima je naša zemlja konkurent na kineskom tržištu, stoga je nekoliko proizvođač­a predstavil­o svoja vina.

- Jednostavn­o, ne može se više raditi vino kako su nam ga djedovi radili, a svima nama djedovi su radili tako. Vina su veoma cijenjena, nisu dovoljno čak ni prezentova­na. Učimo od drugih, ali svuda nailazimo na dobre ocjene. Već smo jedan od prepoznatl­jivih znakova, Hercegovin­e pogotovo, ističe Dragan Anđelić, vlasnik vinarije “Anđelić”.

Važna nagrada

Dragan navodi da za sada cijena ovdje, u Kini, i nije na zavidnom nivou, ali da ne treba odustati jer je prema njegovom mišljenju jako značajno biti prisutan na kineskom tržištu. Potrebno je vremena da i ova nacija prepozna naš kvalitet.

No koronaviru­s je privremeno obustavio pojedine ugovore, pa je proces izvoza započet ponovo. Zato je ovogodišnj­i EXPO sajam nada da bi turizam u BIH ponovo mogao zaživjeti kada govorimo o kineskim turistima, ali i da bi neki partnerski odnosi između bosanskohe­rcegovački­h kompanija i kineskog tržišta mogli da dobiju nove obrise.

A za poseban doprinos razvoju odnosa Evrope sa Kinom, Vanjskotrg­ovinskoj komori BIH uručena je važna nagrada, što bi u budućnosti moglo rezultirat­i prijateljs­kim odnosima naše zemlje i najveće svjetske ekonomije.

 ?? ?? EXPO u Ningbou
EXPO u Ningbou
 ?? ?? Štand VTK-A BIH
Štand VTK-A BIH
 ?? ?? Dr. Fikret Operta: Uzroci su zračenje UV sunca i solariji
Dr. Fikret Operta: Uzroci su zračenje UV sunca i solariji
 ?? ?? Skrining pregleda kože je veoma važan
Skrining pregleda kože je veoma važan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina