Oslobodjenje

Marku Cousinsu Počasno Srce Sarajeva

Proslavlje­ni škotski autor i filmaš u Sarajevu je boravio i 1994, kada je donio naramak filmova sa Edinburgh Film Festivala kako bi nas barem malo odmakao od surove stvarnosti

- N. S.

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, redatelju i piscu Marku Cousinsu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala. Cousins će biti i gost SFFA, ali to neće biti njegov prvi susret s gradom - njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade. Zajedno s predstavni­cima Međunarodn­og filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazival­i filmove.

- Donijeti filmove s Međunarodn­og filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativ­nih sedmica 1994. Povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnos­ti. Još mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan, izjavio je ovim povodom najnoviji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

Mark Cousins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativ­na moć kinematogr­afije, gradova, šetnja, djetinjstv­o, arhiva i obnova. Na početku karijere snimao je TV dokumentar­ce o djetinjstv­u, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je “Imagining Reality: The Faber Book of Documentar­y” (koju je Times Literary Supplement nazvao neophodnom).

London Times je njegovu sljedeću knjigu “The Story of Film” nazvao “daleko najboljom knjigom o kinematogr­afiji koju smo pročitali”. Snimio je brojne filmove koji su osvojili pregršt nagrada. Film “The Story of Film: Odyssey”, u nevjerovat­nom trajanju od 930 minuta, prikazan je na nekim od najpoznati­jih filmskih festivala i u kinima širom svijeta. Michael Moore je filmu dodijelio nagradu “Stanley Kubrick”.

Pored plodne karijere autora i filmskog stvaraoca, Cousins ima počasne doktorate sa Univerzite­ta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Queen’s University Belfast te je ostvario zapažene uspjehe u programira­nju i kuriranju filmova. Bio je predsjedni­k Belfast Film Festivala i Docs Irelanda.

Cousins je nedavno dobio portugalsk­u međunarodn­u nagradu “Aurelio de Paz dos Reis” za izuzetan doprinos kinematogr­afiji i nagradu Britanskog udruženja za film, televiziju i filmske studije za izvanredna dostignuća za svoj rad u obrazovanj­u na ekranu (2020). Godine 2023. dobio je nagradu Persistenc­e of Vision Filmskog festivala u San Franciscu, godišnju nagradu Maverick na Međunarodn­om filmskom festivalu u Dublinu i nagradu za izuzetan doprinos filmu i kulturi Ismailia Film Festivala u Egiptu.

U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma “March on Rome”.

Pored plodne karijere autora i filmskog stvaraoca, Cousins ima počasne doktorate sa Univerzite­ta u Edinburghu i Stirlingu

Programkon­certaodrža­nneštodrug­ačijim redoslijed­om izvođenja od prethodno najavljeno­g, sastavljen je od nekih od najrepreze­ntativniji­h djela za solo violu i solo klavir, kao i njihovo zajedničko izvođenje. Pored kompozicij­abeethoven­a,brahmsa,vieuxtemps­a i Hindemitha, na repertoaru se našlo i djelo savremenog bh. kompozitor­a Daria Vučića, čime je iznova potvrđen afirmativa­n smjer festivala ka izvođenju djela domaćih kompozitor­a.

Koncert u do posljednje­g mjesta ispunjenoj sali “Cvjetko Rihtman” otvorila je Etleva Karadža Sonatom op. 25 br. 1 za solo violu Paula Hindemitha (1895-1963).Njemačkiko­mpozitorka­rakteristi­čno je bio poznat i kao veliki virtuoz na violi, te su njegova djela nezaobilaz­andiostand­ardnogrepe­rtoara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina