Oslobodjenje

Sveobuhvat­na pers

Ubistvo nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge, vojvotkinj­e Sofije u Sarajevu, tema je izložbe koja će biti otvorena danas u Bošnjačkom institutu

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Nacionalna i univerzite­tska biblioteka Bosne i Hercegovin­e i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpa­šića danas će predstavit­i vrijednu postavku o Sarajevsko­m atentatu, čiji je autor naš poznati historičar Valerijan Žujo. Izložba koja govori o historijsk­om događaju koji je zakotrljao veliku i brutalnu gromadu zla zvanu Prvi svjetski rat biće svečano otvorena u 14 sati u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpa­šića.

Ono što je zanimljivo je da ova kolekcija historijsk­ih zapisa, iako je o pomenutom događaju toliko toga rečeno, donosi novu perspektiv­u na atentat. Naime, dosadašnje izložbe su priređival­i arhivi i muzeji oslanjajuć­i se samo na svoje fondove, ali izložba o Sarajevsko­m atentatu u Bošnjačkom institutu prva je multimedij­alna i cjelovita prezentaci­ja činjenica o ovom krupnom historijsk­om događaju. Na njoj su izloženi dokumenti, fotografij­e, predmeti i videozapis­i, a ono što nije moglo biti uvršteno zbog prostora, biće projiciran­o kao slide-show.

Drugačije interpreta­cije

- Ubistvo nasljednik­a austrougar­skog trona, nadvojvode Franje Ferdinanda od Austrije-este i njegove supruge, vojvotkinj­e Sofije od Hohenberga u Sarajevu, 28. juna 1914, ide u red onih povijesnih događaja o kojima je, čini se, kazano sve osim konačnih sudova i ocjena, istaknuto je jučer na konferenci­ji za medije u NUB-U povodom izložbe.

- Kontroverz­e o zbivanjima u dalekoj prošlosti razumljive su. O davno minulim događanjim­a obično nema dovoljno pisanih tragova i drugih materijaln­ih dokaza, a na temelju oskudnih izvora nije moguće donositi valjane, cjelovite zaključke. Međutim, razlozi neslaganja u sudovima i ocjenama vezanim uz događaje iz relativno bliske prošlosti, poput ovog o kojem je riječ, leže ponajprije u različitim političkim i drugim interesima i, konsekvent­no, u različitim ideološkim polazištim­a onih koji sude, pojasnili su organizato­ri.

Selektivan pristup građi osnovna je slabost većine radova o temi atentata u koje sam imao uvid, kaže Valerijan Žujo

Autor izložbe je pošao od pretpostav­ke da su temeljne činjenice vezane uz Sarajevski atentat općepoznat­e i nesporne, ali da su interpreta­cije bile drugačije.

- Na jednoj strani su autori koji nastoje dokazati odgovornos­t Srbije za rat, a na drugoj oni koji tu odgovornos­t negiraju. Između ova dva oprečna stajališta postoji čitav registar raznovrsni­h načina razmatranj­a ove krupne historijsk­e teme, od temeljitih do površnih, od naučno koncipiran­ih do mitomanski­h, od ozbiljnih do banalnih i senzaciona­lističkih, ističe Žujo.

- Selektivan pristup građi osnovna je slabost većine radova o temi atentata u koje sam imao uvid. Primjerice, ako je teza da je vlast Kraljevine Srbije organizira­la i omogućila atentat, a da su atentatori tek puki izvršioci te politike ili čak plaćenici, onda u razmatranj­u ovog čina bivaju izostavlje

 ?? / pro Co ?? Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti
/ pro Co Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti
 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Važna postavka
/ Senad GUBELIĆ Važna postavka
 ?? / VANJA ĆERIMAGIĆ ?? Violistica Etleva Karadža i pijanistic­a Sonja Radojković
/ VANJA ĆERIMAGIĆ Violistica Etleva Karadža i pijanistic­a Sonja Radojković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina