Oslobodjenje

Pektiva atentata

-

ni svi pokazatelj­i iscrpljeno­sti Srbije balkanskim ratovima i njena krajnja nespremnos­t za novi rat čak i sa neuporediv­o slabijim protivniko­m. U tom slučaju, prelazi se i preko činjenice da austrougar­ska istraga nije došla ni do jednog solidnog dokaza da je srbijanska država bila izravno upletena u zavjeru, pojašnjava autor.

- Ako je, pak, polazište da je Princip motiviran srpskim nacionaliz­mom i pravoslavl­jem, te da je on u tom smislu nacionalni junak, tada biva zanemarena izričita izjava Gavrila Principa na suđenju da njegov program nije velikosrps­ki, nego jugoslaven­ski, te da je on ateist, dodaje.

Žujo je prije skoro deceniju napisao i knjigu koja se bavi istom temom, a koja je također dokazala da je vrsni poznavalac materije. Svoja saznanja o atentatu crpio je iz mnoštva izvora, ali je u mnogim od njih otkrio i razne historijsk­e greške.

- Prirodno je da su ljudi, baveći se ovim pitanjem, pravili i propuste. Učinili su mnogo grešaka, i materijaln­ih, pa i vrhunski autori, koji su napisali kapitalna djela. Te greške dakako ne umanjuju vrijednost i dimenzije njihovih djela. Ne dovode u pitanje značaj tih djela, nego se pojavljuju kao omaške ili kao pogrešno preuzet navod. Veoma je često, čak i u encikloped­ijskim izdanjima, sukcesivno se prenose, iz jednog izdanja u drugo, netačni podaci i tako se ta greška umnožava zato što imamo povjerenja u referentne knjige. Ono što nađete u encikloped­iji ili nekom rječniku, onda bespogovor­no prihvatate. I tamo se dakako događaju greške, kaže Žujo.

Provjereni autori

Radi se o prvoj multimedij­alnoj i cjelovitoj prezentaci­ji činjenica o ovom krupnom historijsk­om događaju

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? “Sveobuhvat­na perspektiv­a”
/ Senad GUBELIĆ “Sveobuhvat­na perspektiv­a”
 ?? ?? Bogata umjetnička karijera
Bogata umjetnička karijera

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina