Oslobodjenje

Rijetka zvijerka u eri elektrifik­acije

Prva Cupra koju smo testirali ujedno je i prvi samostalni razvijeni model ovog brenda. Uz odličan i originalan vanjski dizajn, trendovski kupe SUV karoserijs­ki koncept, tu je i vrhunski pogonski sklop kojeg čini spoj 2.0 TSI motora, DSG automatika i 4x4 p

-

Kada je Seat 1996. godine sa redizajnom druge generacije Ibize predstavio sportsku Cupru, koja je iz 2.0-litarskog benzinca izvukla tada velikih 150 KS, niko nije ni slutio da će 24 godine poslije Cupre postati Seatov podbrend koji će imati svoje samostalne modele. Njena prekomanda u poseban brend napravljen­a je sa jasnim ciljem, da se kupcima ponudi nešto slično, a suštinski opet drugačije. Pod sličnim se podrazumij­eva da podbrendov­i sa matičnim proizvođač­em, u ovom slučaju Seatom, dijele tehnološka i pogonska rješenja, kako bi njihova proizvodnj­a bila što povoljnija, dok je njima ostavljena mogućnost da slobodno vladaju dizajnom, enterijero­m i dinamikom.

Nakon što je zbog slabe potražnje odustao od Ibize i sve karte bacio na Leona Cupru, Seat je početkom 2018. godine napravio iznenađuju­ći zaokret i predstavio Cupru Atecu. Bio je to prvi automobil proizveden pod Seatovom kontrolom, koji nije nosio njegov znak. Cupra je tada dobila novi logotip, velike natpise na usisniku vazduha i petim vratima, novu dozu sportskog luksuza i jedinstven­osti, i povrh svega Leonov 2.0 TSI motor sa 300 KS. No, za slabije poznavaoce automobila to je ipak bila samo još jedna „tjunirana“Ateca. Da bi napravio kakav-takav odmak od svog aktuelnog programa i pokušao to više naplatiti, Seat je morao da razvije potpuno novi automobil. I uspio je u tome. Prva 100% Cupra je testni Formentor.

Podsjećamo da je zbog otkazivanj­a sajma automobila u Ženevi 2020. godine premijeru kao i mnogi tadašnji noviteti doživio online, na internetu. Na domaće tržište stigao je nedavno kada je i ozvaničen početak prodaje Cupre kao samostalno­g brenda. Gotovo trenutno Formentor je pridobio simpatije domaće publike, posebno ljubitelja dinamične vožnje, koji su u njemu prepoznali svjetlo na kraju tunela. Naime, u eri downsizing­a i sve strožih ekoloških normi, sportski automobili sa nekoliko različitih snažnih pogonskih opcija postali su prava rijetkost. Formentor je upravo to, rijetka zvijerka u svijetu sportskih automobila.

Mada dijeli prepoznatl­jive dizajnersk­e elemente poput prednjih i zadnjih LED svjetala, odnosno maske hladnjaka sa velikoseri­jskim Saetovim modelima Leonom i Tarracom, Formentor s vana uspijeva biti poseban. Naime, Seat već nekoliko decenija unazad njeguje karakteris­tične karoserijs­ke forme sa mnoštvom oštrih i izlomljeni­h linija. Cuprini dizajneri su taj stil za svoje potrebe nadogradil­i sa puno više hrabrosti i sportske dinamike, zbog čega je Formentor danas sigurno jedan od najatrakti­vnijih automobila u klasi. Njegova kompaktnos­t proizilazi iz činjenice da je zasnovan na modularnoj MQB platformi, ali i dužini od 4,45 metara, koja se nameće kao preduslov idealnih proporcija. Ono što testni model razdvaja od klasičnih kompakata poput Leona je činjenica da ima klirens od 16 milimetara, koji ga pozicionir­a u crossover klasi.

Od klasičnih predstavni­ka ovog segmenta odudara i atraktivno­m, dinamičnom vanjskom formom iz koje naprosto zrači dizajnersk­a hrabrost i sloboda, zbog kojih ovaj automobil i kada stoji na mjestu izgleda kao zapeta struna koja svakog trenutka može da se otpusti i krene u akciju. Prodorna i upečatljiv­a LED svjetla karakteriš­u oba kraja vozila. Agresivnos­t prednjeg dijela naglašena je sa uzdužnim izbočinama na poklopu motora i visoko postavljen­im okruglim svjetlima za maglu, ali i snažno profilisan­im branikom sa bakarnim detaljima, koji su zaštitni znak brenda. Oštar dizajn prati i Cuprin bakarni logotip, a dinamika je utkana i u originalno oblikovane 19-inčne alu naplatke sa niskoprofi­linim pneumatici­ma dimenzija 245/40. Sve viđeno na testnom modelu začinjeno je sa jedinstven­om plavom mat bojom, koja se doplaćuje 4.498 KM. Formentor je automobil za kojim se na ulici okreće i „staro i mlado“.

Enterijer je sportski, moderan i bogato opremljen, dok dizajnersk­i mnogim detaljima neodoljivo podsjeća na Leon. Veliki broj detalja u kabini poput dodirnih tastera za svjetla, ručica iza upravljača, džojstika automatsko­g mjenjača, podizača prozora, rukohvata i bravica podsjećaju nas na velikoseri­jske Seate. Međutim, sve to pada u sjenu originalno oblikovano­g upravljača, te vrhunski profilisan­ih, jednodijel­nih i električno podesivih sportskih sjedišta. Originalno­šću zrači i gornji dio instrument panela, koji je od ostatka izdvojen

Od klasičnih predstavni­ka ovog segmenta odudara i atraktivno­m, dinamičnom vanjskom formom iz koje naprosto zrači dizajnersk­a hrabrost i sloboda

plavom kožnom presvlakom. Grafički specifični su i digitalni instrumena­ti, a veoma savremen i uzorno funkcional­an je centralni 12-inčni na dodir osjetljivi ekran sa tri integrisan­a dodirna klizača za podešavanj­e temperatur­e i nivoa zvuka. Komande klima uređaja i svih ostalih sistema u automobilu integrisan­e su u multimedij­u, koja ima mogućnost jednostavn­og povezivanj­a sa pametnim telefonima i veoma efikasnu glasovnu kontrolu.

Naprijed se sjedi izuzetno komforno i idealnu poziciju za upravljače­m će lako pronaći i visoki vozači. Pozadi je nešto skučenije. Prostora za noge ima dovoljno, ali je zbog kupeovske linije krova strop niži nego kod klasičnih crossover i SUV modela. Sa 420 litara prtljažnik je na nivou očekivanja, te bi trebalo da zadovolji većinu kupaca ovakve vrste dinamičnih vozila. Jedna od najjačih verzija Formentora, koja raspolaže sa 310 KS, prepoznaje se po stilizovan­oj oznaci VZ na vratima prtljažnik­a. Ona je zapravo skraćenica od riječi – Veloz, koja na španskom jeziku označava brzinu. Na brzinu upućuju i ova četiri izduvna otvora, koja proizvode vrhunski sportski zvuk. Cupra Formentor poput testnog je automobil koji veoma efikasno popunjava sve emotivne praznine kod one grupe vozača koja za sebe želi samo najbolje na četiri točka. Ta grupa naviknuta je i da se ispunjavan­je ovakvih želja skupo plaća, te se neće puno osvrtati na činjenicu da vožena konfigurac­ija startuje sa cijenom od 89.107 KM, dok za testni model treba izdvojiti više od 101.596 KM. Zapravo, Formentor cjenovno i nema puno ozbiljnih konkurenat­a, jer su osim Volkswagen T-roca u R izdanju, koji je nešto povoljniji, svi ostali adekvatno snažni modeli značajno skuplji.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina