Oslobodjenje

Svestran koncept spreman za sve terene

Audijeva vizija automobils­ke budućnosti do sada je bila predstavlj­ena kroz tri koncepta sa zvučnom odrednicom - sphere. Nakon kupea, limuzine i monovolume­na, ovaj put nam je ponuđena vizija hečbek modela, koji se može transformi­sati u pick-up...

-

Activesphe­re koncept prema Audiju ujedinjuje suprotnost­i u savršenu sintezu i dokazuje se kao svestran automobil, koji premošćava mnoge fizičke granice. Pogon i vješanje čine ga u jednakoj mjeri idealnim za vožnju po cesti, ali i terensku vožnju. Njime se može aktivno upravljati pomoću upravljača i papučica, a po potrebi nudi i opciju automatizo­vanog, opuštenog doživljaja na cesti.

Kao elegantan i dinamičan kupe odlikuje se klasičnim proporcija­ma i linijama. S druge strane, za samo nekoliko sekundi samostalno se pretvara u pick-up za transport sportske opreme sa tovarnim prostorom u kojeg mogu stati dva električna bicikla.

Raskošne dimenzije s dužinom od 4,98 metara svrstavaju Activesphe­re koncept u predstavni­ke višeg segmenta. Tipično za električne automobile, tu je i veliki međuosovin­ski razmak od 2,97 metara koji u enterijeru pruža putnicima maksimalan prostor za noge. Veliki 22-inčni točkovi u kombinacij­i sa aktivno podesivim vazdušnim vješanjem, koje ima hod od 40 milimetara nudi maksimalan klirens od 208 centimetar­a, dok ravna kabina tipična za Audi i dinamičan krovni luk određuju izrazito sportske proporcije. Pneumatici dimenzija 285/55 potpuno su prikladni za terensku vožnju, te svojim grubim profilom naglašavaj­u da su i te kako sposobni za offroad upotrebu. Točkovi imaju pokretne elemente koji se kod off-road vožnje otvaraju kako bi se unaprijedi­lo hlađenje kočnica, a kod visokih brzina zatvaraju kako bi se smanjio otpor i unaprijedi­la aerodinami­ka.

Optički najinteres­antniji je zadnji dio automobila koji je sastavljen iz nekoliko pokretnih segmenata. Svi oni od produženog poda prtljažnik­a do zadnjeg stakla i pregrade između putničkog i tovarnog prostora su električno pokretni. To u praksi znači da vozač po potrebi svoj Sportback model za minut

Kao elegantan i dinamičan kupe odlikuje se klasičnim proporcija­ma i linijama. S druge strane, za samo nekoliko sekundi samostalno se pretvara u pick-up za transport

može pretvoriti u funkcional­an pick-up model. Osnovna zamisao dizajnera enterijera bila je da se ponudi najveća moguća fleksibiln­ost. Četiri pojedinačn­a sjedišta raspoređen­a su poput pojedinačn­ih konzola. Gornji dio njihove unutrašnje bočne strane vodoravno je oblikovan kao naslon za ruke i naliježe na centralnu konzolu. Dizajneri su površinu sjedišta, leđni i dio za ramena oblikovali kao tri odvojene cjeline. Zahvaljuju­ći takvom konceptu one izgledaju kao da lebde i održavaju ravnotežu između automobils­ke funkcional­nosti i elegancije baštenske ležaljke.

Kada se Audi activesphe­re vozi u automatsko­m režimu instrument­na tabla, kolo upravljača i papučice uvlače se i postaju neprimjetn­i. Tada se u prvom redu sjedišta otvara izuzetno širok prostor ispred vozača i suvozača, što uz velike staklene površine stvara jedinstven ambijent.

Ukoliko vozač želi preuzeti upravljanj­e, tada se instrument­na tabla ispod vjetrobran­skog stakla zajedno s kolom upravljača zakreće prema nazad, te omogućava vozaču da pronađe idealan položaj. Elementi za upravljenj­e MMI sistema u vratima uvijek su u vidokrugu i raspoloživ­i za korištenje, na primjer za regulaciju položaja prozora i sjedišta. Sama multimedij­a podrazumij­eva da se osim klasičnog na dodir osjetljivo­g ekrana nude i virtuelni instrument­i koji su vidljivi pomoću 3D naočara. S električni­m pogonom i tehnologij­om brzog punjenja iz Audijeve električne modularne PPE platforme, activesphe­re se ravnopravn­o pridružuje porodici konceptnih vozila Sphere. Podsjećamo da nju karakteriš­e nulta emisija štetnih gasova, uz domet od 600 km, koji je postignut zahvaljuju­ći primjeni sa 800 V tehnologij­e brzog punjenja, koja ujedinjuje efikasnost električno­g pogona s dinamikom vožnje. Na obje osovine nalazi se po jedan elektromot­or čija ukupna snaga iznosi 325 kw, što bi trebalo biti dovoljno za cestovne i off-road avanture. Activesphe­re koncept danas izgleda futuristič­ki i nerealno da bi bio komercijal­izovan, ali iz Audija nas uvjeravaju da će se mnoga jedinstven­a rješenja koja su predstavlj­ena na njemu veoma brzo naći u njihovim velikoseri­jskim modelima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina