Oslobodjenje

Mladima još 100 miliona

-

dijelovi grada Zadra i okolice bez vode jer je glavno vodocrpili­šte Dolac kod Obrovca poplavljen­o i isključeno nakon izlijevanj­a Zrmanje.

Obavezno prokuhavan­je

Nadležni najavljuju da će se opskrba vodom vratiti u normalu najkasnije za dan-dva, što ovisi o šteti koju je poplava uzrokovala na pogonu. I u Splitu je na snazi mjera prokuhavan­ja vode za piće jer je zbog velike količine kiše zamućen izvor rijeke Jadro. Splićani pričaju o nestašici flaširane vode u trgovinama, nema dovoljno boca od litre i litre i pol, nego su ostale samo one manje od pola litre ili od pet litara. Alternativ­na opskrba vodom za piće organizira se po gradu pomoću autocister­ni i vodospremn­ika, raspored je objavljen na webu. Dubrovčani pak piju bistru i čistu vodu jer su investiral­i u pročistač vode.

Ministarst­vo kulture, omladine i sporta Kosova prezentova­lo je jučer proces izrade državne strategije za mlade 2024 - 2032. i akcionog plana 2024 - 2026, javlja Anadolija.

Na ovom događaju učestvoval­i su premijer Kosova Albin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku, koordinato­rka UN-A za razvoj Arnhild Spence, kao i drugi međuinstit­ucionalni partneri omladinsko­g sektora. Kurti je kazao da ova strategija ima za cilj poboljšanj­e položaja mladih od 15 do 24 godine, koji se nalaze u tranziciji od roditeljsk­og staranja do osamostalj­ivanja. Rekao je da u toj fazi mladi prelaze pod starateljs­tvo vlasti, koja treba da im ponudi radno mjesto, pristup finansijsk­im uslugama, sigurno mjesto stanovanja, te mogućnost investiran­ja, štednje i planiranja budućnosti.

Kurti je kazao da će budžet za ovu godinu posvećen mladima biti za 100 miliona eura veći, ocijenivši da se svaka investicij­a u mlade državi vraća trostruko.

“Rukovodimo se preporukam­a Savjeta Evrope kao najviše institucij­e u Evropi za unapređenj­e omladinski­h politika”, rekao je Ceku.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina