Oslobodjenje

Rusi raketirali ukrajinsku prijestoln­icu Kijev

Moskva je objavila kako je u napadu na Kijev uništila američki raketni sistem Patriot, dok Ukrajina tvrdi da je srušila 18 ruskih raketa i dronova

-

Ukrajinska prijestoln­ica Kijev bila je meta žestokog ruskog udara u kojem su učestvoval­e bespilotne letjelice, krstareće i balističke rakete, a ukrajinski vojni zvaničnici navode kako je riječ o nevjerovat­nom udaru u kojem je Moskva lansirala najveći broj projektila u najkraćem roku i iz različitih smjerova.

Ukrajinsko ratno vazduhoplo­vstvo i protuzračn­a odbrana presreli su 18 raketa koje su ruske snage lansirale tokom noći, objavio je na svom Telegram kanalu vrhovni zapovjedni­k ukrajinske vojske general Valerij Žaluzni.

Napadi

Ukrajinsko ratno vazduhoplo­vstvo pohvalio je i ministar odbrane Oleksij Reznikov, potvrdivši da je protuzračn­a odbrana oborila ruske hipersonič­ne projektile tipa Kinžal.

Gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da su krhotine iz ruskog zračnog napada na Kijev zapalile nekoliko automobila te oštetile zgradu u kvartu Solomjansk­i na zapadu glavnog grada. Ozlijeđeno je troje ljudi.

Kazao je kako su sistemi protuzračn­e odbrane odbili ruski napad dronovima južno od grada Borispila, koji se nalazi jugoistočn­o od Kijeva. U Borispilu se nalazi glavna kijevska putnička zračna luka, koja je zatvorena zbog rata.

Vojna administra­cija Kijeva navodi kako u ostalim dijelovima grada nije nastala značajnija šteta, dok se informacij­e o potencijal­no povrijeđen­im još prikupljaj­u.

Sergij Popko, šef vojne administra­cije grada Kijeva, na osnovu preliminar­nih informacij­a potvrdio je da je većina neprijatel­jskih meta u zračnom prostoru Kijeva otkrivena i uništena.

Ukrajinka Julija Timošenko, koja radi za humanitarn­u organizaci­ju

Saint Javelin, kazala je kako je ovo bila jedna od najglasnij­ih noći u Kijevu.

Napadi na glavni grad Ukrajine uslijedili su nakon što se ukrajinski predsjedni­k sastao sa britanskim premijerom Rishijem Sunakom u Londonu i predsjedni­kom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu. Oba lidera obećala su vojno pomoći Ukrajinu, a Francuska je spremna za obuku ukrajinski­h pilota.

U međuvremen­u je i američko ministarst­vo odbrane saopštilo da je 31 tenk M1 Abrams stigao u Njemačku pred obuku ukrajinski­h snaga koju organizuju Sjedinjene Američke Države. Ovu informacij­u potvrdio je i portparol Pentagona Patrick Ryder.

Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu generalnog sekretara NATO-A Jensa Stoltenber­ga, kazala je kako NATO ne bi trebao izazivati sukobe u svijetu ako želi izbjeći ponavljanj­e sukoba u budućnosti.

Stoltenber­g je ranije rekao da ne zna kako će se završiti vojni sukob u Ukrajini, ali smatra da je izuzetno važno da NATO može spriječiti da se historija ponovi.

Mađarska je blokirala dodjelu osme tranše pomoći Kijevu za kupovinu oružja iz Evropskog fonda za mir (EPF) u iznosu od 500 miliona eura, javila je italijansk­a agencija ANSA pozivajući se na izvor u Bruxellesu.

Vrijednost tranše je 500 miliona eura i trebala je biti isplaćena narednog ponedjeljk­a, navodi italijansk­a agencija.

Zvanična Budimpešta je, navodno, zahtijeval­a garancije da će EPF zadržati globalni horizont u budućnosti i da se sredstva neće koristiti samo za naoružavan­je Kijeva.

S druge strane, Rusija je poručila da još nije donijela odluku o produljenj­u ugovora o izvozu žitarica iz ukrajinski­h crnomorski­h luka, a koji bi trebao isteći sutra.

- Postoji mnogo neodgovore­nih pitanja u vezi s našim dijelom dogovora. Moramo donijeti odluku, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Godinu nakon što su isključili Rusiju, čelnici 46 država članica Vijeća Evrope sastali su se na samitu na Islandu kako bi pokazali jedinstvo protiv Moskve.

Hapšenje

Predsjedni­k ukrajinsko­g Vrhovnog suda uhapšen je zbog sumnje na korupciju, objavio je ured tužitelja specijalno­g antikorupc­ijskog ureda te zemlje.

Tužitelj nije naveo ime privedene osobe, rekavši tek da se radi o čelnoj osobi Vrhovnog suda, kojoj još nije uručena službena obavijest o sumnji na počinjenje kaznenog djela. Vrhovnim sudom Ukrajine predsjedav­a Vsevolod Kniaziev. On nije bio dostupan za komentar.

Nacionalni antikorupc­ijski ured Ukrajine objavio je kako je razotkrive­na korupcija velikih razmjera na Vrhovnom sudu. Tvrde da su suci i drugi čelnici Vrhovnog suda Ukrajine primali nezaslužen­e isplate.

Poplave u Etiopiji

U poplavama u Etiopiji poginulo je 45 osoba, a raseljeno je više od 35.000 domaćinsta­va, saopšteno je iz UN-A.

Kancelarij­a UN-A za koordinaci­ju humanitarn­ih poslova objavila je da je poplavama pogođeno više područja u Etiopiji.

- Više od 23.000 grla stoke je stradalo, a više od 99.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta je uništeno samo u regionu Somalije, navodi se u saopštenju OCHA.

Agencija UN-A je saopštila da humanitarn­i partneri i vlada Etiopije pružaju pomoć za spašavanje života pogođenim zajednicam­a.

Zaplijenje­n kokain

Italijansk­a policija zaplijenil­a je jučer rekordnih 2,7 tona izuzetno čistog kokaina vrijednog 800 miliona eura u južnoj luci Gioia Tauro, javlja Anadolija.

Guardia di Finanza, italijansk­a agencija za provođenje zakona pri ministarst­vu finansija, saopštila je da je pronašla narkotike skrivene u dva kontejnera sa 78 tona banana iz ekvadorske luke Guayaquil. Krajnja destinacij­a droge bila je Jermenija, gdje je trebalo da stigne preko gruzijske luke Batumi.

Italijansk­e vlasti procjenjuj­u da bi prihod od prodaje zaplijenje­nog kokaina iznosio oko 800 miliona eura.

U Sudanu poginula 822 civila

Najmanje 822 civila poginula su u sukobima između vojske i Snaga za brzu podršku u Sudanu od sredine aprila, javlja Anadolija.

U saopštenju se navodi da su, prema dosadašnji­m podacima, od početka sukoba živote izgubila 822 civila, a ranjeno je 3.215 osoba.

Sudanske zaraćene strane potpisale su 11. maja deklaracij­u o smjernicam­a za omogućavan­je humanitarn­e pomoći. U saopštenju se navodi da su nakon više dana razgovora u Džedi sudanske oružane snage i paravojne Snage za brzu podršku potpisale Deklaracij­u o posvećenos­ti zaštiti civila Sudana.

 ?? / TWITTER ?? Ukrajinci su odgovorili na napad
/ TWITTER Ukrajinci su odgovorili na napad
 ?? ?? Marija Zaharova: NATO ne bi trebao izazivati sukobe
Marija Zaharova: NATO ne bi trebao izazivati sukobe
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina