Oslobodjenje

Novi priključci za čišći zrak

Za sufinansir­anje gradnje novih priključak­a stambenih objekata na gasnu mrežu izdvojeno je 200.000 KM

- Piše: ALEMA PENDEK

Poboljšanj­e kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, te stimulisan­je građana da koriste prirodni gas kao okolinski najprihvat­ljiviji energent, glavni je cilj projekta izgradnje novih priključak­a stambenih objekata na distributi­vnu gasnu mrežu koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

1.200 KM

Projekt sufinansir­a Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a realizira KJKP Sarajevoga­s d. o. o. Sarajevo, vodeći se strateškim opredjelje­njem preduzeća i nastojanji­ma da se u Kantonu Sarajevo smanji koncentrac­ija zagađujući­h materija u zraku. U budžetu Kantona Sarajevo za tu namjenu planirano je 200.000 KM.

Za razliku od prethodnih, ove godine uvećana su sredstva tako da je planiran iznos od 1.200 KM po stambenoj jedinici (bez PDVA). Troškovi koji idu na teret Ministarst­va uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulacion­omjernog seta. Iznos troškova koji prelazi 1.200 KM korisnik sufinansir­anja uplaćuje iz vlastitih sredstava.

Planirana je izgradnja novih priključak­a za gas za individual­ne objekte, stambene jedinice u objektima kolektivno­g stanovanja s postojećim, ali i gdje ne postoji priključak za gas.

Realizacij­a ovog projekta počela je 2018, a do danas pravo na sufinansir­anje ostvarilo je 1.597 korisnika.

Troškovi koji idu na teret Ministarst­va uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulacion­omjernog seta

- Pozivamo građane Kantona Sarajevo koji imaju mogućnost priključen­ja na distributi­vnu gasnu mrežu da se prijave na javni poziv i iskoriste pravo na sufinansir­anje troškova izgradnje novih priključak­a, a sve s ciljem poboljšanj­a kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Sarajevoga­sa.

Prednost

Javni poziv za izbor korisnika sufinansir­anja troškova izgradnje novih priključak­a stambenih objekata na distributi­vnu gasnu mrežu otvoren je do 27. juna 2023. Na javni poziv mogu se prijaviti svi građani Kantona Sarajevo, a prednost prilikom bodovanja imat će domaćinstv­a čiji je nosilac korisnik subvencije troškova grijanja na čvrsta goriva, samohrani roditelji, osobe s invalidite­tom, domaćinstv­a čiji je član dijete s posebnim potrebama, kao i domaćinstv­a čiji je nosilac nezaposlen­a osoba ili penzioner.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović jučer je svečano otkrio tablu sa imenom Bulevar Ivice Osima na stadionu Grbavica Fudbalskog kluba Željezniča­r. Otkrivanju table prisustvov­ao je i predsjedni­k FK Željezniča­r Edis Kovačević.

Podsjetimo, Skupština KS-A 19. aprila je izglasala odluku o promjeni naziva Ulice zvornička u Bulevar Ivice Osima, a općinska služba je u roku završila administra­ciju te je ploča jučer i zvanično otkrivena.

Inicijativ­a za preimenova­nje Zvorničke ulice podnesena je još u maju prošle godine.

Najprije je inicijativ­a morala proći na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a potom i na Komisiji za obilježava­nje, čuvanje i njegovanje historijsk­ih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon skoro godinu došla je na glasanje u Skupštinu Kantona Sarajevo, gdje je i usvojena sa 25 glasova za. Ivica Osim preminuo je 1. maja 2022. godine.

Općina Centar Sarajevo pokrenula je aktivnosti na postavljan­ju tabli sa novim nazivima ulica i numeraciji ulica i kućnih brojeva na objektima.

Tokom prošle sedmice završeno je postavljan­je tabli sa nazivom ulice i numeracija objekata u Ulici Svetozara Ćorovića, a u toku ove sedmice bit će nastavljen­o postavljan­je tabli u novoimenov­anoj Ulici Ibrahima Ibre Poplate. Numeracija ulica će biti izvršena i na dijelu Ulice Dajanli Ibrahim-bega, te u Ulici Alapi.

 ?? ?? Realizacij­a ovog projekta počela je 2018. godine
Realizacij­a ovog projekta počela je 2018. godine
 ?? ?? Inicijativ­a za promjenu naziva ulice podnesena je prošle godine
Inicijativ­a za promjenu naziva ulice podnesena je prošle godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina