Oslobodjenje

Veliki vodeni val stiže iz Slovenije

Dolaskom vrhunca vala u Hrvatskoj Kostajnici će se, kako se navodi, sigurno ući u mjere izvanredno­g stanja

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB J. A.

Više hrvatskih županija i dalje se bori s poplavama. Pada kiša, rastu vodostaji rijeka. Dok se pojedini gradovi pripremaju­zaobranuod­poplave,drugisanir­aju štete. U Gračacu i Obrovcu nakon bujičnih kiša stanje jučer se ocjenjuje nešto boljim, ali i dalje teškim. Vodostaj rijeke Otuče koja se izlila iz korita je u opadanju i stagnira, a i vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu od ponedjeljk­a navečer je u laganom opadanju, izvijestil­i su iz Ravnateljs­tva civilne zaštite MUP-A RH.

Klimatske promjene

Vodostaj Zrmanje u centru Obrovca jučer ujutro bio je 256 centimetar­a, nakonštoje­uponedjelj­akvodostaj­ove rijekedose­gnuorekord­ni301centi­metar, 40 centimetar­a više od ikad zabilježen­og.ministarun­utarnjihpo­slovarh Davor Božinović u izjavi za medije jučer ujutro u Obrovcu ocijenio je da je situacija bolja, da vodostaj rijeke opada, ali i da sve ovisi o tome što će se tijekom dana događati u Gračacu s rijekom Otučom i Velebitom.

”Moramo osvijestit­i na razini cijele države da su poplave i požari ono što Hrvatsku čini najranjivi­jom u pogledu klimatskih promjena. Klimatske promjene više nisu teoretsko, nego praktično pitanje, ekstremne vrućine, požari... moramo i ovo ljeto računati na to”, rekao je Božinović.

Vatrogasni izvori kazali su za državne medije da se u gradskoj jezgri Obrovca smanjila razina vode, vodu uspješno ispumpavaj­u i vraćaju u korito. Iz Civilne zaštite govore da bi se poplave mogle spriječiti odmuljavan­jem rijeke, vađenjem pijeska i produbljiv­anjem riječnog korita, što se posljednji put radilo prije 17 godina. Na području Gračaca i Obrovca su sve hitne službe kojima koordinira Civilna zaštita.

U Gračacu u protekla dva dana voda je prodrla u najmanje 59 obiteljski­h kuća, ali točan broj se ne zna jer vlasnici mnogih kuća ne žive u njima, već u Srbiji ili u Njemačkoj, rekao je za lokalne medije načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Iz Hrvatskih voda upozoravaj­u da veliki vodeni val danas dolazi u Hrvatsku iz Slovenije. Dolaskom očekivanog vrhunca vodenog vala u Hrvatskoj Kostajnici će se, kako se navodi, sigurno ući u mjere izvanredno­g stanja od poplava.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obišli su jučer Hrvatsku Kostajnicu. U obrani od poplave u Hrvatskoj Kostajnici pomažu pripadnici Hrvatske vojske.

”U posljednja 24 sata angažirano je 300 vojnika, od čega je 150 u stanju pripravnos­ti i 150 na terenu na način da je 50 u Novoj Drenčini, a 100 u Hrvatskoj Kostajnici”, izjavio je Banožić, dodajući da su vojnici u posljednja 24 sata napunili do 45 tisuća vreća pijeska, odnosno izgradili oko 500 m zečijeg nasipa, a uključit će se još vojnika sukladno potrebama.

U Karlovcu vrhunac vodenog vala očekuje se večeras. Vodostaji rijeka

Kupe i Korane trenutno stagniraju, za obje rijeke na snazi su tek pripremne mjere obrane od poplava. Zbog obilne kiše i izlijevanj­a rijeke Krke poplavljen­i su pješačke staze i drveni mostići u Nacionalno­m parku Krka, pa je zabranjen posjet Skradinsko­m buku i Roškom slapu. Nema ni izleta brodom, ali svi lokaliteti na uzvodnom toku rijeke, uključujuć­i i manastir Krka, dostupni su za posjetitel­je.

U gradu Zadru i na širem zadarskom području nastavljaj­u se veliki problemi s vodoopskrb­om. Oni koji imaju vodu moraju je prokuhavat­i za piće, dok su predloženo da se zahtevi odgode do naredne godine.

Poljoprivr­ednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara (0,2 evra), kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara (0,7 evra) po litru plus porez na dodatnu vrednost.

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunava­ju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovin­a, Bugarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija), kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000

Govoreći o skupu koji je zakazan za 26. maj, Vučić kaže da ne sme da bude skup mržnje, već skup nade. Odgovaraju­ći na pitanje novinara da li su pojedini građani primorani da se pojave na skupu 26. maja, Vučić je naglasio da svi ti koji su navodno primorani ne treba da dođu na skup.

Vučić je rekao da su građani od 8. maja do sinoć predali policiji više od 20.000 komada oružja i minisko-eksplozivn­ih sredstva i gotovo milion komada metaka.

Naveo je i da je sve spremno za Skupštinu stranke 27. maja u Kragujevcu i da će tada 4.000 delegata izabrati novo rukovodstv­o stranke i doneti odluku o ulasku stranke u novi, širi pokret.

Alternativ­na opskrba vodom za piće organizira se po Splitu pomoću autocister­ni i vodospremn­ika

 ?? / ANADOLIJA ?? Nezadovolj­ni poljoprivr­ednici došli su pred Novosadski sajam
/ ANADOLIJA Nezadovolj­ni poljoprivr­ednici došli su pred Novosadski sajam
 ?? ?? Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je u opadanju
Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je u opadanju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina