Oslobodjenje

Sarajevo pamti svoju dobru vilu

Agresor nije birao metu da dođe do cilja, da ubije Sarajevo, a 1992. je ubijena i dr. Silva Rizvanbego­vić

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Teško je bilo shvatiti da agresori pucaju na komšije, prijatelje, na one sa kojima su dijelili školske klupe, na one sa kojima su dijelili radni prostor, dobro i zlo. Još je teže bilo shvatiti da agresor puca na vozilo i zgradu Hitne pomoći, porodilišt­e, bolnicu. A upravo to se desilo. Agresor nije birao metu da dođe do cilja, ubije Sarajevo. Sarajevo su ubijali iz sekunde u sekundu, iz sata u sat. Ubijana su djeca, starci, žene, doktori, ubijano je sve što je pokušavalo disati, živjeti, voljeti. 1992. je ubijena i dr. Silva Rizvanbego­vić.

Porodica

Doktorica anđeoskog pogleda, nadljudske energije i žara, ogromnog znanja, ljubavi i topline. Doktorica koja je voljela svoj poziv, svoje Sarajevo, svakog čovjeka bez izuzetka.

- Poznavala sam doktoricu još kao student, a kasnije sam imala privilegij­u da radimo zajedno u Hitnoj pomoći. O dr. Silvi je ispričano mnogo toga, a čini mi se nedovoljno jer je bila neopisiva. Sjećanje na nju probudi najljepše emocije i ogromnu tugu što nas je napustilat­akorano.raditiuhit­nojtokom rata je bilo izuzetno teško, bili smo tada mali kolektiv i funkcionis­ali kao porodica. Početkom rata smo uveli smjene od 24 sata da bi nam bilo lakše prebacivat­i se od kuće i nazad. Dr. Silva je bilaneumor­na.tokomjedne­odbitaka za Sarajevo došla je u našu smjenu da nam pomogne. To nam je puno značilo, psihički nas je osnažilo, produbilo kolegijaln­ost i prijateljs­tvo, priča dr. Jasminka Kovačević i dodaje da je dan kada je poginula dr. Silva jedan od najtežih tokom opsade Sarajeva.

Toga dana je veliki broj ranjenika zbrinut u Hitnoj pomoći, a onda su, poslije trijaže, u noćnim satima sa tri vozila puna ranjenika krenuli prema bolnici. U jednom vozilu se nalazila dr. Silva koja je bila prethodno ranjena, isto tako na zadatku, a u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci, u drugom vozilu nalazio se dr. Tihomir Bera, a treće vozilo je bilo bez doktora. Agresorski rafal iz kasarne “Maršal Tito” je ciljano gađao bijelu kolonu.

- Ranjeni su i vozač Salih Krečo i dr. Silva. Vozač je uspio skrenuti i zaustaviti vozilo, te na taj način spasiti živote ranjenika koji su se nalazili u vozilu. Okrenuli su se jedno drugome i rekli da su ranjeni. Nažalost, dr. Silvi nije bilo pomoći, a srećom Salih je preživio. Dugo se liječio, ranjavanje je ostavilo posljedice, ali njegov herojski čin je ostao upamćen, prisjetila se dr. Kovačević.

Sjećanje

Smrt dr. Silve Rizvanbego­vić je još jednom progovoril­a o karakteru rata, o neprijatel­ju kojem ništa nije sveto, pa čak ni bijeli mantil.

- Smrt dr. Silve je bila strašna za sve nas. Bili smo u šoku. Kasnije kada sam pogledala auto u kojem je poginula, vidjela sam potpuno izrešetana sjedišta, ciljano se išlo na to da ih ubiju. Teško je bilo povjerovat­i da će se ljekari naći na meti. To je posebna vrsta psihološko­g rata jer kada ljudi vide da ginu ljekari, osjećaju paniku, strah. Na svaki način se ubijalo Sarajevo, dodala je dr. Jasminka Kovačević, koja je do penzionisa­nja vodila Edukativni centar “Dr. Silva Rizvanbego­vić”.

Kolektiv Hitne pomoći čuva sjećanje na heroinu dr. Silvu Rizvanbego­vić. Edukativni centar koji sa ponosom nosi njeno ime postao je prepoznatl­jiv u BIH i svijetu po kvalitetno­m radu i velikim rezultatim­a. I danas će kolege u 12 sati položiti cvijeće na spomenik dr. Silvi Rizvanbego­vić i evocirati sjećanja i uspomene na doktoricu koja nije mogla ostaviti svoj grad, koja je na svaki način pokušavala pomoći Sarajlijam­a i na tom putu je izgubila život 17. maja 1992.

Vozač Salih

Krečo, iako i sam teško povrijeđen, razmišljao je o zaklonu i spašavanju života ranjenika koje su prevozili u bolnicu

 ?? ?? Dr. Silva Rizvanbego­vić je bila neumorna
Dr. Silva Rizvanbego­vić je bila neumorna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina