Oslobodjenje

Preminuo Alija Hafizović Haf

- A. ŠA.

- Tako i u ovoj literaturi o atentatu, posebice kada je riječ o Sarajevu kao sceni tog atentata, načinjeno je puno grešaka koje su ili toponimijs­ke ili hronološke ili su zamijenjen­e osobe. Zadaća svakoga ko piše novu knjigu je da ispravi te stare netačnosti, kao što će i nas ispravljat­i vremenom, zaključuje.

Srećom, Žujo jasno shvaća da je na drugoj strani čista činjenica, da sve što je napisano i nije vrijedno pažnje. Pouzdani i provjereni autori sačinili su vlastite liste relevantni­h radova o ovoj temi, što je njemu, kao i mnogim budućim historičar­ima, znatno olakšalo istraživan­ja.

- U autorovom fokusu su bile samo takozvane suhe činjenice, provjereni i provjerlji­vinavodi.konačno,nijepredme­t ni zadaća ove izložbe da raspliće povijesni čvor Sarajevsko­g atentata, poručeno je sa konferenci­je za medije.

U Sarajevu je u 83. godini preminuo poznati umjetnik Alija Hafizović Haf. Iako je iza njega bogata umjetnička karijera, među ljudima će ostati najviše upamćen kao autor teksta nezvanične himne grada Sarajeva, pjesme “Sarajevo, ljubavi moja”, koju je maestralno izveo Kemal Monteno. Hafizović se već neko vrijeme borio sa teškom bolesti, ali, nažalost, ovu životnu bitku nije uspio da dobije.

Alija Hafizović Haf rođen je 1940. godine u Sarajevu, gdje je završio Višu pedagošku školu Odsjek likovna umjetnost na Univerzite­tu u Sarajevu. Do sada je izlagao na više od šezdeset grupnih izložbi u Bosni i Hercegovin­i,

Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburg­u i Turskoj. Napisao je i biografiju “Multigrafi­ja”.

Također, bio je i novinar, a režirao je i nekoliko drama za pozorište, radio i TV stanice.

Ono što je manje poznato, posebno među mlađom publikom, jeste da je Haf bio jedan od osnivača i prvi pjevač kultne sarajevske grupe Indexi, prije Davorina Popovića.

Osim pjesme “Sarajevo, ljubavi moja”, Haf je za Montena napisao još nekoliko pjesama, među kojima su “Doli Bel”, “Vrijeme kiša”, “Napiši jednu ljubavnu” i mnoge druge.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina