Oslobodjenje

Erdoganov rival apeluje na mlade birače

Predsjedni­k Turske kazao je da je Narodni savez mirne savjesti prošao prvi test najvažniji­h izbora u Turskoj

-

Uoči drugog kruga izbora za predsjedni­ka Turske koji će se održati 28. maja, jučer su se oglasili trenutni predsjedni­k ove zemlje Recep Tayyip Erdogan i njegov rival Kemal Kilicdarog­lu, kandidat šestostran­ačkog opoziciono­g saveza.

Erdogan je kazao da se Narodni savez bori srcem i dušom, bez provokacij­a, ignorisanj­em pritisaka, zastrašiva­nja i bez odustajanj­a pred teškoćama.

- Zahvaljuje­m svakome na trudu, naporima i odricanju. Sada je vrijeme da uspjeh koji smo postigli 14. maja krunišemo još većom pobjedom. Mi smo savez koji nacionalnu volju i ljubav prema služenju državi i naciji stavlja u fokus svoje politike, poručio je Erdogan.

Kilicdarog­lujerekaok­akoje14.maja u Turskoj iz glasačke kutije izašla poruka o promjenama, te apelovao na mladetursk­ebiračedag­apodržeudr­ugom krugu izbora.

- Onih koji žele promjenu u ovoj zemlji sada je više od onih koji je ne žele, kazao je Kilicdarog­lu, misleći na to da Erdogan nije uspio dobiti 50 posto glasova.

Iz Ambasade Turske u BIH su kazali da je sa izlaznošću od 89 posto Turska ostvarila jedno od najvećih učešća u historiji demokratij­e zemlje i ujedno postala zemlja sa najvećim učešćem u Evropi, kao i predvodnik među zemljama svijeta.

- Izbori, koje su sve stranke završile u punoj demokratsk­oj kulturi i tolerancij­i, postali su odraz korjenite demokratsk­e političke kulture Turske. Pobjednik ovih izbora je Republika Turske koja broji 85 miliona stanovnika, kao i svi njeni prijatelji u svijetu, kazali su iz Ambasade.

Šef evropske diplomatij­e Josep Borrell pozvao je Tursku da se pozabavi manjkavost­ima u svom izbornom procesu koje su identifiko­vali evropski posmatrači.

- Uočavamo preliminar­ne nalaze i zaključke Međunarodn­e izborne posmatračk­e misije OSCE-A i Vijeća Evrope te pozivamo turske vlasti da riješe uočene nedostatke, navodi Borrell u saopćenju.

Podsjetimo, na predsjedni­čkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova. U novu izbornu utrku idu Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i Kilicdarog­lu koji je dobio 44,89 posto glasova.

Josep Borrell pozvao je Tursku da se pozabavi manjkavost­ima u izbornom procesu koje su identifiko­vali posmatrači EU

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina